Passa al contingut principal

Al bon amic Toni Mateu Brunet

Dilluns 3 de maig de 2021. M’arriba la notícia trista de la mort del bon amic Toni Mateu Brunet, 10 mesos més vell que jo. Desig de tot cor que en pau descansi!

Tots dos som de Palma. Ell entra al Seminari l’any 1954. Jo ho faig l’any següent, als 10 anys d’edat. Són més de seixanta-cinc anys de coneixença. A tongades, en comunicació ben directa. Gran part d’aquestes dècades, a una certa distància. Sempre bons amics.

Sobretot, des que, seminaristes menors, en temps de vacances d’estiu ens afanyam tots dos a estudiar plegats les lliçons que amaguen els secrets més recòndits del «grec clàssic»... Ho feim al seu domicili familiar situat en una casa del Terreno, al carrer Ramon Servera Moyà.

Darrera vegada que ens veim: a la capella del Seminari Vell, durant la celebració de la festa de la Càtedra de sant Pere amb els Amics del Seminari, el 18 de febrer de 2017, presidida pel bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull

El trob molt tocat! Abans de la missa, vaig a saludar-lo. Assegut com està en una cadira del presbiteri, a penes si em reconeix. M’impressiona molt aquella trobada darrera...

Entre les primeres trobades i aquesta darrera, transcorren temps variats i circumstàncies diverses. La seva anada al Perú em deixa sorprès. L’admir moltíssim, per aquesta decisió que pren. Treballa a la parròquia del Santísimo Salvador de Pachacamac, amb  el company capellà mallorquí ja finat Toni Bonet. No hi arribam a coincidir mai.

Repassant la llista dels companys d’estudis de la seva promoció, la del 67, m’adon que són molts els que decideixen d’anar a treballar a «terres de missions», com acostumam a dir aleshores. Entre d’altres, el bon amic Toni Mateu, qui treballa uns anys a la parròquia de Pachacámac, al sud de Lima, juntament amb una nodrida comunitat de Germanes de la Caritat que, a més de Pachacamac, s’encarreguen també de Manchay Alto.

Dos indrets que tenc l’oportunitat de visitar en ocasions nombroses.

Dels 25 condeixebles que conformen aquest curs, si no me’n deix cap, n’hi destrio 9 que han treballat a Amèrica Llatina (Perú i Cuba) i 3 a Àfrica (Burundi): D’una banda, Amengual, Bauçà, Bestard, Darder, Mateu, Nigorra, Parets, Sunyer, Tauler; i, de l’altra, Fuster, Perelló, Salom. No està gens malament, com a contribució a la «tasca missionera» inculcada al Seminari diocesà de Mallorca per aquelles calendes.

En Toni s’inicia com a vicari a la parròquia de Muro. A la mateixa parròquia on, poc abans, un grapat de seminaristes majors hem iniciat la pràctica pastoral renovellada, introduïda pel bon amic Joan Caldentey, que anomenam «Missions Infantils».

Es tracta d’una activitat pastoral nova que ens permet d’adreçar-nos durant tot el dia a tots els infants de les escoles del poble, i a mares i pares d’alumnes a la nit. Rebem tot el suport del clergat parroquial i de l’ajuntament de la vila, per ensenyar-hi cançons i jocs, barrejant-los amb les pregàries que hi compartim.

Seguint les indicacions que apareixen al Presbiterologi de Mallorca, veig que en Toni Mateu Brunet passa a exercir el mateix càrrec de vicari en la parròquia de El Terreno, fins que surt de Mallorca per ampliar estudis que després va exercint en diferents llocs del Principat de Catalunya. 

El 1983 retorna a Mallorca i treballa en el món civil (Consell Insular de Mallorca). Hi fa molt bona feina, al departament de Benestar Social, on deixa la seva empremta renovadora.

En compagina la tasca amb el nomenament de vicari de la parròquia de la Mare de Déu de Lluc. I anys després, el 1988, vicari de les parròquies de Corpus Christi i Mare de Déu de Montserrat.

Treballant en aquestes parròquies assumeix la responsabilitat del Moviment Infantil i Juvenil d’Acció Catòlica (MIJAC)

Un cop jubilat del treball civil (2009), és quan dedica els seus esforços a ajudar les missions mallorquines del Perú, a la parròquia de Pachacamac i retorna a Palma. El 2014 és nomenat Capellà de l’Hospital Joan March. 

Mentre estic redactant aquest escrit, m’adon per facebook que la Parròquia El Santísimo Salvador de Pachacamac estén invitació cordial a la Santa Missa pel descans etern del Recordat Pare Antonio Mateu que s’ha de celebrar aquests dilluns a les 19 h (2 hores de la matinada de dimarts a Mallorca). 

Com que se n’ha de fer la transmissió mitjançant la pàgina oficial de facebook de la Parròquia, i esperen la participació gentil i l’atenció acurada, miraré de fer-ne el seguiment des de Mallorca estant...

Comentaris

  1. Estic segura que el Senyor, que ja el volia amb Ell, l'haura rebut amb un abraç de PARE.

    ResponElimina
  2. Molt bé. Un bon resum que ens permet coneixer i apreciar els companys que anys enrrere no coneguerem suficient. Gràcies Cil.

    ResponElimina
  3. Molt agraït a Toni Mateu per haver-me permès treballar junts a Mallorca durant lustres en el difícil camp social i generar solucions innovadores per a les persones que viuen situacions més difícils.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall