Passa al contingut principal

AGUSTÍ SERRA: Tardor

Si pens és perquè visc.

    LA TARDOR ÉS TEMPS DE SEMBRAR. SEMBREM, IDÒ...
                Agustí Serra Soler.
               
                   LA TARDOR
    Acaba l'estiu i comença la tardor. I els pagesos en dies ennigulats, en poques hores de sol o en matins plujosos, surten a sembrar.

    Jo, com bon pobler, fill de família camparola, ho he vist dels meus pares, marjalers d'avior. També a Sóller i per tot el món la tardor obliga sembrar  llavors de tota classe, somniant  en una bona anyada.

    Tota la nostra vida, tant  d'agricultors com de menestrals, n'és una sembrada llarga de quimeres i fantacies, escampant llavors dels nostres "curriculum's vitae" (de les voltes que hem donat en la nostra vida), cercant feina, demanant treball. Milions n'hi ha dins Espanya apuntats a l'atur, per no tenir feina.
    "Menjaràs el pa amb la suror del teu frons".

            DEL TRABALL SURT EL PROFIT.

    Amb quanta il'lusió sembram en cada passa que donam, com si cada pas fos un solc  que regam amb la suor del nostre front, per tal de que cresqui i sigui lucratiu el nostre treball.

    Quant d'amor hi dedicam en el nostre jornal diari.

    Ara que, sense esperança, amb sous mal pagats, amb bregues entre els companys de feina, amb propietaris dictadors o directors que fan el treball impossible de resistir, l'anyada sempre se recull negativa, en ganes de canviar de prat, és a dir, de lloc de treball.Certament la vida val més que el treball i el nostre cos val més que el vestit. Però no podem viure a les bones de Déu, de l'aire del cel, ni tampoc podem caminar despullats amb les mans buides.

    Els ocells no tenen rebost, un caramull de blat. Tampoc els arbres del camp tenen fàbriques que els vesteixin de branques i fulles. Emperò, els ocells se moren i els arbres se sequen, si el sol que crema durant l'estiu i el fred que congela durant l'hivern els suspen de la gràcia, que la naturalesa dóna a grapades sense mida per a tot i a tothom, sense mirar a qui arriba els fruits de la terra, la llum del sol, l'aigua de les pluges, siguin bons o dolents.

            TENIR TREBALL ÉS UN DRET PER A TOTS. 

    Tenir treball és un dret per a tots. Deix a part aquells que no volen fer feina o volen menjar de damunt l'esquena dels altres. Per mi no és aquest el moment per entretenir-nos en ells.

    La vida ens és per tothom un fet que hem d'admetre com "és així la vida" de forma inflexible i "la vida ha de ser així" però d'una manera no tant inflexible; sabent, sí,  que no som "animals-bèsties" i, molt manco, "déus omnipotents". Hem de caminar amb els peus a terra i guiar-nos amb altura de mires, raonant, discorrent amb cap i cor.

    Dins qualsevol persona coexisteixen dos instins irreflexius, per naturalesa humana,: per una part tots tenim el nostre temperament i per l'altra, l'enteniment  que ens prové de la raó; de la cultura que hem rebuda; de la educació que ens han donada; dels costums que hem viscut; de la experiència bona o dolenta que ens ha tocat; de la inexperiència no comprovada.

    En una època normal, de pau i concòrdia, el poble, el país, la nació se sent tranquil i despreocupat entre aquestes dues tendències. Però per desgràcia del país, de la nació, del món actual, l'estat de corrupció, de injustícies, de desigualdats, de mentides, de robatoris, de catàstrofes calamitoses, contradictoris al nostre seny,  fan que els  instins de maldat i bondad se trebuquin i s'enfrontin en una guerra freda, o no tan freda, mortal, amb assessinats de tota classe.

    Avui per avui, pens que és cosa impossible obtenir la pau mundial i la igualdat, essent-hi aquest  l'impul popular de l'anticonformisme que mou mig món contra l'altre mig,  no deixant-nos estar segurs ni quan prenim un cafè en una Rambla.

    El clàssic grec, Sófocles, , en el segle V abans de Crist digué:   "A l'home batut i colpejat per una tempestat de dolors, tortures, fiblades per tots els costats, no li tengueu com si fes  un crim, contradir-se".

    Estant les bregues, el desordre, la corrupció, la desraó, la pèrdua d'enteniment  instalats en mans del poderosos prostituïts i depravats  que dirigeixen els 5 continents, Europa, Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania, soportarem tants naufragis 3n esta  mar que enfonsa més de mitja humanitat que plora el martiri i que ens fa plorar els qui no podem posar remei.

        VISQUEM UNA ESPERANÇA DE BONA ANYADA EN ESTA TARDOR.

    Res hi ha més fàcil que refugiar-nos en l'esperança. La desepció ens ha fet incrèduls.  Ara bé l'esperança és un foc que no enlaira fum. Si el nostre món no ens deixa alenar és aquest foc que més que llum enfosqueix amb fum que ofega i caminant ens pegam, amb serpentes a ferir, moltes vegada mortalment. Sembrem sense cansar-nos tot el que poguem, amb bona llavor, en el tros concret del nostre redol, ja que els nostres braços, ni la nostra voluntat port arribar als 5 continents.

    Vull acabar amb una cançó que cantaven els marjalers de Sa Pobla i jo la sentia cantar a mun pare, mentre sembrava moniatos en el tall "El Tancadet", voltat de síquies d'aigua salada i dolça,  a s'Albufera:

                Dençà que sa picardia
                ha guanyat a sa bondat,
                no hi ha punt bo en el sembrat,
                ni bona anyada cap dia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall