Ves al contingut principal

L'energia positiva de gent secularitzada

Com qui no fa res, en començar aquest Any Nou 2013, m'ha passat pel cap la idea de recaptar opinions sobre una iniciativa, senzilla i simple, que no me'n fuig.

Es tracta de veure la manera millor de canalitzar tot aquest gran embalum d'energia positiva que pot emanar d'un col·lectiu tan nombrós, alhora que tan significatiu, com és ara el que constitueixen els CAPELLANS I RELIGIOSOS SECULARITZATS de Mallorca.

Si hom gira la ullada cap a gairebé tots els seus integrants, s'adona de la gran quantitat d'iniciatives que han fet sorgir a tants àmbits de la vida ciutadana: escrits i reflexions publicades a mitjans de comunicació, treballs realitzats a l'àmbit de l'ensenyament i la docència, l'antropologia, la psicologia, la política, la defensa dels drets humans i la justícia social, l'acció social, la sanitat, la cooperació internacional, les professions liberals, l'hoteleria, la música, el periodisme, la literatura, les llengües, l'administració pública, el turisme, l'ecologia, etc.

I molts d'altres aspectes manco vistosos i públics, però que evidencien la capacitat i la pràctica de “tractar la gent i de veure el món d'una altra manera”: distinta a la clerical convencional i distinta a la laica estricta. Esdevenint, així, portadors de marques, inesborrables, de tots dos àmbits alhora.

En tenc moltes i molt bones mostres, dins el record i la memòria, del temps que vaig dedicar-me intensament a la tasca política institucional. Tant a l'Ajuntament de Palma, com al Consell de Mallorca, com al Parlament i al Govern de les Illes Balears, vaig tenir l'oportunitat de veure molt de prop representants de col·lectius diversos, i de tota casta.

Sempre ho he dit pertot arreu: allò que traspuaven les aportacions i els requeriments provinents de companys secularitzats mantenien sempre la frescor de considerar la persona humana com el valor suprem a respectar, per damunt tot. No com a expressió verbal amollada “per compromís”, sinó com a realitat i lluita permanentment assumida fins al moll dels ossos.

Ara que ja estic jubilat, m'ha sorprès enormement veure que pugui resultar interessant l'impuls d'una iniciativa com aquesta, a l'illa de Mallorca, dins el context històric que embolcalla la nostra societat mallorquina.

En un primer moment, no se cerca cap altra cosa que establir o restaurar contactes, comunicacions, intercanvis, missatges, telefonades... oferint la possibilitat d'expressar opinions, públicament, de la manera que es consideri més adient... compartint la paraula i el pensament...

Se m'ha dit aquests dies, de maneres diverses, que hi ha gent que va prenent consciència cada cop més del cabal immens d'humanitat, vida, saviesa, experiència, fe, etc. que es pot trobar, covant o cremant de debò, dins d'aquest col·lectiu humà que anomenam “els secularitzats” (cada cop més vells i madurs!).

Des de qui suggereix que s'hi podria arribar a trobar prou material com per fer-ne una novel·la ben sucosa, fins a qui creu que pot contribuir a fer reflexions serioses i a encaminar tota aquesta energia sàvia, o saviesa enèrgica, contenguda; de la qual, malauradament, no sempre se n'arriba a traure tot el profit humanístic que es podria.

A qualcú li dol que, en lloc d'emprar “cabrioles legals” a l'hora de referir-s'hi, no s'arribi a fer cara alta i tan seriosament com una realitat més, igual que totes les altres, de l'Església.

Hi ha qui aporta certes idees que considera que cal precisar-les millor entre tots.

M'escriu també qui em diu que no seria poc, si es prengués consciència, dins l’església local, del que ha passat en veritat..., de quin seminari veníem..., de quina acollida reberen els problemes personals..., de quins valors s'ha privat a la pastoral diocesana..., dels sofriments infligits inútilment i en nom de Déu, fruit d'una mentalitat que no té res a veure amb Jesús, etc.

Feliç Any Nou! Que sigui molt millor que l'any passat i molt pitjor que l'any que ve!

Cecili Buele i Ramis,

Comentaris

 1. Mol bé, Cecil!
  Quina gran idea! Sempre has estat una persona singular.
  Tens dots de lider, i això ho sabem de fa molts anys.
  Aquest despertar de l'any tretze, que no sempre ha sigut un mal any, malgrat la fama, esper que tu el el converteixis en un any de boba abyada, com si mal no record ho va ser el del segle passat.
  M'ha encantat trobar el nom de Sabal a l'encapçalament d'aquesta secció i em poso a disposició teva i dels qui col.laboraran -que segur seran molts- i dins el que cap augur i esper una bona anyada.
  Pere

  ResponElimina
 2. Gràcies, Pere, per aquest comentari teu que has penjat en aquest blog dedicat a la gent secularitzada! N'estic molt content. Primer perquè n'és el primer, i segon perquè és ben teu. Ja saps que se'n pot servir tothom que vulgui per fer-hi públic allò que es vulgui, bé sigui signant amb nom i llinatges, bé sigui anònim, bé sigui amb pseudònim... Feliç Any Nou 2013! Que sigui molt millor que el 2012 i molt pitjor que el 2014! Per cert, esper que em facis arribar adreces electròniques...

  ResponElimina
 3. No estic massa d'acord que es consideri com a extrem defectuós la mentalitat laica (en contraposició a la clerical ).Molts secularitzats coneguts pens que ho són perquè l'aparell no els ha deixat seguir per haver conegut i volgut viure l'amor humà (¡Quanta energia tudada, quines porgueres han fet i quins fitxatges han perdut...així les va !!!) però no han posat en revisió la creença religiosa ,que un poc han revisada ,però hi segueixen fermats ...(¡No és cap tara,bona la faríem !!!) i si les cridassen ( no ho veurem...!) hi tornarien...

  CUCARELL

  ResponElimina
 4. Pere Barceló (s´altre) Mendai
  Crec prou innteressant sa idea de´n Cil si mes no per posar-nos en contacte i compartir experiencies amb amics de molt anys i que t4nim tantes coses en comú. a veure si encara tenim ganes d´erreglar qualque cosa encara que sigui d´una altra nmanera i en unes altres idees de les que ens ensenyaren. Menys mal que no les aprenguerem totes

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El secret de cas Xigarro, llibre de Carmel Bonnín

Benvolgut, benvolguda, Tant de bo et faci il·lusió assistir a la presentació del llibre. Seràs benvingut/da. Dimecres, dia 4 d'octubre de 2017, a les 19 h al Col·legi d'Advocats de Palma (La Rambla 10) Salutacions cordials, CARMEL BONNÍN

A la mort de Ricard Pedrals

Aquest divendres, 22 de setembre, m'arriba un correu del seu gendre mallorquí, en CoquePiña Valls
Entre d'altres assumptes, em comunica que el seu sogre, en Ricard Pedrals i Blanxart, ens va deixar el proppassat diumenge, 17 de setembre, a l’edat de 97 anys.
M'impressiona fortament aquesta notícia, tot i la seva edat avançada. En pocs segons, em vénen al cap i a la memòria tantíssimes situacions viscudes i compartides... A Mallorca, a Barcelona, a la Colònia de Sant Pere, a la parròquia de Sant Ildefons, al Moviment Escolta i Guiatge...
Més encara, quan el seu gendre em fa a saber que «aquests dies, mon pare m’ha fet recordar que li vàreu dedicar unes línies... Això m’ha conduït a agrair-vos aquelles paraules tan plenes d’estima i respecte adreçades al pare de la meva dona, l’avi dels meus fills...»
Efectivament, me l'estim molt, el Ricard! És per a mi un dels referents més ferms que mantenc vius, en l'exercici de la tasca sacerdotal, sobretot com a consiliaris …

Al bon amic, Tomeu Pascual Umbert

L'endemà de la festa de l'Assumpció, any 2017, m'arriba la notícia de la mort del bon amic i antic company de lluites estudiantils, pastorals i socials, el carrioner Tomeu Pascual Umbert

Que descansi en pau!

La darrera vegada que ens veim és el proppassat dia 22 d'abril, a la trobada de capellans mallorquins secularitzats que mantenim amb el bisbe Sebastià Taltavull, al col·legi de sant Rafel de Palma.

L'hi veig bastant envellit, amb un gaiato a la mà, aquí caic aquí m'aixec, però tan rialler com sempre.


No record quina deu ser la darrera vegada, l'anterior, que ens veim... Pentura a s'Illot, a l'hotel que regenta a prop del riuet...

Sí que en record d'altres, de vegades que coincidim: a la dècada dels anys cinquanta, al Seminari, em duu uns quatre anys per davant... a la dècada dels anys seixanta, a la parròquia de la Santíssima Trinitat, ell de vicari, i jo col·laborant-hi com a seminarista amb les visites que organitza al poblat gitano del M…