Passa al contingut principal

A mossèn Miquel Mulet, fundador de C.IN.CO.S, al Perú

M'arriba la notícia de la mort del bon amic i antic company en tasques pastorals peruanes, mossèn Miquel Mulet Coll, qui des de fa uns anys passa la vida a la residència de les Germanetes dels Pobres, de Ciutat. 

Que en pau descansi!

C.IN.CO.S, el Centre d'Intercomunicació Social de la Prelatura de Chimbote, a la regió nord-peruana que voreja l'oceà Pacífic, és una de les perles més valuoses que consider que ens deixa mossèn Miquel Mulet Coll: singular, d'avançada, d'església compromesa amb la realitat social i política...


Amb la seva dedicació titànica, aconsegueix que CINCOS esdevengui organisme de l'església catòlica, a la prelatura de Chimbote, per a l'evangelització a través dels mitjans de comunicació social. 

Arrib al Perú l'any 1975, i ja fa uns anys que l'ha creada al mes d'octubre de 1971. Capta la necessitat d'una presència més activa de l'església a través de les noves tècniques de comunicació que s'imposen cada vegada amb més força. En aquest sentit, és un pioner veritable.


Dirigeix el centre fins el 26 de desembre de 1976, quan el succeeix en el càrrec un altre capellà mallorquí, Bartomeu Morey, que en rep el nomenament del bisbe nord-americà, Carlos Santiago Burke, O.P.

Record que la primera vegada que veig mossèn Miquel Mulet Coll, és quan aquest encara estudia al seminari, a Palma, a la dècada dels anys 50. 

Jo som un infant i, com a escolanet, qued admirat en veure cada diumenge aquella colla d'estudiants «sapientins» que acudeixen a cantar a l'ofici que se celebra a l'església parroquial de la Santíssima Trinitat, a Palma. La imatge d'aquell grapat de seminaristes, ensotanats de negre, bonet amb puntes que els cobreix el cap i beca vermella refulgent damunt ambdues espatles, encara la duc dins la memòria: Morell, Llompart, Mulet, Trias, etc. 

Per segona vegada, ens retrobam amb mossèn Miquel Mulet Coll a la ciutat de Lima, la capital del Perú, quan acab d'arribar-hi l'any 1975. Amb el seu cotxe, un volkswagen «escarabat», em duu per la carretera Panamericana Nord fins a la ciutat de Chimbote on ell treballa.

El treball conjunt que realitzam mancomunadament, pel desembre de 1977, un grup de cinc agents pastorals mallorquins a la Prelatura de Chimbot, em duu a parar més esment a aquella iniciativa tan avançada com singular que representa la creació i el manteniment de CINCOS, el Centre d'Intercomunicació Social que esdevé referent arreu del Perú, en contribuir positivament a valorar els mitjans de comunicació social com a instruments pastorals d'evangelització a Amèrica Llatina.

Amb l'empenta de mossèn Miquel Mulet i els seus col·laboradors, CINCOS s'afanya a oferir una alternativa netament popular, seguint una opció clara pels més pobres, oprimits i marginats de la societat. 

Ho fa específicament en tres àrees: la radiofònica, la premsa i els audiovisuals. Aquestes tres àrees es complementen amb unes altres, de serveis destinats a capacitar i promoure la cultura dels sectors populars: llibreria, documentació, gravació, cursets, tallers, etc.

Amb una anàlisi crítica dels mitjans de comunicació, s'hi van descobrint, al centre, aquells mecanismes d'opressió que s'amaguen darrere cada programa radio-televisat o cada projecció d'una pel·lícula determinada.

CINCOS es va convertint en una oficina de comunicacions que facilita un accés major dels sectors populars a la utilització i al domini dels mitjans de comunicació. De manera que és el poble mateix el que esdevé l'agent principal de la comunicació social.

S'hi arriba a comptar amb una plantilla laboral d'una dotzena de persones, contractades a temps complet i a temps parcial. S'encarreguen de coordinar, assessorar i animar a l'àmbit dels mitjans de comunicació i amb les comunitats de base del poble chimbotà.

Disposa d'un local en règim de lloguer, propietat d'Acció Catòlica (branca femenina) de la parròquia de Sant Carles Borromeu. A la planta baixa, es troba l'espai destinat a la «Llibreria CINCOS», un establiment de venda al públic, especialitzat en publicacions de caràcter educatiu, catequesi i evangelització. Al primer pis, lhi ha la sala de recepció i de reunions, el despatx del director, l'oficina d'assessorament tècnic, l'estudi de gravacions i cambra fosca per al laboratori fotogràfic, els serveis higiènics i el magatzem d'equip mòbil.

És clar i evident que, a la dècada dels anys 70 del segle passat, encara no es pot comptar amb els mitjans digitals de què avui dia disposa qualsevol persona a títol individual i qualsevol grup a títol col·lectiu!


Aleshores, l'equipament tècnic es va completant de mica en mica amb una sala estudi i un equip elemental de gravacions audiovisuals, un petit laboratori fotogràfic, un equip complet de video-tape, un projector de cine de 16 mm, un altre projector de 8 mm, tres projectors de diapositives, un retroprojector, tres toca-casettes portàtils, un equip amplificador de veu portàtil, un motor generador de corrent altern portàtil, tres màquines d'escriure, un banc de diapositives, una discoteca modesta, una petita biblioteca especialitzada en mitjans de comunicació... fins i tot s'hi arriba a aconseguir una petita impremta offset.

Per fer-ne possible el desplaçament de personal i equip, també disposa d'un vehicle Volkswagen «escarabat»... amb el qual m'endins els primers dies de la meva arribada a terres peruanes...

El centre continua obert durant molts anys. L'any 2010 vaig tenir l'oportunitat de visitar-lo. Sé que un altre bon amic nostre nord-americà, fra Lino Dolan Kelly, O.P. fou nomenat director de la Comissió de Justícia Social i de CINCOS (Centro de Intercomunicación social) de la diócesi de Chimbote, que durà fins a l'any 1990.

Tant al Perú com a Mallorca continuo mantenint altres contactes amb mossèn Miquel Mulet qui, un cop retornat a la Roqueta, s'hi exerceix durant un temps com a delegat diocesà del Secretariat de Missions.

També veig que a la llista de rectors de la parròquia del Pont d'Inca, hi figura mossèn Miquel Mulet Coll. Des del mes de març de 1985 fins al mes de maig de 1989. Entre d'altres iniciatives pastorals, hi crea una agrupació del Moviment Infantil i Juvenil d'Acció Catòlica (MIJAC). 

Que descansi en pau aquest vell lluitador infatigable!

Comentaris

 1. Me cuesta mucho escribir algo sobre Miguel. Yo estuve unos años en el distrito de Santa a unos 5km. de Chimbote, pero de vez en cuando Miguel me invitaba a celebrar una misa radiofónica desde CINCOS, para mí era muy novedoso.Llegamos a ser amigos. Todo este trabajo pastoral-social era campo de pastoral de Miguel, como bien cuenta Cecilio. Con seguridad ya está al lado del Padre visualizando el Perú que tanto quiso. Espéranos , nomás, Miguel. Ya vamos! Anselmo

  ResponElimina
 2. Me hago solidario a todos los familiares de Miguel Mulet y sus amigos de pastoral y trabajo humanitario. No dudo de que su trabajo es la presencia palpable del Dios amor que nos une a todos y para siempre. Gracias, hermano , continuamos juntos en otras dimensiones cósmicas.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies, Jorge, per aqueixes paraules teves des del Brasil!

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic capellà, mossèn Joan MARTORELL MIR

Des de la residència de les Germanetes dels Pobres, on resideix des de fa uns anys, m’acaben de comunicar la mort del bon amic i molt bon capellà inquer, mossèn Joan Martorell i Mir , a punt de complir els 97 anys d’edat. Que descansi en pau! Sé que neix a Inca l’any 1925. Estudia al Seminari diocesà de Mallorca i és ordenat prevere a Barcelona l’any 1952 a l’edat de 27 anys, amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic Internacional . S’exerceix com a vicari de Santanyí durant tres anys (1952-54), i com a vicari de Binissalem durant quatre (1954-58). El conec i tract de prop per primera vegada quan s’exerceix com a ecònom de la parròquia d’Algaida on roman durant 16 anys (1958-74). Posteriorment és nomenat rector de Vilafranca (1974-79). Hi resideix cinc anys. L’any 1979 se'n va a la parròquia ciutadana de Santa Catalina Thomàs , com a vicari, on tornam a coincidir i tractar-nos de prop adesiara, durant aquests darrers 42 anys que hi ha romàs. En un moment com aquest, quan e

Trobada informativa sobre grup sinodal «Gent cristiana aporta»

Aquest dimarts 14 de juny hem mantengut la nostra enèsima reunió telemàtica els membres d'un grup superinteressantíssim de 21 persones: "Gent cristiana aporta" . Som persones que aquest darrer mig any ens hem retrobat infinitat de vegades per via telemàtica. Conscients que no tots els catòlics sentim nostàlgia d'un passat eclesiàstic que, per contra, valoram com a ranci i estantís, juntament amb altres sectors de les nostres societats del segle XXI; som d’aquells que preferim mirar-ho tot cap al futur d'aquest món nostre, amb una presència cada cop més visible i més efectiva d'unes esglésies cristianes més agosarades que s'hi apliquin com cal. També la nostra església, la catòlica, la que, malgrat tot, ens estimam, si més no per esser-ne aquella a la qual  hem dedicat la major part dels esforços nostres de cada dia al llarg de la nostra vida septuagenària. Hi creim, de bon de veres, en la força transformadora, revolucionària, radical, anticapitalista i soc

Al bon amic Jaume Muntaner Rullan

Tot d'una que m’assabent que aquest mes d’agost de 2022 s'ha mort el bon amic Jaume Muntaner Rullan , em vénen al cap records nombrosos dels contactes que hem mantengut tot al llarg de les nostres dues vides. Primerament, quan, juntament amb la seva família, viuen a un pis de la plaça del cardenal Reig, la del "supositori", de Palma. I posteriorment, no gaire lluny, al carrer del pare Bartomeu Pou. Jaume Muntaner Rullan , al Seminari Primer record, Seminari diocesà Si mal no record, quan jo ingrés al Seminari, ell ja deu estar fent el segon curs de Filosofia. No en tenc cap imatge seva, del Seminari menor. Sí que el veig dirigint els «Pueri Cantores» , amb un estil elegant ben característic. Sempre ben vestit. Ben pentinat. Amb modals senzillament senyorials. Jaume Muntaner , prefecte dels "Pueri Cantores"  al Seminari diocesà de Mallorca Segon record, Escoltisme És un dels molts consiliaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que a la dècada dels an