Passa al contingut principal

Al bon amic puigpunyentí Pere Barceló Barceló (2): capellà mallorquí casat, en suport d’Amèrica Llatina

Un dels aspectes poc coneguts del bon amic puigpunyentí Pere Barceló Barceló i que, a mi personalment, em causa una admiració profunda, és la relació tan intensa i duradora que manté amb Amèrica Llatina, tant ell com la família Barceló Pinya

No solament a l'hora de remarcar-hi, essent capellà molt jove, la seva participació l’any 1960 en la Gran Missió de Bones Aires. També, al llarg de la seva vida, com a capellà casat, continua mantenint lligams de col·laboracio estreta amb gent i poblacions d'Amèrica Llatina.

Tant ell com la seva esposa Néta mantenen contacte directe amb organitzacions llatinoamericanes i europees, des de Mallorca estant,  impulsant activitats de cooperació internacional. N'és una bona mostra el suport que fan al president de Paraguai, Fernando Lugo,  el bisbe de San Pedro de Iquamandyyú que guanya les eleccions presidencials de la República del Paraguai l’any 2007, i n'esdevé president electe.

 

Qui s’hi atansa una mica, pot veure clarament que el mes de juny de l'any 2007 una dotzena de joves voluntaris de l'Associació Nou Sud, amb seu social a la vila mallorquina de Llucmajor, es fan presents al Paraguai, en projectes de cooperació solidària, establint canals de solidaritat i col·laborant amb Arnaldo i Mabel.

Arnaldo és professor d'universitat, Mabel porta una associació de caràcter social i religiós. Tots dos són els màxims responsables de l'Associació de Capellans casats d'Amèrica del Sud. Vivint a la ciutat d'Asunción, capital del Paraguai, impulsen l'establiment i l’organització a Mallorca de l'Associació Nou Sud.

A la web del MOCEOP (Moviment pel Celibat Opcional) Arnaldo i Mabel s’expressen clarament a favor del seu company, Fernando Lugo, un dels bisbes més compromesos amb el món dels pobres - com diuen -, fins al punt que, com a bisbe, sent la necessitat de respondre en consciència a la demanda popular de presentar-se com a candidat a la Presidència de la República del Paraguai, per intentar millorar la situació que travessa aquest país d'Amèrica Llatina, al límit de caure dins l'abisme d'una catàstrofe social de conseqüències imprevisibles - diuen tots dos -.

Sempre recordaré allò que transmeten públicament aleshores:
“Ací tenim en contra tot el poder de la dreta conservadora, inclosa una bona part de l'Església catòlica, encara que no tota; i el poder dels doblers, sobretot dels doblers negres, la màfia i els seus aliats. Però hi ha un poble que s'està aixecant, des del coratge que injecta el sofriment i la dignitat”.

Sol·liciten ajuda europea per al finançament de projectes petits però molt concrets, com són ara els que tenen a veure amb la capacitació per a la participació ciutadana o la capacitació per a la supervisió dels comicis (participació com a agents electorals).

D'aquestes activitats està ben disposat a encarregar-se el grup de Capellans Casats que dóna suport a la candidatura de Fernando Lugo.

Gràcies a l’esplendidesa i dedicació de Pere Barceló, entitats i associacions mallorquines diverses romanen informades de la trajectòria pastoral de Fernando Lugo, un dels més fervents impulsors de les Comunitats de Base al Paraguai. 

Adherit de ple a la línia de la Teologia de l'Alliberament, hom pot tenir oportunitat d'aportar-hi idees i suggeriments que puguin sorgir de la creativitat solidària de companyes i companys de Mallorca.

Pere Barceló s’hi presta de ple i a plaer, oferint-hi, per a més informació i contactes, la seva adreça electrònica: barcelobarcelo@ya.com

Amb tot això, es fa evident que qui l’any 1960 participa com a jove capellà mallorquí en la famosíssima Gran Missió de Bones Aires, a l’Argentina, quaranta-vuit anys després, el 21 d’abril de l’any 2008, com a capellà casat, Pere Barceló conserva el seu suport entusiasta a les aspiracions més legítimes d’Amèrica Llatina, i s’adreça al líder polític guanyador de la Presidència de la República del Paraguai, l’ex bisbe Fernando Lugo, amb qui manté una relació molt directa.

En el seu llenguatge característic, li diu:

«Fernando! Ánimo.
Sólo deciros, Presidente Fernando, que a San Pedro os mandó Roma, os destituyó Roma, porque no respondiais al modelo de representante de Jesús que ellos tienen, pero Vos cristiano de pura raza les habeis demostrado lo equivocados que estaban.
Los pobres de Paraguay, los amigos de Jesús, os han elegido para que sigais amándolos como deben ser amados, sin pedirles nada a cambio.
Cuánta Iglesia de base en el mundo os ha admirado y os sigue aplaudiendo.
Vos sos la iglesia de Jesús. Escogido por el Pueblo Santo.
Sólo resta deciros que recéis también por los de la diáspora.
El Dedo de Dios está con Vos como lo estuvo con Moisés y con los primeros apóstoles.
Permitidme un abrazo de hermano, admirador y amigo de la pequeña isla de Mallorca, a la que prometisteis una visita y que os sigue esperando.
Pere Barceló Barceló, Co-Fundador de Nou Sud, ONG de ayuda al Paraguai.
Tekojoja Movimiento Popular Tekojoja».

(CONTINUARÀ)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...

Francesc Esperança, "l'autobiografia" del papa Francesc

La mort sobtada del papa Francesc , en bon Dilluns de Pasqua 2025 , no m’ha permès de llegir totalment el llibre sobre la seva «autobiografia» (potser sigui la primera d'un papa!) que vaig adquirir a principis de la quaresma, a la ciutat de Barcelona. Així i tot, el consider força recomanable a l’hora d’endinsar-nos en la personalitat d’aquest personatge tan singular, en ple segle XXI: el primer papa sud-americà, el primer papa jesuïta i el primer papa que pren el nom de Francesc . Tres qualificatius que defineixen a la perfecció el gran llegat que ens deixa. Portada del llibre FRANCESC ESPERANÇA Moltes de gràcies, papa Francesc ! Que Déu vos ho pag, com vos ho mereixeu, Ell qui en sap, qui pot i qui segurament també vol. En bon primer Divendres de Quaresma, mentre acudesc a la llibreria barcelonina Alibri Llibres del carrer de Balmes 26, acompanyant-hi l’autor mallorquí del llibre «Quadern de quaresma» , el bon amic Miquel Àngel Lladó , mir de pegar una ullada a publicacions més ...