Passa al contingut principal

Als nostres joves, segona part


Si pens és perquè visc.
ALS NOSTRES JOVES. (SEGONA PART)
Per Agustí Serra Soler.
Avui, jovenetes i jovenets, fa quinze dies, aquí mateix, us vaig prometre continuar dient-vos el meu parer sobre els temps que us ha tocat viure la vostra joventut, Això és el que jo pens:
La vostra época, al meu veure, per a vosaltres no és fácil; pot ser, fins i tot, més complicada que la que nosaltres tenguèrem.. No parl de les persones amb nom i llinatges, sí de la manera col’lectiva d’ implicar-se la gent dins la societat; pens que el comportament popular no és tan noble, ni senzill com antigament, i més se veu a les nostres illes, on per naturalesa som simples, familiars, nets.
Ara, amb molt més mitjans de comunicació, amb molts més coneixements científics, amb moltes més comoditats, amb moltes més tècniques per combatre les malalties i més medis per allargar-nos la vida, i, concretament per a vosaltres els joves, amb molts més llocs per divertir-vos, circunstàncies més al vostre gust, manuals portàtils sempre presents en vostres mans, (“internet”, mòvils, facebook); tentats i agravats per incentius (licors i drogues…), enclotats en un món, avui, que dóna voltes, i més voltes, sense assessiar-vos la vostra fam d’evagació, i us regala nits amb llum artificial que duren fins que el sol surt, posant-vos bojos amb licors de tota classe, amb estupefactes que vos mutilen el coneixement, amb narcòtics que vos condueixen a la tomba i vos maten la part més noble de la persona i esmicolen la vostra familia.
Avui ho volem tot…, però, també, som esclaus de tot, ja que ho enverinam tot en contra de les persones i de la societat.
Mai l’home s’havia sentit tan orgullós com se sent en el nostre temps; li pareix que la vida ha començat amb ell, i que els nostres avantpassats eren uns curts de vista i caps quadrats. Avui l’home se sent un “super-home”, li sembla que el cel, la terra, la mar i “l’home mateix” està dins les seves mans, quan la il’lustració cultural d’avui és incapaç de remediar que vosaltres, els joves, no trobeu treball, ni us pogueu casar quan voleu, ni tenir els fills que us demana l’amor, i per falta de guany hagiu de ser alimentat amb la “pensió” del vostres padrins, ja que els vostres pares també están a l’atur; i acabeu la carrera i us trobeu amb totes les portes tancades; i envieu “curriculum’s vitae” a les empreses i aquests s’acaramullin uns damunt els altres sobre la taula del despatx de l’empresari qui té el negoci que no s’aguanta dret per tants de deutes que l’ofeguen.
Però, per a mi, no és aquest l’únic problema i el que més crisi ens dóna.
Jo no parl de les quantitats de doblers que tenim dins el calaix. Avui vivim, de cop, vivències que toca experimentar-les a través de les etapes graduades de la vida. A mi me fa por que la quantitat de tants avantages no ens pugui donar la qualitat d’una vida tranquil’la, humana, de nin quan ets nin, de jove quan ets jove, de reflexió i prudència quan ja ets una persona madura. Les possibilitats són fabulosament immillorables, però, també, és ben cert que ens falta molt per arribar a tenir una vida calmada i assossegada, la que, dins la pobresa tenien els nostres padrins.
Les escoles de la nostra infància ens ensenyaven per entrar en més o manco bon peu dins una societat concreta, dins unes circunstàncies pròpies, les mateixes que el poble vivía. Èrem ensenyats i educats a la vegada. Ara, com a professor que ho he estat tota vida, no puc dir que les escoles no ensenyin els nins, i a la vegada més, els nins i joves que volen estudiar, emperò, allò que pos en dubte és que se’ls eduqui plenament per entrar amb peu segur i cap clar dins la nova vida que despista grans i petits, i ser incapaços de no embrutar-se dins tant de fang com trobaran pel camí. En tantíssimes converses dialogades amb joves, estudiants d’instituts i universitats d’aquí i de molt més enllà de la Roqueta, he pogut veure, des de tots els angles, els seus dubtes econòmics i professionals i les barreres i voltes que han de donar per arribar a la cadira per despatxar la seva professionalitat. Quina pena veure professionals, que han suat sang en els seus estudis, arraconats sense feina, ni esperances de tenir-ne.
Joves un diré més.
L’home, en sí, és el ser més poderós per fer el bé, però, si vol, és el pitjor de tots els sers per fer el mal.
Joves, aixecau el cap i obriu els ulls, cultivau la intel’ligència I el seny. La vostre época, envoltada d’un moviment de revolució i de corrupción, manca d’honradesa i amistat sincera, plena d’aparences i mendides, us demana heroisme.
Avui més que mai necessitau ser savis, honrats, amics entre vosaltres i previnguts. Siguin les vostres dificultats en la vida, roques per superar-les i que us facin més valents.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i ...

A la memòria del bon amic llucmajorer, Anselm Álvarez Santamaria (1)

Són les 16:43 de dilluns 29 de juliol, quan, des de Piura estant, m’assabent del que em comunica la bona amiga peruana Elvira Calmet , l’esposa del bon amic llucmajorer Anselm Álvarez Santamaria : «Mi amado Marido está ante el Señor. Lo amo y le agradezco todo su amor» . Anselm i Elvira contrauen matrimoni canònic No fa ni cinc hores que, per whatsapp , em fa a saber que ja l’han ungit amb l’oli sagrat destinat als creients en Jesús , preveient que ja està a punt d’emprendre el camí de retorn cap a la nostra casa definitiva. En un moment com aquest, quan em trob a Piura, a més de 1.000 km de distància de l’ hospital San Judas Tadeo de Lima on l’estan atenent  en els seus darrers instants, no em puc estar de recordar tants i tants moments que hem viscut tots dos plegats... Primerament, tot i que neix a la ciutat de Barcelona el 28 de febrer de 1938, ens coneixem i tractam al Seminari diocesà de Mallorca on estudiam Humanitats, Filosofia i Teologia , els anys 50 i 60 del segle p...

Amics de seminari, amics per sempre

Transcorreguts més de 60 anys, encara romanen infrangibles els llaços d'una amistat perdurable , iniciada al Seminari diocesà de Mallorca, continuada fora d'aquelles parets durant nombroses dècades seguides, i mantenguda ferma i engrescadora fins avui dia, a cada indret o situació actual que viu cadascun dels prop de tres-cents estudiants d'aleshores... Suara mateix, em sent empès a  cantar i enregistrar pel meu compte, - quedi com quedi aquesta veu meva escardada, ja quasi octogenària -, la cançó que composaren l'any 1964 els bons amics i companys d'estudis eclesiàstics, Mariano Moragues i Andreu Obrador , amb el títol "Amics" .  Tots dos varen saber recollir admirablement i acompanyar musicalment les paraules evangèliques de Jn 15,13-15 . Abans d'esdevenir octogenari, m'entren ganes de dedicar-la a tots i a cadascun dels companys que s'hi passaren, ni que fossin només alguns mesos, en aquell edifici gran i esvelt de Son Gibert... en règim d’...