Passa al contingut principal

Dinar de Nadal 2018 d'Amics del Seminari (3): Joan Escanelles

Em sembla del tot interessant reproduir aquí mateix el text complet de l'aportació valuosíssima que el bon amic artanenc-binissalemer Joan Escanelles va fer, a la sobretaula del Dinar de Nadal d'Amics del Seminari, celebrat a la vila de Maria de la Salut el 3 de gener de 2018, tot encetant-ne d'altres que s'hi produïren, reflectides en altres llocs... 

Dissertació de sobretaula

El president Barceló,  perspicaç a descobrir valors emergibles, tan agut com és,  em va dir: “Tu ets la persona ideal que diries uns mots quant a l’amor i el cultiu de la nostra llengua en el Seminari”.  

Això que explic, Joan, deu ser tan precís com la meva resposta; sincerament, no la record. 

Vaig ingressar-hi en 1960, el 10 d’octubre.  Com pertot arreu d’aleshores,  l’ensenyança reglada s’impartia en castellà; mes  la impressió global era de mallorquinitat.   

Vaig aprendre-hi multitud de cançons en llatí, molt poques de castellanes,  i les més emotives en català: “Salve a la Mare de Déu del Remei”, “Salve Maria de gràcia plena” (lletra de Joan Llongueras, música de Lluís Millet), “En veure-us bella com lliri en poncella”,  “l’Emigrant”, “Jovenívola”, “Himne de Ramon Llull”. 

També em delectava sentir, en el refetor, en temps de sopar, els successos divertits  de “Burxinant per dins ca nostra”, un català d’exquisit saborino, essenciat del país.

Quant a foment de la llengua catalana, no n’existia l’assignatura; però el Seminari era més que un sistema escolar tendent a aprovar exàmens. Teníem vida acadèmica en horari de lleure. Es deia les acadèmies; funcionaven els diumenges i en hores de lleguda, amb gestió autònoma; una de les quals era la d’Història de Mallorca; incloïa, inevitablement, la conror de llengua i literatura.  Pere Llabrés en va ser el president. 

Com a fruit espectacular, record els muntatges teatrals, escènics si ho preferiu,  la vetla de l’Assumpta,  agosts de 1961 i 1962, tot representant la història d’aquest país i, respectivament, els quadres biogràfics de Ramon Llull

El 1962 va ser un any convulsiu i entusiasmador, per a Mallorca; també per a l’Església universal. Per a Mallorca, la celebració del Centenari Antoni Maria Alcover (que s’acomplia per la Candelera) i tot seguit l’acabança del DCVB. Francesc de B. Moll veia imprès, glòria!, l’article zumzeig. 

L’Església gaudia l’obertura del Concili Vaticà II i la consegüent primera sessió, entre el 12 d’octubre i el 8 de desembre.  S’inaugurava un camp d’ús per a la llengua nostra, com mai en vida no érem degustat.  Tot en u importava,  n’és eduïble,  compromís engrescador i sentit d’utilitat per al seminari i els seminaristes. 

Al súmmum de tot, aquell desembre es creava l’Obra Cultural Balear i,  arreu del país, s’organitzava un pla incisiu de  català, llengua  i  literatura. El Seminari s’hi apuntà. El senyor Moll venia a fer-nos classe  cadascun dijous horabaixa. A la fi de curs, tenia lloc, a l’Estudi General Lul·lià, la prova escrita: un dictat, el primer any també una traducció, i els qui obtenien EXCEL·LENT rebien, com a premi, un viatge de quatre dies a Barcelona. 

Els dos primers anys, de 15 alumnes premiats, 14 eren seminaristes.  La pràctica duraria  fins a 1969, sempre amb el concurs guardonat de companys nostres.  Una explicació del mèrit: sabíem llatí.  

Obert el postconcili,  hem participat, a qui en sap la dosi i el mèrit,  en l’adaptació dels textos litúrgics a la llengua del poble.

Un tercer factor, a parer meu decisiu també en importància, consistia, permeteu-me el sintagma, en la conversió de Llorenç Tous al foment del català en els textos bíblics. En Llorenç, cap a 1965 rebia, de la Fundació Bíblica Catalana, la comesa de traduir, directe dels originals, les epístoles de Pau a les comunitats de Gal·làcia, Efes i Colosses. 

L’alumnat del curs 1965-1966 col·laboràvem solidaris en la delicada i encativadora missió, contínua la tempestat d’idees,  i guanyàvem aprenentatge de la nostra llengua i l’actitud d’usar-la en  primera opció, quant al domini de la Sagrada Escriptura, amb l’autèntic profit per a l’Església en el país arxipelàgic.  I amb això, faç punt.  

Joan Barceló, et vull tornar, dins un bolquer de sornegueria, el bell qualificatiu amb què m’estimulaves. Tu ets la persona ideal que, amb seducció, és a dir, astúcia  i somrisos, faries que un mort desoblidàs els records d’en vida seva. Els tenia perduts. 

A vós, idò, president, i a la concurrència d’amics, gràcies. ESCANELLES

Cas Padrí Toni, Maria de la Salut, el Sant Nom de Jesús, 2019.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...

Francesc Esperança, "l'autobiografia" del papa Francesc

La mort sobtada del papa Francesc , en bon Dilluns de Pasqua 2025 , no m’ha permès de llegir totalment el llibre sobre la seva «autobiografia» (potser sigui la primera d'un papa!) que vaig adquirir a principis de la quaresma, a la ciutat de Barcelona. Així i tot, el consider força recomanable a l’hora d’endinsar-nos en la personalitat d’aquest personatge tan singular, en ple segle XXI: el primer papa sud-americà, el primer papa jesuïta i el primer papa que pren el nom de Francesc . Tres qualificatius que defineixen a la perfecció el gran llegat que ens deixa. Portada del llibre FRANCESC ESPERANÇA Moltes de gràcies, papa Francesc ! Que Déu vos ho pag, com vos ho mereixeu, Ell qui en sap, qui pot i qui segurament també vol. En bon primer Divendres de Quaresma, mentre acudesc a la llibreria barcelonina Alibri Llibres del carrer de Balmes 26, acompanyant-hi l’autor mallorquí del llibre «Quadern de quaresma» , el bon amic Miquel Àngel Lladó , mir de pegar una ullada a publicacions més ...