Passa al contingut principal

El meu pas per l'Institut Apostòlic Juníper Serra (2)


Mitja dotzena d'antics companys d'estudis eclesiàstics ens hem retrobat a la Residència Sacerdotal, convidats a tractar-hi en taula rodona un assumpte tan singular com és ara l'INSTITUT APOSTÒLIC JUNÍPER SERRA.

Va ser creat al Seminari Diocesà de Mallorca l'any 1961, pel rector Don Pedro Sureda, i perdurà fins a l'any 1969. 

Són vuit anys de treball intens, encaminat a dotar un grup selecte de seminaristes amb les eines insòlites d'una espiritualitat profunda, basada primordialment en els ensenyaments de Santa Teresa, Sant Joan de la Creu, Beat Joan d'Àvila... 

Unes eines que havien de servir, entre d'altres assumptes, per preparar missioners que anassin a treballar a Amèrica Llatina i a l'Àfrica Central. Amb els Estatuts, el Directori i l'Ideari, com a documents de treball, anàlisi i estudi...

Com a antic membre de l'Institut, que va arribar a tenir l'oportunitat de treballar de missioner tant a Àfrica com a Amèrica, se m'ha acudit d'aportar-hi aquestes

OBSERVACIONS:

  1. Per descomptat, com a propi de Don Pedro, tot el directori està redactat en CASTELLÀ i en LLATÍ. De català, res de res, ni cap mostra petita favorable al seu ús. Com si hagués estat redactat a terres de Castella, vaja! I en ple segle XVI, en lloc del segle XX.

  2. El resultat final s'assembla a una espècie de mosaic, construït amb peces petites que s'adjunten, cites llatines o castellanes d'autors que devien ser els més propers al rector Sureda. Fa la impressió que les volia inculcar, fort i no et moguis, als seminaristes membres de l'IAJS. Mentre que de collita pròpia, n'apareixen molt poquetes pàgines (5%?)

  3. La fundació/creació de l'IAJS coincideix en el temps amb la celebració del Concili Vaticà II. Admira veure quines en són les cites que s'hi esmenten, gairebé totes de la Constitució Dogmàtica “Lumen gentium” sobre l'Església; o “Sacrosanctum Concilium”, sobre la Sagrada Litúrgia...

  4. L'IAJS també coincideix en el temps amb el paper rellevant que va prenent aleshores l'Opus Dei, la Companyia de Jesús, els Cursets de Cristiandat, instituts com Verbum Dei o comunitats Carismàtiques, a l'interior de l'Església catòlica. També el paper creixent de la teologia protestant a Europa. 

    Davant tot això, sembla que Don Pedro vol destriar bé l'àmbit d'actuació de l'IAJS i insisteix molt en la condició de clergues diocesans de l'Església Catòlica, amb mentalitat de criteri catòlic, aprofundint en la necessitat d'una preparació intensa a base d'una espiritualitat tan profunda que porti a la “perfecció sobrenatural, cap a actes sobrenaturals de virtuts infuses...”

  5. Una mirada atenta als nombrosos autors que s'hi citen, a primer cop d'ull, ja fa veure de quin punt es calça l'obra: a banda de cites bíbliques neotestamentàries o papals, s'hi esmenta per damunt tot Santa Teresa de Jesús, el Beat Joan d'Àvila, Sant Joan de la Creu, Santa Tereseta... i alguns autors de la dreta catòlica moderna més rància i estantissa.

  6. La impressió primera que se'n pot traure és que l'IAJS, dins la ment i el cor del rector Sureda, pretén convertir-se en eina poderosa de control i domini de la situació general dins el Seminari. No solament a l'àmbit disciplinari exterior, per afavorir la convivència i l'ordre necessari dins un col·lectiu tan nombrós de mascles joves (amb absència total de cap casta d'element femení que s'hi interfereixi!). 

    Pretén d'anar molt més enllà, cercant el control i domini absolut, individual i particular, de les pròpies consciències juvenils de cadascun dels membres.

  7. S'insisteix tant en l'OBEDIÈNCIA SACERDOTAL que fins i tot arriba a fer-se oiós... “Así de llena es la obediencia: CRISTIANA, REDENTIVA, SACRIFICIAL, ECLESIÁSTICA y SEÑORIAL” (Pàg. 20)

  8. Seguint aquestes orientacions -que en res m'han servit, a mi personalment, mentre he romàs en contacte amb el poble burundès a l'Àfrica Central durant quatre anys, ni amb el poble peruà a Amèrica Llatina durant quatre anys més- em fa la impressió que Don Pedro pretenia que arribàssim a portar un estil de vida tranquil, dolç, com qui va pels niguls, tan espiritual que ens havíem de sentir empesos a romandre al marge o per damunt de les preocupacions veritables de la gent amb què convivim...

  9. El fet de voler basar l'espiritualitat, per a homes del segle XX, en ensenyaments propis de l'Espanya del segle XVI, fa que s'esdevengui una espiritualitat rància, estantissa, extemporània i fora lloc. 

    Quant i més, quan es tracta de viure en indrets tan allunyats de la península Ibèrica som són ara Àfrica o Amèrica Llatina. Ho consider un error greu de Don Pedro: si hagués triat com a mestres, posem per cas, Francesc Xavier, o fins i tot Juníper Serra o Charles de Foucauld, pentura hagués estat una proposta una mica més encertada i coherent.

  10. Queden massa punts obscurs, relacionats amb la “institució del grup de Seminaristes de l'Institut Apostòlic Juníper Serra”, un capvespre del mes de maig de 1961, i de la redacció dels Estatuts que explicitaven públicament i oficialment la creació del grup missioner que, per la festa de Sant Joan Baptista quedà instituït “silenciosament, però no clandestinament, sinó jeràrquicament” el grup de Seminaristes del IAJS... (Tan jeràrquicament, que ni tan sols s'hi esmenta el nom del bisbe... Jesús Enciso...)

    Aquesta taula rodona d'avui ha de servir de base per a la publicació d'una entrevista a una de les revistes que es publica amb el títol "Modèlics i Modelicons" (denominació que té el curs que rebé l'ordenació sacerdotal l'any 1967) i que enguany compleix 10 anys d'existència, amb edició trimestral des de l'any 2003. Se'n duen 32 números publicats.

    Llarga vida a una revista "eclesiàstica" com aquesta! 

    I enhorabona als seus promotors més assidus: Joan Bauçà, Jaume Gual, Jaume Sancho, Toni Perelló i Toni Bennàssar... (En Mariano Moragues i jo mateix -d'altres cursos posteriors- hi érem convidats, a dir-hi la nostra) 

    Cecili Buele i Ramis
    Ex membre de l'IAJS

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Xerrada quaresmal a l'església de Sant Gaietà, Barcelona

XERRADA QUARESMAL 2025 Cecili Buele i Ramis Església de Sant Gaietà (Barcelona) DILLUNS, 10 DE MARÇ, A LES 19 H Façana de l'església de SANT GAIETÀ (Barcelona) Els quatre dilluns del mes de març de 2025, abans de la Setmana Santa, el P. Miquel Bonet C.R. , teatí mallorquí que regeix l’ església de Sant Gaietà a la ciutat de Barcelona, ha convidat quatre persones perquè hi vagin a «compartir quina és la seva esperança cristiana. Com la viuen en el dia a dia. Són dues dones i dos homes. Els dilluns, de les 19 a les 20 hores, estaran cara a cara ‘sols davant el perill’ dels que s’animin a anar a escoltar-los» . Una d’aquestes quatre persones, un d’aquests dos homes, som jo: el també mallorquí Cecili Buele i Ramis (sacerdot diocesà, casat i enviduat dues vegades). A mode de guió orientatiu, se m’ocorre d’oferir-hi aquest breu resum explicatiu: AMB GANES DE COMPARTIR-HI COM VISC L'ESPERANÇA CRISTIANA - Molt agraït al P. Miquel Bonet , per haver-me convidat a participar en aquesta...

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...