Passa al contingut principal

Al bon amic pobler Agustí Serra i Soler

Seixanta-vuit anys després, mantenc ben viu el record d’aquell seminarista major, de nom Agustí Serra i Soler, que s’ordena de capellà, quan estic acabant de fer el primer curs de llatinista al Seminari diocesà de Sant Pere a l’edat d’11 anys, el mes de juny de 1956.

Amb el record de temps llunyans, es va enfortint «in crescendo» la nostra amistat perdurable, amb contactes personals i més directes, mantenguts posteriorment per motius diversos.

Sempre n’he admirat la gran tasca desplegada pel bon amic pobler, primer com a vicari de la parròquia de Campanet (1956-1960), d’Andratx (1960-1964) o d’El Terreno a Ciutat (1964-1966). Finalment com a rector de Fornalutx (1966-1978). 

Assolim tots dos, en pocs anys de diferència, la nostra condició de capellans secularitzats, en haver pres la decisió ferma de casar-nos, compartint les nostres vides amb una dona, com opten a fer tants d’altres companys aquestes darreres dècades.

En apropar-se el dia del seu noranta-tresè aniversari, no em puc estar d’enviar-li la meva felicitació més cordial, alhora que l’agraïment profund per tants d’esforços realitzats, en vistes a mirar de deixar aquest món nostre una mica millor d’així com l’hem trobat.

No solament a l’àmbit estrictament eclesiàstic (Campanet, Andratx, El Terreno a Ciutat, Fornalutx, o Amèrica Llatina). També en altres àmbits com el polític (tots dos regidors als nostres ajuntaments respectius), l’acadèmic (tots dos dedicats a l’ensenyament), el literari (tots dos escriptors d’articles a mitjans diversos), el lingüístic (tots dos amants entusiastes de la llengua catalana, i de la llengua llatina) etc.

A dir ver que quan ens relacionam més intensament, és quan prenem la decisió de defensar els nostres drets com a antics treballadors de l’Església, davant d’una instància pública i democràtica com és el Congrés dels Diputats.

Membres d’una entitat anomenada SABAL (Secularitzats Associats de Balears), creada per ell com a secretari, i per altres companys capellans casats mallorquins, sobretot pel capdavanter en aquesta tasca, el puigpunyentí Pere Barceló Barceló qui n’és el president, fins a la seva extinció quan se n'assoleix l'objectiu.

Amb anys de lluites, propostes, oferiments, debats, escrits, intercanvis d’opinió entre els diversos membres dels col·lectius més representatius, aconseguim millorar el reconeixement públic de la nostra feina realitzada a l’interior de la institució eclesiàstica. Sobretot, als efectes de computar i cotitzar degudament davant la Seguretat Social, per a un col·lectiu que arriba a superar el centenar d’individus a l’illa de Mallorca, i que arreu de l’estat espanyol se’n compten milers.

És d’agrair la gran feinada desplegada per Agustí Serra, Pere Barceló i Antoni Mas (qepd), entre d’altres, a principis del segle XXI. Sense aquesta dedicació, mai no s’hagués arribat a aconseguir una dignificació tan justa i equitativa, com l’assignada a l’hora de percebre les pensions de jubilació corresponents. Després d'aconseguir l’aprovació unànime de tots els grups parlamentaris presents al Congrés dels Diputats.

Per celebrar els 93 anys del bon amic pobler Agustí Serra i Soler, tan ben acompanyat a Sóller per la seva esposa i tots els membres de la seva família, trob que no hi ha res millor que recordar-ho i tenir-ho ben present amb aquest vídeo domèstic:

Deus esser un dels més vells,
d’entre aquells que un dia férem
tantes passes en el que érem
practicants d’oficis bells.

I ja són noranta-tres
els molts d’anys que has viscut,
a vegades hem rigut,
altres mos hem vist estrets.

«Ad multos annos» desig
que puguis arribar a fer;
serà sempre un gran plaer
tenir-te per bon amic.

I que puguis, Agustí,
gaudir de ta gran família;
que en aquesta bella illa,
bé la puguis mantenir.

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, 15 de novembre de 2023

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...

Francesc Esperança, "l'autobiografia" del papa Francesc

La mort sobtada del papa Francesc , en bon Dilluns de Pasqua 2025 , no m’ha permès de llegir totalment el llibre sobre la seva «autobiografia» (potser sigui la primera d'un papa!) que vaig adquirir a principis de la quaresma, a la ciutat de Barcelona. Així i tot, el consider força recomanable a l’hora d’endinsar-nos en la personalitat d’aquest personatge tan singular, en ple segle XXI: el primer papa sud-americà, el primer papa jesuïta i el primer papa que pren el nom de Francesc . Tres qualificatius que defineixen a la perfecció el gran llegat que ens deixa. Portada del llibre FRANCESC ESPERANÇA Moltes de gràcies, papa Francesc ! Que Déu vos ho pag, com vos ho mereixeu, Ell qui en sap, qui pot i qui segurament també vol. En bon primer Divendres de Quaresma, mentre acudesc a la llibreria barcelonina Alibri Llibres del carrer de Balmes 26, acompanyant-hi l’autor mallorquí del llibre «Quadern de quaresma» , el bon amic Miquel Àngel Lladó , mir de pegar una ullada a publicacions més ...