Passa al contingut principal

Al bon amic Toni Mateu Brunet

Dilluns 3 de maig de 2021. M’arriba la notícia trista de la mort del bon amic Toni Mateu Brunet, 10 mesos més vell que jo. Desig de tot cor que en pau descansi!

Tots dos som de Palma. Ell entra al Seminari l’any 1954. Jo ho faig l’any següent, als 10 anys d’edat. Són més de seixanta-cinc anys de coneixença. A tongades, en comunicació ben directa. Gran part d’aquestes dècades, a una certa distància. Sempre bons amics.

Sobretot, des que, seminaristes menors, en temps de vacances d’estiu ens afanyam tots dos a estudiar plegats les lliçons que amaguen els secrets més recòndits del «grec clàssic»... Ho feim al seu domicili familiar situat en una casa del Terreno, al carrer Ramon Servera Moyà.

Darrera vegada que ens veim: a la capella del Seminari Vell, durant la celebració de la festa de la Càtedra de sant Pere amb els Amics del Seminari, el 18 de febrer de 2017, presidida pel bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull

El trob molt tocat! Abans de la missa, vaig a saludar-lo. Assegut com està en una cadira del presbiteri, a penes si em reconeix. M’impressiona molt aquella trobada darrera...

Entre les primeres trobades i aquesta darrera, transcorren temps variats i circumstàncies diverses. La seva anada al Perú em deixa sorprès. L’admir moltíssim, per aquesta decisió que pren. Treballa a la parròquia del Santísimo Salvador de Pachacamac, amb  el company capellà mallorquí ja finat Toni Bonet. No hi arribam a coincidir mai.

Repassant la llista dels companys d’estudis de la seva promoció, la del 67, m’adon que són molts els que decideixen d’anar a treballar a «terres de missions», com acostumam a dir aleshores. Entre d’altres, el bon amic Toni Mateu, qui treballa uns anys a la parròquia de Pachacámac, al sud de Lima, juntament amb una nodrida comunitat de Germanes de la Caritat que, a més de Pachacamac, s’encarreguen també de Manchay Alto.

Dos indrets que tenc l’oportunitat de visitar en ocasions nombroses.

Dels 25 condeixebles que conformen aquest curs, si no me’n deix cap, n’hi destrio 9 que han treballat a Amèrica Llatina (Perú i Cuba) i 3 a Àfrica (Burundi): D’una banda, Amengual, Bauçà, Bestard, Darder, Mateu, Nigorra, Parets, Sunyer, Tauler; i, de l’altra, Fuster, Perelló, Salom. No està gens malament, com a contribució a la «tasca missionera» inculcada al Seminari diocesà de Mallorca per aquelles calendes.

En Toni s’inicia com a vicari a la parròquia de Muro. A la mateixa parròquia on, poc abans, un grapat de seminaristes majors hem iniciat la pràctica pastoral renovellada, introduïda pel bon amic Joan Caldentey, que anomenam «Missions Infantils».

Es tracta d’una activitat pastoral nova que ens permet d’adreçar-nos durant tot el dia a tots els infants de les escoles del poble, i a mares i pares d’alumnes a la nit. Rebem tot el suport del clergat parroquial i de l’ajuntament de la vila, per ensenyar-hi cançons i jocs, barrejant-los amb les pregàries que hi compartim.

Seguint les indicacions que apareixen al Presbiterologi de Mallorca, veig que en Toni Mateu Brunet passa a exercir el mateix càrrec de vicari en la parròquia de El Terreno, fins que surt de Mallorca per ampliar estudis que després va exercint en diferents llocs del Principat de Catalunya. 

El 1983 retorna a Mallorca i treballa en el món civil (Consell Insular de Mallorca). Hi fa molt bona feina, al departament de Benestar Social, on deixa la seva empremta renovadora.

En compagina la tasca amb el nomenament de vicari de la parròquia de la Mare de Déu de Lluc. I anys després, el 1988, vicari de les parròquies de Corpus Christi i Mare de Déu de Montserrat.

Treballant en aquestes parròquies assumeix la responsabilitat del Moviment Infantil i Juvenil d’Acció Catòlica (MIJAC)

Un cop jubilat del treball civil (2009), és quan dedica els seus esforços a ajudar les missions mallorquines del Perú, a la parròquia de Pachacamac i retorna a Palma. El 2014 és nomenat Capellà de l’Hospital Joan March. 

Mentre estic redactant aquest escrit, m’adon per facebook que la Parròquia El Santísimo Salvador de Pachacamac estén invitació cordial a la Santa Missa pel descans etern del Recordat Pare Antonio Mateu que s’ha de celebrar aquests dilluns a les 19 h (2 hores de la matinada de dimarts a Mallorca). 

Com que se n’ha de fer la transmissió mitjançant la pàgina oficial de facebook de la Parròquia, i esperen la participació gentil i l’atenció acurada, miraré de fer-ne el seguiment des de Mallorca estant...

Comentaris

  1. Estic segura que el Senyor, que ja el volia amb Ell, l'haura rebut amb un abraç de PARE.

    ResponElimina
  2. Molt bé. Un bon resum que ens permet coneixer i apreciar els companys que anys enrrere no coneguerem suficient. Gràcies Cil.

    ResponElimina
  3. Molt agraït a Toni Mateu per haver-me permès treballar junts a Mallorca durant lustres en el difícil camp social i generar solucions innovadores per a les persones que viuen situacions més difícils.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic solleric Josep Arbona Alcover

M’arriba la notícia de la mort del bon amic solleric Pep Arbona Alcover , en bon matí de divendres 6 de novembre de 2020. Me la comunica un altre bon amic comú i condeixeble seu, el concarrí Jaume Obrador Soler . Li ho agraesc, tot desitjant que descansi en pau el bon amic solleric. Seixanta-cinc anys enrere, començam a compartir estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca. Durant onze dels tretze anys seguits que m’hi pas en règim d’internat estricte. Ells, qui em duen dos cursos per davant, s’ordenen capellans l’any 1966. Jo l’any 1968. Compartim tots tres, també, la condició de secularitzats. Capellans que no podem continuar exercint-ne la tasca, a causa d’una norma canònica que ens prohibeix d’estimar una dona i contraure-hi matrimoni...  Des d’àmbits distints, continuam compartint l’afany de contribuir a millorar aquest món nostre, aportant-hi dosis d’humanitat, de reflexió analítica i d’una perspectiva transcendent que ens engresca a construir-lo amb criteris de germano

Al bon amic Antoni Roig, primer rector de l’Encarnació

  M’acaba d’arribar la notícia de la mort del bon amic Toni Roig , a l’edat de 94 anys, qui fou el primer rector de la parròquia de l’Encarnació . On vaig exercir-ne el mateix càrrec tres anys seguits, 1979-1982. Se'n fa la missa funeral dilluns, 8 de febrer. La notícia m’ha colpit molt. Sobretot, quan em diuen que ha estat ingressat a l’ hospital Joan March , altre temps anomenat Clínica Caubet , afectat pel virus de la covid19. També m’indiquen que, per voluntat seva, no se celebrarà cap ritus de comiat. Tot d’una que ho he sabut, m’he posat en contacte amb la seva dona, na Teresa Blanco , qui l’ha acompanyat durant dècades en la vida de capellà secularitzat... M’hi he oferit, en tot quant consideri que hi pugui ser útil. M’ho ha agraït. En pocs instants, han passat pel meu cap tants i tants moments compartits amb en Toni Roig! Em resulta difícil resumir-ho en poques retxes. Per a mi, en Toni Roig, (que va néixer a Cas Concos des Cavaller el 18 de gener de 1927, i fou ordenat pre