Passa al contingut principal

AGUSTÍ SERRA: Conquista de Mallorca


EL REI EN JAUME PREPARANT LA CONQUISTA DE MALLORCA,
DECEMBRE DE L'ANY 1228
Agustí Serra Soler.
El desembre de 1228, les Corts celebrades a Barcelona havien acordat l'empresa de Mallorca. Els preparatius estaven fets i en els Ports de Salou, Tarragona, i Cambrils, les naus esperaven el senyal de partida. Hi havia dispostes pel viatge vint-i-cinc naus grosses, divuit embarcacions, dotze vaixells i entre galeres i receptacles cent. És a dir, cent cinquanta vaixells principals, a part de les barques menudes. (Tret de la "Crònica de Jaume I). "Jaume I aplegà uns 20.000 homes i el gran estol que partí cap a Mallorca portava 16.000 guerrers. Aquestes xifres són força aproximades". (Crònica)
Diu la Història Nacional de Catalunya, volum IV: "Lo primer dia de maig fo el Rey en lo port de Salou e tots los nobles ab eyl, e estech aquí entró al comensament de setembre per esperar les naus e'ìs lenys que encara no eran vengudas". "E quant vench a Santa Maria de Agost, lo rey fo vengut ab tots sos cavallers d'Aragó e ab tots los barons de Cathalunya, e foren ajustats a Tarragona e a Salou aparellats de recullir". (Crònica)
Jaume I prengué jurament de tots els nobles a fi de que el primer dia de maig tots estiguessin a Salou per tal d'embarca-se cap a Mallorca. I aquell dia tots hi fóren i hi estigueren fins començament de setembre ordenant la travessia i esperant naus i vaixells que a poc a poc arribaven. Si hi estaren tant de temps fa ser perquè no n'hi faltàs cap.
El dimecres, dia 5 de setembre de l'any 1229 aquell estol va partir " i era els tan bella la partida que els que romanien en la costa contemplaven la mar blanca de veles: tan gran era la flota" (Crònica del Rei en Jaume)
"Abans de sopar ordenaren de quina manera havien de marxar l'estol: en primer lloc la nau d'en Nicolau Bovet, en la qual anava En G. de Moncada perquè servís de guia i portés un faro de llanterna. I que les galeres anessin al volt de l'estol, amb la intenció que si venia cap galera els trobés. (Crànica) I així se fa fer el viatge.
Durant la travessia hi hagué moments de greu perill. Els comités aconsellaren el Rei tornar a terra, puix que el vent llebeig, que s'havia girat, era contrari al desembarc en cap lloc de la illa, però, el Conqueridor s'hi negà, declarant que confiava amb l'ajuda divina pel bon èxit de l'empresa. " Cruixien al vent les veles, com un eixam de banderes heròiques. A mitjan lloc reberen l'assalt formidable del llebeig, i sobre la veu del llebeig s'aixecà la humil deprecació del Rei. El temporal s'aplacà; i un cap al vespre tots els ulls meravellats veren perfilar-se com una visió, dins l'or i la vasta púrpura del ponent, l'anyorada Mallorca..." (De Mn. LLorenç Riber, que tant m'estimà ell a mi i jo a ell quan n'era vicari de Campanet.En l'obra seva de "Per l'altar i per la llar").
El segon dia de navagació continuà el temporal; però cap al tard, abans que el sol es pongués, el vent cessà, i aleshores els catalans veieren davant ells la illa de Mallorca, i distingiren la Palomera, Sóller i Aumelluig. (De la "crònica de Jaume I). "En canvi de llabeig en garbí, accentuant la bonança, facilitava el projecte de desembarcament a Pollença, al nord de l'illa. I cap a aquella part es dirigiren. Però no tardà a haver-hi presagis de tempesta, i ben aviat el vent provençal, furiós, posà en perill fort la flota catalana. Era impossible deembarcar a Pollença, i els vaixells recularen, en direcció sud-oest, cap al port de la Palomera, a on entraren el divendres dia 7 la nau real i les que la seguien. A la nit del 8 al 9 tota la flota ja n'era aplegada al mateix lloc. El dissabte es va fer una exploració per mar a fi d'escollir un lloc favorables per desembarcar. Fou decidit de fer un desembarc a Santa Ponça. Els sarraïn, amb un nombre molt considerable, ocupaven la costa, enfront de la flota". (Volum IV, de la Història Nacional de Catalunya).
El governador sarraí de Mallorca, assebentat dels preparatius de Jaume I, s'havia preparat per a la defensa. Mils cavallers triats van´èsser distribuïts pels punts estratègics de la illa, i encara n'aplegà mil més. facilitats per la capital i les poblacions insulars. Tenia també 18.000 hmes d'infantaria. Tot aquest exèrcit va organitzar pel mes de febrer de 1229. (Història N. de Catalunya, volum IV).
El dilluns, dia 10, desenbarcaren les primeres forces de rei En Jaume a Santa Ponça. Els primer en posar peu a terra foren En Nunyo Sanç, En Ramon de Moncada, el Mestre de Temple i altres. "Oh Dragonera, que col'loques la teva esquena de drac i la llarga boca serpentina!. Pinars que ompliu d'ombra i de bàlsam les planures de Santa Ponça i que acariciau el nostre orgull de mallorquins amb murmuris i confidències de glòria! Digau-nos quina alegria tenguèreu, quan véreu passar el jove Rei amb la Santa Creu vencedora" (Mn Llorenç Riber: "Per l'altar i per la llar".
Una vegada desembarcades les primeres forces, un soldat platà una senyera al cim del puig que hi ha a la dreta de la Caleta, i això va ésser com un senyal del començament de la conquista. Prest els sarraïns es presentaren preparats a la batalla i les forces catalanes, al cap de les quals anava En Ramon de Montcada, els envestiren i desferen. Fou la primera victòria guanyada pel rei a Mallorca. Diu el "Llibre dels feyts" que en el xoc hi moriren més de 1.500 sarraïns, dels cinc dels 5.000 que eren, perquè els cristians no en voliencap de presonar, xifra que ens sembla un poc exagerada.
"La flota catalana, amb molts combatens, se'n anà de la Palomera i entrà a la badia de Mallorca, al port de la Porrassa. Al vespre, els cristians veieren que un nombrós exercit es desplegava sobre la cadena de les muntanyes de Portopí. Celebraren consell de guerra i fou determinat el pla militar". A l'endemà, dimecres, dia 12, després d'oir missa, la soldedesca es posà en marxa, dividida en dos cossos: anaven al davant les forces de Guillem de Montcada i dels senyors de la seva família, les del comte d'Empúries i els templers; al darrera, les companyies del comte-rey, de Nunyo Sanç i dels altres barons".
"El xoc amb els sarraïns fou violentíssim. Hi hagué un grapat de combats i lluites. La gent de Moncada havia avançat molt, potser massa i tot. La seva situació empijorar fent una maniobra equivocada que separar les forces del Conte Empúries i les del templers.Guillem de Moncades vulgué apodarar-se d'un puig i el domini del qual li semblava que havia de decidir la victòria, i amb aquest intent xocà amb la major part de les forces enemigues".
"Sembla que altres forces cristianes, particularment les de Nunyo Sanç, no foren prou diligents a socorrer els Moncades, que estaven en gravíssim perill. En aquest combat; Guillem de Montcada, voltat de sarraïns, va trobar la mort, mentre que el seu oncle, Ramon de Moncada, queia també prop d'allí fulminat mortalment".
"Els cristians, poc després, es llançaren amb noves forces a l'assalt del puig. Els grup petit de Jaume I, qui no pogué contenir-se, prengué part en l'acció, l'estandard reial estés; i, segons el "Llibre del feyts", la intervenció d'aquest petit grup va decidir la victòria dels cristians, Aquell lloc després fou denominat "Coll del Rei"".
Aconseguida la victòria, el bisbe de Barcelona Berenguer de Palou es presentà al comte-rei per a fer-li saber l'episodi desastrós que hi havia hagut en la jornada, o sigui la desfeta de les florces dels Moncades. Jaume I, en saber-ho, va plorar. Però, ben aviat, desfent-se de l'amoció, donà ordre que les tropes avancesin fins les muntanyes de Portopí, al peu de les quals s'havia descapllat la batalla. Des del cim veié la ciutat de Mallorca., = e sembla'ns la més bella vila que anch haguéssem vist, jo ni aquells qui ab nos eren =. Despre ede menjar, a la nit, Jaume I i els seus acompanyants anaren al lloc on jeien els cadàvers de Guillem i Ramon Moncada, davant el quals plorar una bona estona..
La batalla havia estat molt forta i els sarraïns quedaren completament batuts. Els cristians victoriosos avançaren cap a la ciutat, i acamparen en la plana (La Real) davan la porta d'Alcahi. Aquesta porta, així anomenada per Almakhzumí, era la de Ben-alchol, del qual parlen els historiadors i el Llibre del Repartiment de Mallorca, i s'obria en el nord de la ciutat. Després fou anomenada, uccessivament, Porta de l'Esvaïdor, Porta Pintada, Portade la Reconada i, finalmeent i encara ara, Porta de Santa Margalida. ( Història Nacional de Catalunya". -Volum IV.
El dia 14 de setembre l'esquadra cristiana sortí de la Porrassa i entrà a Portopí, on capturà les embarcacions sarraïnes que hi havia. Una part de la flota s'hi quedà, i una altra part anà a situar-se davant la ciutat. L'envoltament va tardà encara alguns dies a formalitzar-se. Durant el bloqueig de la plaça entraren en joc les nombroses i poderoses idees sobre com guanyar una guerra entre els plans dels enterats i enginyosos. A la part nord davant la porta de Ben-alcofol, van ser muntats tot seguit dos trabucs, Aquesta enorme màquinade fusta llançava contra la ciutat pedres molt grosses. Els musulmans, per la seva banda dos trabucs contra el camp cristià, que estava plantat molt estret i voltat de canyet i bardisses.(Crònica).
" I hom mai no havia vist un host (soldats) com aquesta, que complís amb tanta docilittat ço que els predicava un frare dominicá que es deia frare Miquel, el qual era en la host i era Lector en teologia; i el company d'aquest frare Berenguer de Castellbisbal" (Crònica).
La batalla durá més de tres mesos, o sigui de mitjan setembre a 31 de desembre de 1229, en que l'exèrcit entrà victoriós a la ciutat de Palma de Mallorca, i durant aquest temps hi hagué incidens i episdis nombrosos, que tractaren d'esbrinar.
===========================================================================
PER ACABAR US DIRÉ QUE:
Un servidor ja m'estic preparant i aprofitant notes, per detallar-vos aquest triumf victoriós de nostre Rei En Jaume I de la Conquesta de Mallorca en el nostre setmanari, el "SÓLLER", al número extraordinari de les festes de Nadal, detalladament, tot quant pugui.
També vull dir-us que en el meu reconent dels meus articles quinzenals, en les pàgines ordinaries d'avui, hi he escrit unes notes biogràfiques del Rei En Jaume I sobre la seva persona, els seus casaments i la seva descendència. Ho he cregut oportú donat l'estima que Mallorca li tenim. Per mi és un goig i una regal que me faig de satisfacció personal.
Molts d'anys, sollerics, per les festes paronals de Snt Bartomeu.
Agustí Serra Soler

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall