Passa al contingut principal

L'energia positiva de gent secularitzada

Com qui no fa res, en començar aquest Any Nou 2013, m'ha passat pel cap la idea de recaptar opinions sobre una iniciativa, senzilla i simple, que no me'n fuig.

Es tracta de veure la manera millor de canalitzar tot aquest gran embalum d'energia positiva que pot emanar d'un col·lectiu tan nombrós, alhora que tan significatiu, com és ara el que constitueixen els CAPELLANS I RELIGIOSOS SECULARITZATS de Mallorca.

Si hom gira la ullada cap a gairebé tots els seus integrants, s'adona de la gran quantitat d'iniciatives que han fet sorgir a tants àmbits de la vida ciutadana: escrits i reflexions publicades a mitjans de comunicació, treballs realitzats a l'àmbit de l'ensenyament i la docència, l'antropologia, la psicologia, la política, la defensa dels drets humans i la justícia social, l'acció social, la sanitat, la cooperació internacional, les professions liberals, l'hoteleria, la música, el periodisme, la literatura, les llengües, l'administració pública, el turisme, l'ecologia, etc.

I molts d'altres aspectes manco vistosos i públics, però que evidencien la capacitat i la pràctica de “tractar la gent i de veure el món d'una altra manera”: distinta a la clerical convencional i distinta a la laica estricta. Esdevenint, així, portadors de marques, inesborrables, de tots dos àmbits alhora.

En tenc moltes i molt bones mostres, dins el record i la memòria, del temps que vaig dedicar-me intensament a la tasca política institucional. Tant a l'Ajuntament de Palma, com al Consell de Mallorca, com al Parlament i al Govern de les Illes Balears, vaig tenir l'oportunitat de veure molt de prop representants de col·lectius diversos, i de tota casta.

Sempre ho he dit pertot arreu: allò que traspuaven les aportacions i els requeriments provinents de companys secularitzats mantenien sempre la frescor de considerar la persona humana com el valor suprem a respectar, per damunt tot. No com a expressió verbal amollada “per compromís”, sinó com a realitat i lluita permanentment assumida fins al moll dels ossos.

Ara que ja estic jubilat, m'ha sorprès enormement veure que pugui resultar interessant l'impuls d'una iniciativa com aquesta, a l'illa de Mallorca, dins el context històric que embolcalla la nostra societat mallorquina.

En un primer moment, no se cerca cap altra cosa que establir o restaurar contactes, comunicacions, intercanvis, missatges, telefonades... oferint la possibilitat d'expressar opinions, públicament, de la manera que es consideri més adient... compartint la paraula i el pensament...

Se m'ha dit aquests dies, de maneres diverses, que hi ha gent que va prenent consciència cada cop més del cabal immens d'humanitat, vida, saviesa, experiència, fe, etc. que es pot trobar, covant o cremant de debò, dins d'aquest col·lectiu humà que anomenam “els secularitzats” (cada cop més vells i madurs!).

Des de qui suggereix que s'hi podria arribar a trobar prou material com per fer-ne una novel·la ben sucosa, fins a qui creu que pot contribuir a fer reflexions serioses i a encaminar tota aquesta energia sàvia, o saviesa enèrgica, contenguda; de la qual, malauradament, no sempre se n'arriba a traure tot el profit humanístic que es podria.

A qualcú li dol que, en lloc d'emprar “cabrioles legals” a l'hora de referir-s'hi, no s'arribi a fer cara alta i tan seriosament com una realitat més, igual que totes les altres, de l'Església.

Hi ha qui aporta certes idees que considera que cal precisar-les millor entre tots.

M'escriu també qui em diu que no seria poc, si es prengués consciència, dins l’església local, del que ha passat en veritat..., de quin seminari veníem..., de quina acollida reberen els problemes personals..., de quins valors s'ha privat a la pastoral diocesana..., dels sofriments infligits inútilment i en nom de Déu, fruit d'una mentalitat que no té res a veure amb Jesús, etc.

Feliç Any Nou! Que sigui molt millor que l'any passat i molt pitjor que l'any que ve!

Cecili Buele i Ramis,

Comentaris

 1. Mol bé, Cecil!
  Quina gran idea! Sempre has estat una persona singular.
  Tens dots de lider, i això ho sabem de fa molts anys.
  Aquest despertar de l'any tretze, que no sempre ha sigut un mal any, malgrat la fama, esper que tu el el converteixis en un any de boba abyada, com si mal no record ho va ser el del segle passat.
  M'ha encantat trobar el nom de Sabal a l'encapçalament d'aquesta secció i em poso a disposició teva i dels qui col.laboraran -que segur seran molts- i dins el que cap augur i esper una bona anyada.
  Pere

  ResponElimina
 2. Gràcies, Pere, per aquest comentari teu que has penjat en aquest blog dedicat a la gent secularitzada! N'estic molt content. Primer perquè n'és el primer, i segon perquè és ben teu. Ja saps que se'n pot servir tothom que vulgui per fer-hi públic allò que es vulgui, bé sigui signant amb nom i llinatges, bé sigui anònim, bé sigui amb pseudònim... Feliç Any Nou 2013! Que sigui molt millor que el 2012 i molt pitjor que el 2014! Per cert, esper que em facis arribar adreces electròniques...

  ResponElimina
 3. No estic massa d'acord que es consideri com a extrem defectuós la mentalitat laica (en contraposició a la clerical ).Molts secularitzats coneguts pens que ho són perquè l'aparell no els ha deixat seguir per haver conegut i volgut viure l'amor humà (¡Quanta energia tudada, quines porgueres han fet i quins fitxatges han perdut...així les va !!!) però no han posat en revisió la creença religiosa ,que un poc han revisada ,però hi segueixen fermats ...(¡No és cap tara,bona la faríem !!!) i si les cridassen ( no ho veurem...!) hi tornarien...

  CUCARELL

  ResponElimina
 4. Pere Barceló (s´altre) Mendai
  Crec prou innteressant sa idea de´n Cil si mes no per posar-nos en contacte i compartir experiencies amb amics de molt anys i que t4nim tantes coses en comú. a veure si encara tenim ganes d´erreglar qualque cosa encara que sigui d´una altra nmanera i en unes altres idees de les que ens ensenyaren. Menys mal que no les aprenguerem totes

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Imatges i sons del concert de Biel Vilanova a Campanet

Concert del cantautor campaneter Biel Vilanova Dijous, 9 d'agost de 2018 Vet ací el recull sencer de totes les cançons que interpretà el cantautor campaneter Biel Vilanova, als exteriors de l'església de sant Miquel, al Pla de Tel, durant el concert organitzat per l'Ajuntament de Campanet dins el cicle «Cultura a la fresca», amb la col·laboració de l'associació cultural Amics del Seminari de Mallorca, dijous dia 9 d'agost de 2018, entre les 21 i les 22 h, davant d'un nombrós públic que hi assistí.Cantautor setantí de memòria prodigiosa, capaç de cantar tot el temps sense cap paper ni un al seu davant, interpreta cançons seves.De bona part de les peces, n'és l'autor tant de la lletra com de la música. Així i tot, durant el concert interpreta algunes lletres d'altres autors, com són Jaume Mateu, Jaume Santandreu o mossèn Llorenç Riber, de qui en canta dues.Divideix el concert en dues part, que segueixen la presentació que en faig jo mateix. La prime…

Al cinquantè aniversari de l'ordenació sacedotal

Mig segle després, tot recordant aquell 16 de juny de 1968, quan faig part de la promoció mallorquina de capellans del 68, m'entren ganes d'escriure unes retxes. Van adreçades, sobretot, a aquelles amistats d'avui dia que no van poder assaborir la feta ni compartir amb nosaltres l'esdeveniment o no van poder fruir-hi amb la mateixa intensitat.
Som 15, els capellans mallorquins del Maig del 68, ordenats pel bisbe Rafael Álvarez Lara, a la capella del Seminari Nou, el 16 de juny de 1968. 
N'han passat cinquanta anys, des d'aquell esdeveniment tan significatiu com admirable en les nostres vides. Aquest mig segle de vida, n'hi hem vist tantes, i n'hi han passat tantíssimes més, de coses, que, d'una manera o una altra ens marquen i deixen empremta rellevant en la nostra personalitat humana.
Enguany, com sol succeir cada any amb motiu de la festa de Jesucrist Gran Sacerdot, també es fa pública la notícia d'una Diada sacerdotal a Lluc. La trobada anual…

Al R.P. Bartolomé Vaquer Vidal, con profundo agradecimiento

Quien fuera Párroco Fundador de la Parroquia i la Escuela Parroquial Mixta Nuestra Señora del Santísimo Rosario, el R.P. Bartolomé Vaquer Vidal, fallece en Mallorca, su isla natal, a la edad de 96 años.
Con tal motivo, y al haber desempeñado, entre otros muchos cargos eclesiásticos, el de Canónigo de la Santa Iglesia Catedral Basílica, se celebra en Palma una misa funeral que preside el Obispo, Mons. Sebastià Taltavull, concelebrada por decenas de sacerdotes.
Si él fue el primer Párroco, mallorquín, que puso en marcha la Parroquia i la Escuela Parroquial, en el PJ San Martín de Piura, yo tuve la immensa suerte de poder continuar la labor realizada por otros tantos sacerdotes mallorquines, que dedicamos unos años de nuestras vidas al servicio de la población piurana. Hasta el punto de poder ser considerado como el último de ellos, con Mons. Erasmo Hinojosa Hurtado, Arzopispo Obispo de Piura-Tumbes.
En la Catedral de Mallorca, con la presencia de familiares y amistades del R.P. Bartolo…