Passa al contingut principal

Benet XVI ha renunciat de papa

Vaja escaldada que me'n vaig dur quan la meva esposa, Margalida, enfora d'on jo estava, tot rebent me diu: " Agustí, sabs que el Papa ha renunciat de Papa?". De cop, el cor me donà una volta i mitja, però tot seguit, vaig pensar: avui, Benet XVI ha estat de paraula i d'obra ell, ell mateix, l'intel'lectual, el teòleg, el filosof, l'autèntic Joseph Ratzinger, el científic de magnitut més enllà de la normalitat com pocs Papes hi ha haguts de la seva altura; avui ha duit a la pràctica la seva ideologia i se n'ha fotut del que diran d'ell. S'ha dit: "Vull ser sincer en mi mateix, vull ser `qui som´ ".

La lleialtat a la disciplina vaticana dels Papes, que li han donat la mà per arribar a ser Papa, des de que va entrar al Vaticà per col'laborar-hi, ha prevalgut més que les seves convencions teològiques, encara que se mossegàs la llengüa amb mala cara i descontent a la vista de tothom, quan no estava d'acord. Demostrà la seva disconformitat en les Jornades Mundials per la pau en Asís, ja que ell temia no caure en cituacions perilloses de no mesclar fonaments contradictoris de religions amb manaments inhumans i antievangèlics, sense prevenir-se de no poder escollir l'essència bona de cada religió. Tampoc n'estigué conforme en la publicació de la tercera part del Secret de Fàtima, no tant per allò que prenosticava, com per la forma de com se feia la comparació entre l'assessinat del "bisbe vestit de blanc" i l'atentat del Papa "Joan Pau II".

El Pontificat de Benet XVI ha estat per a ell (jo pens) insuportable: escàndols de sacerdots i algun bisbe pedòfils; un món que s'allunya -cada dia més- de la fe en l'Església; sacerdots que demanen llevar-se la sotana per casar-se o per no estar d'acord amb el pensament de la conducte jeràrquica; crisi institucional entre els mateixos bisbes i cardenals; traïcions dins el Vaticà; modernitats de costums enfrontats amb la moral que predica l'Església; la ciència, la teologia i la cultura que se'n desfà de la ciència, la teologia i la cultura eclesial; els dogmes -columnes fortes de l'Església - a punt de caure; i, per acabar, comportaments i predicacions oposats entre el clero: per una banda, sacerdots radicals i amanaçadors que prediquen el pecat a cada passa i amanacen amb l'infern a cada cantó, i, per l'altra banda, sacerdots, fills del Vaticà II, i si ve el cas del III, portant-se i comportant-se, dignes, segons els signes del nostre temps.

Per amor de Déu!

Allò, que la naturalesa nega a tot home mortal, no ho regalarà al Papa, a cap Papa, per llest i sant que sigui. La malaltia o l'edat el doblegarà per molta de fe que tengui en Déu o per la por de trair el deute que té contret d'haver de suportat el pes de les tres corones sobre el seu cap de la tiara papal.

Que el Papa renuncii o no renuncii de ser Papa no depen de la seva santedat. El Papa Benet V que renuncià de ser Papa, l'any 964, i morí dos anys després, ( 966 ), enterrat a Hasburgo, i el Papa Benet IX que també renuncià l'any 1048 i morí l'any 1048, no foren manco sants, ni més traïdors a l'Església per la seva renúncia.

Sembla que, sabuda la renúncia de Benet XVI, ara tothom està més pendent de les artimanyes, trampes i astúcies que es viven i viuran entre els cardenals electors del nou Papa dins el Vaticà, a Roma i a fora de Roma. Quantes anades i vingudes, Déu meu!. Em pareix una família malavinguda propietària d'una herència fabulosa, els membres de la qual discuteixen quan el pare queda inútil o mor.

Els qui estimam l'Església amb fe i amor, ens costa acceptar tanta roba bruta i ens dolen les crítiques fortes i fonamentates en fets reals contra ella.

Ara bé, la immensitat de Déu, tota vegada que el seu amor és creador i etern, mai no s'estancarà dins un temps determinat, marcat per un Pontificat encorrolant-se a la voluntat d'un mortal. Pot esbucar-se el cel i la terra, però no la voluntat de Déu.

Som conscient que aquest article pot escandalitzar un petit grup. Confés que poden tenir motiu, però també crec que Déu no quadricula la llibertat de l'home, ni vol que l'home li tengui por, i per por s'allunyi d'Ell.

Un condeixeble meu m'ha ajudat a que vos pugui contar el que diu Malaquies, un savi que amb la seva visió de futur va descriure i posar nom als Papes antisipant-se als segles i fixant notes per a la història que se poden interpretar de mil maneres. Com curiositat, no dogmàtica però, sí, rara i original, la trauré a rotlle, ja que l'horòscop que fa sobre els Papes arriba fins a nosaltres i ens toca d'aprop:

- A Benet XVI li dóna el nom de "Gloriae Olivae", ja que va néixer un Dissabte Sant, tot celebrant la Glòria de Jesús Crucificat.

- Al qui vendrà li dóna el nom de "Petrus Romanus", afegint-t'hi: " In persecutione extrema Sanctae Romanae Eclesiae sedebit Petrus Romanus, qui pascit oves in multas tribulationes, quibus transactis, civitas septícolis diruetur et judex judicabit populum suum. Finis" "En una persecució de grevetat contra la Santa Església Romana governarà el Papat Pere de Roma, qui haurà de pasturà les ovelles en moltes penalitats, passades les quals, la ciutat dels set pujols (de las siete colinas, Roma) se vendrà a baix i el jutge judicarà el seu poble. S'ha acabat". Molts són els que estudien les seves interpretacions però cap ni ha que hagi sabut interpretar els seus misteris. I, si la seva interpretació fins ara ha estat impossible d'aclarir-la, no seré jo, ni nosaltres que representem.

Ja en el mes de març tendrà lloc el cónclave. L'Esperit de Déu hi assistirà, com hi és, de la mateixa manera, en tot l'Univers i en tots els fets de l'història, En el Conclave, no hi seurà més que en els altres llocs. Tendrem Papa nou i a ell, com diuen a tots els Papes no sé en quin moment, un dia li diran: "Sic transit gloria mundi", "Així s'esfumen les glòries mundanes". Predicar pau als homes de bona voluntat, és la missió encomanada a l'Esglesia i escampar aquesta nova nova encara no estrenada del tot.

Sóller, 13 de febrer del 2013.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall