Passa al contingut principal

Dinar de Nadal 2018 d'Amics del Seminari (3): Joan Escanelles

Em sembla del tot interessant reproduir aquí mateix el text complet de l'aportació valuosíssima que el bon amic artanenc-binissalemer Joan Escanelles va fer, a la sobretaula del Dinar de Nadal d'Amics del Seminari, celebrat a la vila de Maria de la Salut el 3 de gener de 2018, tot encetant-ne d'altres que s'hi produïren, reflectides en altres llocs... 

Dissertació de sobretaula

El president Barceló,  perspicaç a descobrir valors emergibles, tan agut com és,  em va dir: “Tu ets la persona ideal que diries uns mots quant a l’amor i el cultiu de la nostra llengua en el Seminari”.  

Això que explic, Joan, deu ser tan precís com la meva resposta; sincerament, no la record. 

Vaig ingressar-hi en 1960, el 10 d’octubre.  Com pertot arreu d’aleshores,  l’ensenyança reglada s’impartia en castellà; mes  la impressió global era de mallorquinitat.   

Vaig aprendre-hi multitud de cançons en llatí, molt poques de castellanes,  i les més emotives en català: “Salve a la Mare de Déu del Remei”, “Salve Maria de gràcia plena” (lletra de Joan Llongueras, música de Lluís Millet), “En veure-us bella com lliri en poncella”,  “l’Emigrant”, “Jovenívola”, “Himne de Ramon Llull”. 

També em delectava sentir, en el refetor, en temps de sopar, els successos divertits  de “Burxinant per dins ca nostra”, un català d’exquisit saborino, essenciat del país.

Quant a foment de la llengua catalana, no n’existia l’assignatura; però el Seminari era més que un sistema escolar tendent a aprovar exàmens. Teníem vida acadèmica en horari de lleure. Es deia les acadèmies; funcionaven els diumenges i en hores de lleguda, amb gestió autònoma; una de les quals era la d’Història de Mallorca; incloïa, inevitablement, la conror de llengua i literatura.  Pere Llabrés en va ser el president. 

Com a fruit espectacular, record els muntatges teatrals, escènics si ho preferiu,  la vetla de l’Assumpta,  agosts de 1961 i 1962, tot representant la història d’aquest país i, respectivament, els quadres biogràfics de Ramon Llull

El 1962 va ser un any convulsiu i entusiasmador, per a Mallorca; també per a l’Església universal. Per a Mallorca, la celebració del Centenari Antoni Maria Alcover (que s’acomplia per la Candelera) i tot seguit l’acabança del DCVB. Francesc de B. Moll veia imprès, glòria!, l’article zumzeig. 

L’Església gaudia l’obertura del Concili Vaticà II i la consegüent primera sessió, entre el 12 d’octubre i el 8 de desembre.  S’inaugurava un camp d’ús per a la llengua nostra, com mai en vida no érem degustat.  Tot en u importava,  n’és eduïble,  compromís engrescador i sentit d’utilitat per al seminari i els seminaristes. 

Al súmmum de tot, aquell desembre es creava l’Obra Cultural Balear i,  arreu del país, s’organitzava un pla incisiu de  català, llengua  i  literatura. El Seminari s’hi apuntà. El senyor Moll venia a fer-nos classe  cadascun dijous horabaixa. A la fi de curs, tenia lloc, a l’Estudi General Lul·lià, la prova escrita: un dictat, el primer any també una traducció, i els qui obtenien EXCEL·LENT rebien, com a premi, un viatge de quatre dies a Barcelona. 

Els dos primers anys, de 15 alumnes premiats, 14 eren seminaristes.  La pràctica duraria  fins a 1969, sempre amb el concurs guardonat de companys nostres.  Una explicació del mèrit: sabíem llatí.  

Obert el postconcili,  hem participat, a qui en sap la dosi i el mèrit,  en l’adaptació dels textos litúrgics a la llengua del poble.

Un tercer factor, a parer meu decisiu també en importància, consistia, permeteu-me el sintagma, en la conversió de Llorenç Tous al foment del català en els textos bíblics. En Llorenç, cap a 1965 rebia, de la Fundació Bíblica Catalana, la comesa de traduir, directe dels originals, les epístoles de Pau a les comunitats de Gal·làcia, Efes i Colosses. 

L’alumnat del curs 1965-1966 col·laboràvem solidaris en la delicada i encativadora missió, contínua la tempestat d’idees,  i guanyàvem aprenentatge de la nostra llengua i l’actitud d’usar-la en  primera opció, quant al domini de la Sagrada Escriptura, amb l’autèntic profit per a l’Església en el país arxipelàgic.  I amb això, faç punt.  

Joan Barceló, et vull tornar, dins un bolquer de sornegueria, el bell qualificatiu amb què m’estimulaves. Tu ets la persona ideal que, amb seducció, és a dir, astúcia  i somrisos, faries que un mort desoblidàs els records d’en vida seva. Els tenia perduts. 

A vós, idò, president, i a la concurrència d’amics, gràcies. ESCANELLES

Cas Padrí Toni, Maria de la Salut, el Sant Nom de Jesús, 2019.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall