Passa al contingut principal

Al bon amic Jaume Muntaner Rullan

Tot d'una que m’assabent que aquest mes d’agost de 2022 s'ha mort el bon amic Jaume Muntaner Rullan, em vénen al cap records nombrosos dels contactes que hem mantengut tot al llarg de les nostres dues vides.

Primerament, quan, juntament amb la seva família, viuen a un pis de la plaça del cardenal Reig, la del "supositori", de Palma. I posteriorment, no gaire lluny, al carrer del pare Bartomeu Pou.

Jaume Muntaner Rullan, al Seminari

Primer record, Seminari diocesà

Si mal no record, quan jo ingrés al Seminari, ell ja deu estar fent el segon curs de Filosofia. No en tenc cap imatge seva, del Seminari menor. Sí que el veig dirigint els «Pueri Cantores», amb un estil elegant ben característic. Sempre ben vestit. Ben pentinat. Amb modals senzillament senyorials.

Jaume Muntaner, prefecte dels "Pueri Cantores" al Seminari diocesà de Mallorca

Segon record, Escoltisme

És un dels molts consiliaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que a la dècada dels anys 70 del segle passat compartim tasques educadores. Les nostres aficions musicals ens duen a engrescar-hi gent jove de contrades diverses, tant a camps d’estiu o sortides programades, com a colònies i trobades a les instal·lacions militars d’Alcanada. 

Jo, com a consiliari de l’Agrupament Escolta Verge de Lluc, de la Parròquia de l’Encarnació; ell, si no vaig errat, com a consiliari dels agrupaments escoltes Ramon Llull i Sant Josep Obrer, a la parròquia que en porta el mateix nom. Primordialment dedicat a la Branca Ruta:  (Palma, 1965, AE Sant Josep  Obrer) (Palma, 1969, AE Ramon Llull).  

Cil Buele amb Jaume Muntanera les instal·lacions militars d'Alcanada l'any 1969

Tercer record, Trujillo

Com molts d’altres consiliaris escoltes mallorquins, en Jaume Muntaner també opta per anar a treballar uns anys al Perú. Més concretament al Seminari de Trujillo, on l’equip de capellans mallorquins rep l’encàrrec de formar-hi seminaristes del país andí.

Se’n va a treballar, primer, al Seminari interdiocesà (1966-68), i després a Santiago de Chuco, Cachicadán (1969).

Sempre que tenc ocasió d'arribar fins a aquesta ciutat peruana nordenca, i arrib a tenir l'oportunitat de fer-ho més de mitja dotzena de vegades, faig memòria de la tasca desplegada per aquell grup de capellans mallorquins i religioses Germanes de la Caritat que hi treballaren durant anys, entre els quals Jaume Muntaner Rullan.

Jaume Muntaner, amb agents de Pastoral a Trujillo, any 1969

Quart record, Palma

Les nostres vides han seguit camins paral·lels. Tot i compartir cara i creu d'una situació eclesiàstica denominada "secularització" que ens allunya de l'exercici convencional del sacerdoci.

Durant dècades, han estat ben poques les vegades que ens hem topat pels carrers de Palma.  Els darrers anys més sovint, comentant sempre el seu estat de salut delicat, pel tractament complex del càncer que l’afecta.

Darrerament he sabut que havia treballat com a ATS a la Mútua, amb un estil de feina molt característic, perfeccionista a les totes...

Desplegant-s'hi professionalment com a màxim cap responsable de Quiròfans a l'àrea d'Infermeria de la Mútua Balear.

Cinquè i darrer record, a ca seva

La darrera vegada que ens veim és a ca seva, al carrer P. Bartomeu Pou, on viu amb la seva mare, una més que centenària mare de família, (Isabel Rullan, 104 anys) en perfecte estat de salut física i mental. La hi veig molt millor, a ella, que al seu fill Jaume. 

Hi anam l'any passat, el 2021, amb motiu de la venguda a Mallorca del bon amic i condeixeble seu Anselm Álvarez Santamaria, amb qui compartí tasques missioneres al Perú, formant grup d'anada amb Mariano Cortès Cortès i Jaume Serra Pons, i duo de tornada a Mallorca anys després, en vaixell, des de Lima fins a la Roqueta, un trajecte que durà més de tres setmanes seguides.

N'Anselm i en Jaume fundaren la parròquia de la Resurrecció, a Ciutat. Tots dos compartien pis. Feien feina com qualsevol treballador, a l'àmbit de la salut i d'una fusteria. Fins que foren acomiadats mitjançant carta oficial del bisbat de Mallorca, dipositada dins la bústia sense cap casta d'explicació... (com recorda amb emoció Anselm Álvarez, quan s'assabenta de la mort del seu amic...)

Amb la publicació de l'esquela mortuòria a la premsa local, m’adon que li fan la vetla al tanatori de Son Valentí, al cementeri de Palma, casualment el mateix dia que l’església catòlica celebra la festa universal de Santa Rosa de Lima, patrona del Perú, Amèrica i les Filipines, el 23 d’agost...

Desig al bon amic Jaume Muntaner Rullan que gaudeixi d’aquella felicitat perdurable que li dóna el fet de romandre en Déu per sempre més.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

A la memòria del bon amic llucmajorer, Anselm Álvarez Santamaria (1)

Són les 16:43 de dilluns 29 de juliol, quan, des de Piura estant, m’assabent del que em comunica la bona amiga peruana Elvira Calmet , l’esposa del bon amic llucmajorer Anselm Álvarez Santamaria : «Mi amado Marido está ante el Señor. Lo amo y le agradezco todo su amor» . Anselm i Elvira contrauen matrimoni canònic No fa ni cinc hores que, per whatsapp , em fa a saber que ja l’han ungit amb l’oli sagrat destinat als creients en Jesús , preveient que ja està a punt d’emprendre el camí de retorn cap a la nostra casa definitiva. En un moment com aquest, quan em trob a Piura, a més de 1.000 km de distància de l’ hospital San Judas Tadeo de Lima on l’estan atenent  en els seus darrers instants, no em puc estar de recordar tants i tants moments que hem viscut tots dos plegats... Primerament, tot i que neix a la ciutat de Barcelona el 28 de febrer de 1938, ens coneixem i tractam al Seminari diocesà de Mallorca on estudiam Humanitats, Filosofia i Teologia , els anys 50 i 60 del segle p...

Al bon amic-germà Agustí Serra i Soler, de tot cor

Més que un bon amic, n' Agustí Serra és per a mi com un «pare espiritual» alhora que un "germà de l'ànima" que, al llarg de la meva existència damunt d’aquest món, m’ha transmès vida i ganes de viure. Amb el seu tarannà sempre tan positiu, la seva rialla fresca, la seva paraula agomboladora, la seva crítica encertada, els seus elogis, la seva intel·ligència sublim, el seu amor incommensurable a la seva família, el seu exemple de «capellà casat» (sempre bon capellà i sempre ben casat!) Sé ben cert que el notaré a faltar, d’ara endavant... Si és que, des d’allà on és suara mateix, des d'aquesta dimensió desconeguda que anomenam Cel, no me’n fa arribar cap, de mot, o de gest, que em resulti inconfusible... Agustí Serra i Soler , gaudint d'una maduresa plena Tot d’una que la seva filla Magdalena , sempre tan sol·lícita amb mi, em comunica la mort de son pare, em vénen al cap tantes i tantes imatges, tantes i tantes paraules, tantes i tantes situacions viscudes i ...

Devolució d'IRPF per cotitzacions a la «Mutual del Clero»

En bon dia de la festa de Sant Joan, que aquest any de 2024 celebr al Perú, realitzant-hi «el viatge de la meva vida» abans de complir els 80 anys, en plena selva amazònica nord-peruana, quan em trob a la ciutat de Moyobamba (que també té les festes patronals dedicades a Sant Joan!), se m’acut de penjar aquestes dades en aquest blog meu. Pens que poden interessar, sobretot, a molts companys d’estudis eclesiàstics mallorquins que, entre els anys 1967 i 1978, cotitzaren a la «Mutual del Clero» (tant si en tenen dades comprovants, com sinó!) Tot i la distància geogràfica que ens separa dels companys mallorquins que viuen a La Roqueta, gràcies a les tecnologies més avançades en l’àmbit de la intercomunicació social, mir de continuar informant col·legues sobre les gestions que, d’ara endavant, poden tramitar davant l’Administració d’Hisenda pel fet d’haver cotitzat, ni que sigui només durant alguns anys, per la Mutual del Clero Español   dècades enrere... En adonar-me que el termini d...