Passa al contingut principal

A mossèn Miquel Mulet, fundador de C.IN.CO.S, al Perú

M'arriba la notícia de la mort del bon amic i antic company en tasques pastorals peruanes, mossèn Miquel Mulet Coll, qui des de fa uns anys passa la vida a la residència de les Germanetes dels Pobres, de Ciutat. 

Que en pau descansi!

C.IN.CO.S, el Centre d'Intercomunicació Social de la Prelatura de Chimbote, a la regió nord-peruana que voreja l'oceà Pacífic, és una de les perles més valuoses que consider que ens deixa mossèn Miquel Mulet Coll: singular, d'avançada, d'església compromesa amb la realitat social i política...


Amb la seva dedicació titànica, aconsegueix que CINCOS esdevengui organisme de l'església catòlica, a la prelatura de Chimbote, per a l'evangelització a través dels mitjans de comunicació social. 

Arrib al Perú l'any 1975, i ja fa uns anys que l'ha creada al mes d'octubre de 1971. Capta la necessitat d'una presència més activa de l'església a través de les noves tècniques de comunicació que s'imposen cada vegada amb més força. En aquest sentit, és un pioner veritable.


Dirigeix el centre fins el 26 de desembre de 1976, quan el succeeix en el càrrec un altre capellà mallorquí, Bartomeu Morey, que en rep el nomenament del bisbe nord-americà, Carlos Santiago Burke, O.P.

Record que la primera vegada que veig mossèn Miquel Mulet Coll, és quan aquest encara estudia al seminari, a Palma, a la dècada dels anys 50. 

Jo som un infant i, com a escolanet, qued admirat en veure cada diumenge aquella colla d'estudiants «sapientins» que acudeixen a cantar a l'ofici que se celebra a l'església parroquial de la Santíssima Trinitat, a Palma. La imatge d'aquell grapat de seminaristes, ensotanats de negre, bonet amb puntes que els cobreix el cap i beca vermella refulgent damunt ambdues espatles, encara la duc dins la memòria: Morell, Llompart, Mulet, Trias, etc. 

Per segona vegada, ens retrobam amb mossèn Miquel Mulet Coll a la ciutat de Lima, la capital del Perú, quan acab d'arribar-hi l'any 1975. Amb el seu cotxe, un volkswagen «escarabat», em duu per la carretera Panamericana Nord fins a la ciutat de Chimbote on ell treballa.

El treball conjunt que realitzam mancomunadament, pel desembre de 1977, un grup de cinc agents pastorals mallorquins a la Prelatura de Chimbot, em duu a parar més esment a aquella iniciativa tan avançada com singular que representa la creació i el manteniment de CINCOS, el Centre d'Intercomunicació Social que esdevé referent arreu del Perú, en contribuir positivament a valorar els mitjans de comunicació social com a instruments pastorals d'evangelització a Amèrica Llatina.

Amb l'empenta de mossèn Miquel Mulet i els seus col·laboradors, CINCOS s'afanya a oferir una alternativa netament popular, seguint una opció clara pels més pobres, oprimits i marginats de la societat. 

Ho fa específicament en tres àrees: la radiofònica, la premsa i els audiovisuals. Aquestes tres àrees es complementen amb unes altres, de serveis destinats a capacitar i promoure la cultura dels sectors populars: llibreria, documentació, gravació, cursets, tallers, etc.

Amb una anàlisi crítica dels mitjans de comunicació, s'hi van descobrint, al centre, aquells mecanismes d'opressió que s'amaguen darrere cada programa radio-televisat o cada projecció d'una pel·lícula determinada.

CINCOS es va convertint en una oficina de comunicacions que facilita un accés major dels sectors populars a la utilització i al domini dels mitjans de comunicació. De manera que és el poble mateix el que esdevé l'agent principal de la comunicació social.

S'hi arriba a comptar amb una plantilla laboral d'una dotzena de persones, contractades a temps complet i a temps parcial. S'encarreguen de coordinar, assessorar i animar a l'àmbit dels mitjans de comunicació i amb les comunitats de base del poble chimbotà.

Disposa d'un local en règim de lloguer, propietat d'Acció Catòlica (branca femenina) de la parròquia de Sant Carles Borromeu. A la planta baixa, es troba l'espai destinat a la «Llibreria CINCOS», un establiment de venda al públic, especialitzat en publicacions de caràcter educatiu, catequesi i evangelització. Al primer pis, lhi ha la sala de recepció i de reunions, el despatx del director, l'oficina d'assessorament tècnic, l'estudi de gravacions i cambra fosca per al laboratori fotogràfic, els serveis higiènics i el magatzem d'equip mòbil.

És clar i evident que, a la dècada dels anys 70 del segle passat, encara no es pot comptar amb els mitjans digitals de què avui dia disposa qualsevol persona a títol individual i qualsevol grup a títol col·lectiu!


Aleshores, l'equipament tècnic es va completant de mica en mica amb una sala estudi i un equip elemental de gravacions audiovisuals, un petit laboratori fotogràfic, un equip complet de video-tape, un projector de cine de 16 mm, un altre projector de 8 mm, tres projectors de diapositives, un retroprojector, tres toca-casettes portàtils, un equip amplificador de veu portàtil, un motor generador de corrent altern portàtil, tres màquines d'escriure, un banc de diapositives, una discoteca modesta, una petita biblioteca especialitzada en mitjans de comunicació... fins i tot s'hi arriba a aconseguir una petita impremta offset.

Per fer-ne possible el desplaçament de personal i equip, també disposa d'un vehicle Volkswagen «escarabat»... amb el qual m'endins els primers dies de la meva arribada a terres peruanes...

El centre continua obert durant molts anys. L'any 2010 vaig tenir l'oportunitat de visitar-lo. Sé que un altre bon amic nostre nord-americà, fra Lino Dolan Kelly, O.P. fou nomenat director de la Comissió de Justícia Social i de CINCOS (Centro de Intercomunicación social) de la diócesi de Chimbote, que durà fins a l'any 1990.

Tant al Perú com a Mallorca continuo mantenint altres contactes amb mossèn Miquel Mulet qui, un cop retornat a la Roqueta, s'hi exerceix durant un temps com a delegat diocesà del Secretariat de Missions.

També veig que a la llista de rectors de la parròquia del Pont d'Inca, hi figura mossèn Miquel Mulet Coll. Des del mes de març de 1985 fins al mes de maig de 1989. Entre d'altres iniciatives pastorals, hi crea una agrupació del Moviment Infantil i Juvenil d'Acció Catòlica (MIJAC). 

Que descansi en pau aquest vell lluitador infatigable!

Comentaris

  1. Me cuesta mucho escribir algo sobre Miguel. Yo estuve unos años en el distrito de Santa a unos 5km. de Chimbote, pero de vez en cuando Miguel me invitaba a celebrar una misa radiofónica desde CINCOS, para mí era muy novedoso.Llegamos a ser amigos. Todo este trabajo pastoral-social era campo de pastoral de Miguel, como bien cuenta Cecilio. Con seguridad ya está al lado del Padre visualizando el Perú que tanto quiso. Espéranos , nomás, Miguel. Ya vamos! Anselmo

    ResponElimina
  2. Me hago solidario a todos los familiares de Miguel Mulet y sus amigos de pastoral y trabajo humanitario. No dudo de que su trabajo es la presencia palpable del Dios amor que nos une a todos y para siempre. Gracias, hermano , continuamos juntos en otras dimensiones cósmicas.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall