Passa al contingut principal

Al bon amic Antoni Roig, primer rector de l’Encarnació

 

M’acaba d’arribar la notícia de la mort del bon amic Toni Roig, a l’edat de 94 anys, qui fou el primer rector de la parròquia de l’Encarnació. On vaig exercir-ne el mateix càrrec tres anys seguits, 1979-1982. Se'n fa la missa funeral dilluns, 8 de febrer.

La notícia m’ha colpit molt. Sobretot, quan em diuen que ha estat ingressat a l’hospital Joan March, altre temps anomenat Clínica Caubet, afectat pel virus de la covid19. També m’indiquen que, per voluntat seva, no se celebrarà cap ritus de comiat.

Tot d’una que ho he sabut, m’he posat en contacte amb la seva dona, na Teresa Blanco, qui l’ha acompanyat durant dècades en la vida de capellà secularitzat... M’hi he oferit, en tot quant consideri que hi pugui ser útil. M’ho ha agraït.

En pocs instants, han passat pel meu cap tants i tants moments compartits amb en Toni Roig! Em resulta difícil resumir-ho en poques retxes.

Per a mi, en Toni Roig, (que va néixer a Cas Concos des Cavaller el 18 de gener de 1927, i fou ordenat prevere el 10 de juny de 1951), va marcar època, dins l’església catòlica diocesana. Va rompre motlles com ningú. 

Va saber posar-se al dia en la tasca pastoral que corresponia a una època tan distinta per a la qual havia estat preparat des del Seminari. Va saber acollir fraternalment cooperadors, tot un gran esplet de companys capellans que hi treballaren. Va implantar una participació molt més activa dels laics en les tasques pastorals, sobretot a l’àmbit de la fe i del compromís personal i col·lectiu amb els problemes socials més aguts. Va aconseguir transformar un espai dedicat al ball i la diversió -la Sala Olímpia- en un recinte sagrat dedicat al culte, la pregària,  la celebració eucarística, la catequesi, la defensa dels drets humans, l’acollida d’escoltes i guies, l’aixopluc per a clubs d’esplai, etc.

Sense cap dubte contribuí, amb coratge, esperança i imaginació, a fer que la parròquia de l'Encarnació reproduís una presència viva de Jesús a la ciutat de Palma, en aquells moments, en ple segle XX.

Com assenyala el Presbiterologi de Mallorca, el 1951 Toni Roig havia estat nomenat vicari a la barriada dels Hostalets durant quatre anys. Després vicari a la parròquia de Sant Jaume, on fundà el Club Teix. El 1959 rector de Santanyí. El 1962 rector de la nova parròquia de l’Encarnació (Palma), on hi restà fins el 1973, tenint cura de posar tota la infraestructura d’una nova parròquia al cor de la ciutat. De 1973 a 1975 tingué una experiència ermitana dedicada a la ceràmica. El 1975 fou nomenat vicari de Son Sardina. De 1976 a 1982 fou el rector de Galilea. El 1979 vocal de la Comissió Diocesana d’Apostolat Seglar. El 1982 deixà d’exercir el ministeri sacerdotal (poc després que ho fes jo aquell mateix any, dia 20 de gener, festa de sant Sebastià).

Encara que sigui contra la seva voluntat, perquè crec que ell s’ho mereix i nosaltres en tenim dret i ganes, consider que el bisbe de Mallorca, monsenyor Sebastià Taltavull, com acostuma a fer amb tots els capellans diocesans quan moren, no pot deixar de celebrar l’eucaristia d’acció de gràcies al temple que en Toni va aixecar amb tant d’esforç i tan gran dedicació.

Si més no, per fer-hi avinent algunes dades que marquen la vida i l’actuació d'en Toni Roig, prou significatives. Gràcies a la seva tasca, dia 6 de juny de 1966 el bisbe andalús de Mallorca, Rafael Álvarez Lara, col·locava la primera pedra del temple de l’Encarnació. Amb una missa multitudinària, celebrada a la plaça Fleming.

Un temple que, gràcies a la dedicació de Don Toni es va anar convertint en lloc de trobada d’una comunitat viva, amb una pastoral renovada i ben oberta al diàleg amb el món i la societat d’aquell temps. Amb una vida plena, fins i tot significativa dins la comunitat diocesana. Nascuda als anys immediats al concili Vaticà II...  Aprofundint-hi la vivència de la fe en Jesús de Natzaret.

Pel que publiquen a la premsa, la llavor sembrada per Toni Roig produeix fruits abundosos que perduren en el temps.

Que descansi en pau. A.E.R.I.P.A.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

A la memòria del bon amic llucmajorer, Anselm Álvarez Santamaria (1)

Són les 16:43 de dilluns 29 de juliol, quan, des de Piura estant, m’assabent del que em comunica la bona amiga peruana Elvira Calmet , l’esposa del bon amic llucmajorer Anselm Álvarez Santamaria : «Mi amado Marido está ante el Señor. Lo amo y le agradezco todo su amor» . Anselm i Elvira contrauen matrimoni canònic No fa ni cinc hores que, per whatsapp , em fa a saber que ja l’han ungit amb l’oli sagrat destinat als creients en Jesús , preveient que ja està a punt d’emprendre el camí de retorn cap a la nostra casa definitiva. En un moment com aquest, quan em trob a Piura, a més de 1.000 km de distància de l’ hospital San Judas Tadeo de Lima on l’estan atenent  en els seus darrers instants, no em puc estar de recordar tants i tants moments que hem viscut tots dos plegats... Primerament, tot i que neix a la ciutat de Barcelona el 28 de febrer de 1938, ens coneixem i tractam al Seminari diocesà de Mallorca on estudiam Humanitats, Filosofia i Teologia , els anys 50 i 60 del segle p...

Al bon amic-germà Agustí Serra i Soler, de tot cor

Més que un bon amic, n' Agustí Serra és per a mi com un «pare espiritual» alhora que un "germà de l'ànima" que, al llarg de la meva existència damunt d’aquest món, m’ha transmès vida i ganes de viure. Amb el seu tarannà sempre tan positiu, la seva rialla fresca, la seva paraula agomboladora, la seva crítica encertada, els seus elogis, la seva intel·ligència sublim, el seu amor incommensurable a la seva família, el seu exemple de «capellà casat» (sempre bon capellà i sempre ben casat!) Sé ben cert que el notaré a faltar, d’ara endavant... Si és que, des d’allà on és suara mateix, des d'aquesta dimensió desconeguda que anomenam Cel, no me’n fa arribar cap, de mot, o de gest, que em resulti inconfusible... Agustí Serra i Soler , gaudint d'una maduresa plena Tot d’una que la seva filla Magdalena , sempre tan sol·lícita amb mi, em comunica la mort de son pare, em vénen al cap tantes i tantes imatges, tantes i tantes paraules, tantes i tantes situacions viscudes i ...

Devolució d'IRPF per cotitzacions a la «Mutual del Clero»

En bon dia de la festa de Sant Joan, que aquest any de 2024 celebr al Perú, realitzant-hi «el viatge de la meva vida» abans de complir els 80 anys, en plena selva amazònica nord-peruana, quan em trob a la ciutat de Moyobamba (que també té les festes patronals dedicades a Sant Joan!), se m’acut de penjar aquestes dades en aquest blog meu. Pens que poden interessar, sobretot, a molts companys d’estudis eclesiàstics mallorquins que, entre els anys 1967 i 1978, cotitzaren a la «Mutual del Clero» (tant si en tenen dades comprovants, com sinó!) Tot i la distància geogràfica que ens separa dels companys mallorquins que viuen a La Roqueta, gràcies a les tecnologies més avançades en l’àmbit de la intercomunicació social, mir de continuar informant col·legues sobre les gestions que, d’ara endavant, poden tramitar davant l’Administració d’Hisenda pel fet d’haver cotitzat, ni que sigui només durant alguns anys, per la Mutual del Clero Español   dècades enrere... En adonar-me que el termini d...