Passa al contingut principal

Al bon amic Toni Mateu Brunet

Dilluns 3 de maig de 2021. M’arriba la notícia trista de la mort del bon amic Toni Mateu Brunet, 10 mesos més vell que jo. Desig de tot cor que en pau descansi!

Tots dos som de Palma. Ell entra al Seminari l’any 1954. Jo ho faig l’any següent, als 10 anys d’edat. Són més de seixanta-cinc anys de coneixença. A tongades, en comunicació ben directa. Gran part d’aquestes dècades, a una certa distància. Sempre bons amics.

Sobretot, des que, seminaristes menors, en temps de vacances d’estiu ens afanyam tots dos a estudiar plegats les lliçons que amaguen els secrets més recòndits del «grec clàssic»... Ho feim al seu domicili familiar situat en una casa del Terreno, al carrer Ramon Servera Moyà.

Darrera vegada que ens veim: a la capella del Seminari Vell, durant la celebració de la festa de la Càtedra de sant Pere amb els Amics del Seminari, el 18 de febrer de 2017, presidida pel bisbe de Mallorca Sebastià Taltavull

El trob molt tocat! Abans de la missa, vaig a saludar-lo. Assegut com està en una cadira del presbiteri, a penes si em reconeix. M’impressiona molt aquella trobada darrera...

Entre les primeres trobades i aquesta darrera, transcorren temps variats i circumstàncies diverses. La seva anada al Perú em deixa sorprès. L’admir moltíssim, per aquesta decisió que pren. Treballa a la parròquia del Santísimo Salvador de Pachacamac, amb  el company capellà mallorquí ja finat Toni Bonet. No hi arribam a coincidir mai.

Repassant la llista dels companys d’estudis de la seva promoció, la del 67, m’adon que són molts els que decideixen d’anar a treballar a «terres de missions», com acostumam a dir aleshores. Entre d’altres, el bon amic Toni Mateu, qui treballa uns anys a la parròquia de Pachacámac, al sud de Lima, juntament amb una nodrida comunitat de Germanes de la Caritat que, a més de Pachacamac, s’encarreguen també de Manchay Alto.

Dos indrets que tenc l’oportunitat de visitar en ocasions nombroses.

Dels 25 condeixebles que conformen aquest curs, si no me’n deix cap, n’hi destrio 9 que han treballat a Amèrica Llatina (Perú i Cuba) i 3 a Àfrica (Burundi): D’una banda, Amengual, Bauçà, Bestard, Darder, Mateu, Nigorra, Parets, Sunyer, Tauler; i, de l’altra, Fuster, Perelló, Salom. No està gens malament, com a contribució a la «tasca missionera» inculcada al Seminari diocesà de Mallorca per aquelles calendes.

En Toni s’inicia com a vicari a la parròquia de Muro. A la mateixa parròquia on, poc abans, un grapat de seminaristes majors hem iniciat la pràctica pastoral renovellada, introduïda pel bon amic Joan Caldentey, que anomenam «Missions Infantils».

Es tracta d’una activitat pastoral nova que ens permet d’adreçar-nos durant tot el dia a tots els infants de les escoles del poble, i a mares i pares d’alumnes a la nit. Rebem tot el suport del clergat parroquial i de l’ajuntament de la vila, per ensenyar-hi cançons i jocs, barrejant-los amb les pregàries que hi compartim.

Seguint les indicacions que apareixen al Presbiterologi de Mallorca, veig que en Toni Mateu Brunet passa a exercir el mateix càrrec de vicari en la parròquia de El Terreno, fins que surt de Mallorca per ampliar estudis que després va exercint en diferents llocs del Principat de Catalunya. 

El 1983 retorna a Mallorca i treballa en el món civil (Consell Insular de Mallorca). Hi fa molt bona feina, al departament de Benestar Social, on deixa la seva empremta renovadora.

En compagina la tasca amb el nomenament de vicari de la parròquia de la Mare de Déu de Lluc. I anys després, el 1988, vicari de les parròquies de Corpus Christi i Mare de Déu de Montserrat.

Treballant en aquestes parròquies assumeix la responsabilitat del Moviment Infantil i Juvenil d’Acció Catòlica (MIJAC)

Un cop jubilat del treball civil (2009), és quan dedica els seus esforços a ajudar les missions mallorquines del Perú, a la parròquia de Pachacamac i retorna a Palma. El 2014 és nomenat Capellà de l’Hospital Joan March. 

Mentre estic redactant aquest escrit, m’adon per facebook que la Parròquia El Santísimo Salvador de Pachacamac estén invitació cordial a la Santa Missa pel descans etern del Recordat Pare Antonio Mateu que s’ha de celebrar aquests dilluns a les 19 h (2 hores de la matinada de dimarts a Mallorca). 

Com que se n’ha de fer la transmissió mitjançant la pàgina oficial de facebook de la Parròquia, i esperen la participació gentil i l’atenció acurada, miraré de fer-ne el seguiment des de Mallorca estant...

Comentaris

  1. Estic segura que el Senyor, que ja el volia amb Ell, l'haura rebut amb un abraç de PARE.

    ResponElimina
  2. Molt bé. Un bon resum que ens permet coneixer i apreciar els companys que anys enrrere no coneguerem suficient. Gràcies Cil.

    ResponElimina
  3. Molt agraït a Toni Mateu per haver-me permès treballar junts a Mallorca durant lustres en el difícil camp social i generar solucions innovadores per a les persones que viuen situacions més difícils.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic capellà, mossèn Joan MARTORELL MIR

Des de la residència de les Germanetes dels Pobres, on resideix des de fa uns anys, m’acaben de comunicar la mort del bon amic i molt bon capellà inquer, mossèn Joan Martorell i Mir , a punt de complir els 97 anys d’edat. Que descansi en pau! Sé que neix a Inca l’any 1925. Estudia al Seminari diocesà de Mallorca i és ordenat prevere a Barcelona l’any 1952 a l’edat de 27 anys, amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic Internacional . S’exerceix com a vicari de Santanyí durant tres anys (1952-54), i com a vicari de Binissalem durant quatre (1954-58). El conec i tract de prop per primera vegada quan s’exerceix com a ecònom de la parròquia d’Algaida on roman durant 16 anys (1958-74). Posteriorment és nomenat rector de Vilafranca (1974-79). Hi resideix cinc anys. L’any 1979 se'n va a la parròquia ciutadana de Santa Catalina Thomàs , com a vicari, on tornam a coincidir i tractar-nos de prop adesiara, durant aquests darrers 42 anys que hi ha romàs. En un moment com aquest, quan e

Trobada informativa sobre grup sinodal «Gent cristiana aporta»

Aquest dimarts 14 de juny hem mantengut la nostra enèsima reunió telemàtica els membres d'un grup superinteressantíssim de 21 persones: "Gent cristiana aporta" . Som persones que aquest darrer mig any ens hem retrobat infinitat de vegades per via telemàtica. Conscients que no tots els catòlics sentim nostàlgia d'un passat eclesiàstic que, per contra, valoram com a ranci i estantís, juntament amb altres sectors de les nostres societats del segle XXI; som d’aquells que preferim mirar-ho tot cap al futur d'aquest món nostre, amb una presència cada cop més visible i més efectiva d'unes esglésies cristianes més agosarades que s'hi apliquin com cal. També la nostra església, la catòlica, la que, malgrat tot, ens estimam, si més no per esser-ne aquella a la qual  hem dedicat la major part dels esforços nostres de cada dia al llarg de la nostra vida septuagenària. Hi creim, de bon de veres, en la força transformadora, revolucionària, radical, anticapitalista i soc

Al bon amic Jaume Muntaner Rullan

Tot d'una que m’assabent que aquest mes d’agost de 2022 s'ha mort el bon amic Jaume Muntaner Rullan , em vénen al cap records nombrosos dels contactes que hem mantengut tot al llarg de les nostres dues vides. Primerament, quan, juntament amb la seva família, viuen a un pis de la plaça del cardenal Reig, la del "supositori", de Palma. I posteriorment, no gaire lluny, al carrer del pare Bartomeu Pou. Jaume Muntaner Rullan , al Seminari Primer record, Seminari diocesà Si mal no record, quan jo ingrés al Seminari, ell ja deu estar fent el segon curs de Filosofia. No en tenc cap imatge seva, del Seminari menor. Sí que el veig dirigint els «Pueri Cantores» , amb un estil elegant ben característic. Sempre ben vestit. Ben pentinat. Amb modals senzillament senyorials. Jaume Muntaner , prefecte dels "Pueri Cantores"  al Seminari diocesà de Mallorca Segon record, Escoltisme És un dels molts consiliaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que a la dècada dels an