Ves al contingut principal

A la mort de Ricard Pedrals


Aquest divendres, 22 de setembre, m'arriba un correu del seu gendre mallorquí, en CoquePiña Valls

Entre d'altres assumptes, em comunica que el seu sogre, en Ricard Pedrals i Blanxart, ens va deixar el proppassat diumenge, 17 de setembre, a l’edat de 97 anys.

M'impressiona fortament aquesta notícia, tot i la seva edat avançada. En pocs segons, em vénen al cap i a la memòria tantíssimes situacions viscudes i compartides... A Mallorca, a Barcelona, a la Colònia de Sant Pere, a la parròquia de Sant Ildefons, al Moviment Escolta i Guiatge...

Més encara, quan el seu gendre em fa a saber que «aquests dies, mon pare m’ha fet recordar que li vàreu dedicar unes línies... Això m’ha conduït a agrair-vos aquelles paraules tan plenes d’estima i respecte adreçades al pare de la meva dona, l’avi dels meus fills...»

Efectivament, me l'estim molt, el Ricard! És per a mi un dels referents més ferms que mantenc vius, en l'exercici de la tasca sacerdotal, sobretot com a consiliaris escoltes catòlics...

Recollint expressions del seu gendre mallorquí, «acomiadar i plorar en Ricard, malgrat el consol que ens proporcionava la seva ferma convicció en el més enllà, es fa emocionalment més complicat assistint aquests dies a l’agressió que estem patint al País. Conscient de la decepció i tristor que manifestaria pel fet que els seus revivim aquesta resurrecció d’incomprensió i la recuperació d’actituds antigues. Actituds dels mateixos que diuen que ens volen entre els seus malgrat que no ens han volgut mai com som. Tot i això, la Serenor que practicava en Ricard, que va fer de l’exemple l’única forma de pedagogia, ens acompanya des d’on és ara.»

Estic segur que han de ser moltes, moltíssimes, les persones que, com jo mateix, en aquests moments tan transcendentals per als Països Catalans, ens sentim empresos a mostrar el nostre afecte entranyable i la nostra estima immesurable envers d'una persona tan lluitadora alhora que tan comprensiva com Ricard Pedrals, home de seny asserenat i de serenor assenyada.

A la gent que pentura no sap de qui ni de què parl, li recoman que entri a les xarxes de la intercomunicació més social, on podrà veure'n dades «tumultuàries» que s'hi relacionen.

Ricard Pedrals i Blanxart (Granollers, Vallès Oriental, 8 de juliol de 1920 - 17 de setembre de 2017) va ser un capellà i pedagog català, reconegut per impulsar l’Escoltisme catòlic català. L’any 1978 es va secularitzar, es va casar i va tenir dos fills.

Fill del metge Ricard Pedrals i Marsà i de Maria Blanxart i Abril, va fer els seus primers estudis a les vedrunes de Granollers i després als germans de La Salle.

Acabada la guerra civil el 1939, fa el servei militar a Girona prop de la frontera amb França. Malalt, és enviat a l'Hospital Militar de Barcelona. En surt amb una baixa temporal. Amb la casa familiar de Granollers bombardejada, la família s’instal·la a Barcelona.

Estudia a la Universitat de Barcelona la carrera de Filosofia i Lletres (1941-46) on obté el títol de llicenciat. Entra al Seminari de Barcelona l’any 1946. Coneix Mn. Antoni Batlle, i, a partir d’aquí comença a fer activitats escoltes dins el seminari i al Casal de Montserrat, passant per totes les etapes escoltes.

Ordenat sacerdot a la basílica de Sant Josep Oriol el 1951, és nomenat vicari a Esparreguera i a Vilanova i la Geltrú. Substitueix a poc a poc Mn. Antoni Batlle (que l’ha nomenat successor) en les tasques de l’Escotisme als agrupaments confessionals dels Minyons de Muntanya fins a la seva mort el 1955.

L’any 1956 es crea la Delegació Diocesana d'Escoltisme i és nomenat consiliari diocesà, que en la pràctica és interdiocesà, de la Diòcesi de Barcelona, Vic, Girona, Solsona, etc. Roman a l’Escoltisme fins a l’any 1972.

Viu el Concili Vaticà II amb tot el que representa de renovació teològica, litúrgica i pastoral, al si de l’Església i de l’Escoltisme...

Ricard Pedrals esdevé una de les cares més visibles de l'església catalana contra la repressió franquista. Entre els més de seixanta capellans i religiosos barcelonins, és una d'aquelles 462 persones més controlades per la policia durant el franquisme. Expedientat i acusat pel Tribunal d'Ordre Públic, amb quatre capellans més, és condemnat a un any de presó a complir al penal de Zamora.

El 1976 comunica al bisbe Narcís Jubany la seva voluntat de secularitzar-se, es casa i esdevé pare de família amb dos fills/es. Professionalment es dedica a l’ensenyament. Continua donant classes a l’escola municipal Reina Violant d'Hongria de Barcelona, i es jubila com funcionari.

Continua animant grups de laics (parròquia de Sant IIdefons,..).

El 1979 accepta de figurar a la candidatura del Bloc d’Esquerres i d’Alliberament Nacional BEAN que impulsa Lluís Maria Xirinacs. Esdevé president de l’Associació de Funcionaris Jubilats.

Mor dia 17 de setembre de 2017, a l'edat de 97 anys.

Que descansi en pau, qui ha lluitat tant per la seva implantació damunt del Planeta!

Comentaris

 1. El camí s'ha allunyat, ha fuit i l'ha convidat. Ell ha acceptat de caminar-hi. N'ha arribat a la fi. Gaudeix de la plenitud i vetla per tots!

  ResponElimina
 2. Lloable tasca la de fer conèixer personatges que tenen quelcom a dir i diuen coses molt més dignes d'escoltar que les d'en Rajoy i companyia.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Molt agraït per aqueixa lloança teva tan valuosa, bon amic Manuel

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El secret de cas Xigarro, llibre de Carmel Bonnín

Benvolgut, benvolguda, Tant de bo et faci il·lusió assistir a la presentació del llibre. Seràs benvingut/da. Dimecres, dia 4 d'octubre de 2017, a les 19 h al Col·legi d'Advocats de Palma (La Rambla 10) Salutacions cordials, CARMEL BONNÍN

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló, podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges.
S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les.
Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu sabal68.sabal2013@gmail.com
He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers.
Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres m…

Quina vigília de la festa de l'Àngel 2017, tan aigualida!

Allò que per a mi havia de ser una festa insòlita, agradosa, històrica, singular, -la primera trobada d'un bisbe catòlic amb capellans mallorquins secularitzats -casats-, se m'ha convertit en una gran poalada d'aigua freda, més que gelada, damunt dels meus ànims força enfervorits durant els darrers onze mesos, des que morí la meva estimada dona, na Bel Rosselló.


Em sap molt de greu haver-ho de dir així, públicament, sobretot pensant en els bons amics Pep, Ramon o Sebastià! Em resulta molt dolorós, però no puc deixar de fer-ho...
Tots tres, en bon dissabte de l'Àngel, m'han fet perdre la poca fe que jo mirava de mantenir ben viva en els jerarques de la meva església estimada! 
M'han entaferrat tots tres un cop tan dur un dia com avui, que no sé si aconseguiré d'aixecar-me de bell nou i posar-me a continuar lluitant, al seu costat!
Lluitador sí, per descomptat, que faig comptes de continuar mantenint-me-n'hi sempre! 
Amb vosaltres i al vostre costat, com…