Passa al contingut principal

A la bona memòria d’Isabel Rullan Planas

Tota una senyora, elegant i modesta, culta i senzilla, simpàtica i atenta, fins als seus darrers dies entre nosaltres, se n’ha anat d’aquest món a l’altra dimensió desconeguda Donya Isabel Rullan Planas, als 108 anys d’edat. Que en pau descansi!

La primera vegada que vaig veure-la, encara no hauria complit jo la dotzena d’anys. Al Seminari conciliar de Sant Pere en la dècada dels anys 50 del segle passat. Quan ella retia visita al seu fill Jaume Muntaner Rullan, qui m’anava uns quants de cursos per davant.

La darrera vegada que la veig, encara no fa ni quatre anys: fou el mes de setembre de l’any 2021. A la seva casa de Ciutat, al carrer de Bartomeu Pou. Li retérem visita dos antics companys del seu fill capellà, companys d’estudis eclesiàstics al Seminari de Mallorca i de tasques missioneres a regions del Perú, n’Anselm Álvarez Santamaría i jo mateix.

Record perfectament que, lluny de semblar-me una anciana decrèpita i desmemoriada, no m’aparentava gens ni mica l’edat que ja tenia ella: 103 anys. Fins i tot em va semblar més ben conservada que el seu mateix fill!

Hi anàrem amb motiu de la venguda a Mallorca del bon amic i condeixeble seu Anselm Álvarez Santamaria, amb qui compartí tasques missioneres al Perú, formant grup d'anada amb Mariano Cortès Cortès i Jaume Serra Pons, i duo de tornada a Mallorca anys després, en vaixell, des de Lima fins a la Roqueta, un trajecte que durà més de tres setmanes seguides...

En Jaume Muntaner i n'Anselm Álvarez (tots dos ja difunts) fundaren la parròquia de la Resurrecció, a Ciutat. Tots dos compartien pis. Feien feina com qualsevol treballador, a l'àmbit de la salut i d'una fusteria. Fins que foren acomiadats mitjançant carta oficial del bisbat de Mallorca, dipositada dins la bústia sense cap casta d'explicació... 

Mossèn Ramon Lladó Rotger, celebrant la missa

Gairebé quatre anys després de la visita que vàrem fer a la casa d'Isabel Rullan Planas, en bon dia de la festa de Sant Pere de 2025, he acudit  a l’església parroquial de Santa Catalina Thomàs on, en paraules del seu rector, mossèn Ramon Lladó i Rotger, és previst de celebrar-n'hi la missa funeral. Que, amb paraules de Tomeu Muntaner Rullan, el seu fill, es tracta d’un funeral «privat, només per a la família».

Missa en sufragi d'Isabel Rullan Planas, església parroquial de Sta. Catalina Thomàs

En entrar-hi, m’hi trob el bon amic Mariano Cortès, company d'en Jaume Muntaner, d’estudis eclesiàstics i de pràctica missionera al Perú a la dècada dels anys 60-70 del segle passat, assegut en un dels darrers bancs de la capella lateral del Santíssim.

Al mateix altar d’aquesta capella, presideix la celebració eucarística el rector de la parròquia, acompanyat en les lectures i el repartiment de la comunió per dos companys laics ben coneguts.

És la missa de sant Josep, alhora que la missa en record d’Isabel Rullan Planas. S’hi han fet presents nombrosos membres de la família, que ocupen les primeres files dels bancs. 

Amb el seu fill capellà, Jaume Muntaner Rullan (qui, com jo mateix, també passa a engrossir la llista de sacerdots catòlics mallorquins secularitzats), hem compartit tasques diverses al llarg de les nostres vides. No solament com a companys d’estudis eclesiàstics i com a membres d’una Schola Cantorum que ell dirigia magistralment al Seminari de Son Gibert. També com a consiliaris escoltes a Mallorca, i com a missioners al Perú. 

Tot plegat em duu a haver mantengut una certa relació, encara que esporàdica amb la seva mare.

En record de totes aquestes actuacions, no m’he pogut estar de dedicar-li unes retxes en aquest blog meu. Amb el desig que ella reposi en pau i gaudeixi per a sempre de la vida que mai no s’acaba. I amb el prec que la seva família li segueixi les passes en el seu estil de vida, elegant alhora que modesta, culta alhora que senzilla, simpàtica alhora que atenta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...

Francesc Esperança, "l'autobiografia" del papa Francesc

La mort sobtada del papa Francesc , en bon Dilluns de Pasqua 2025 , no m’ha permès de llegir totalment el llibre sobre la seva «autobiografia» (potser sigui la primera d'un papa!) que vaig adquirir a principis de la quaresma, a la ciutat de Barcelona. Així i tot, el consider força recomanable a l’hora d’endinsar-nos en la personalitat d’aquest personatge tan singular, en ple segle XXI: el primer papa sud-americà, el primer papa jesuïta i el primer papa que pren el nom de Francesc . Tres qualificatius que defineixen a la perfecció el gran llegat que ens deixa. Portada del llibre FRANCESC ESPERANÇA Moltes de gràcies, papa Francesc ! Que Déu vos ho pag, com vos ho mereixeu, Ell qui en sap, qui pot i qui segurament també vol. En bon primer Divendres de Quaresma, mentre acudesc a la llibreria barcelonina Alibri Llibres del carrer de Balmes 26, acompanyant-hi l’autor mallorquí del llibre «Quadern de quaresma» , el bon amic Miquel Àngel Lladó , mir de pegar una ullada a publicacions més ...