Passa al contingut principal

Bolsonaro: l'opinió d'un mallorquí

Amb motiu de l'elecció del militar, polític i religiós Jair Bolsonaro (PSL) com a nou president del Brasil, m'interessa ben molt saber què en pensa i què me'n pot dir un bon amic mallorquí, nascut a Inca l'any 1936, sobre el resultat electoral que de manera «sorprenent» s'ha produït al Brasil. 

La seva «condició de català-mallorquí i naturalitzat brasiler fa més de cinc dècades», juntament amb la seva experiència vuitantina, pens que em pot fer arribar elements d'anàlisi dels quals no dispòs suara mateix.

El meu bon amic inquer té un currículum personal de 10 anys de ministeri sacerdotal i 45 d'haver-se comportat com a «capellà ex-combatent, secularitzat per la 'desobediència canònica' d'estar casat». 

Així s'autodenomina ell mateix. Està secularitzat i ha deixat, per imposició disciplinar, la seva lluita en el camp de batalla del ministeri sacerdotal.

Saturnino Pesquero Ramón  duu més de mig segle vivint i treballant al Brasil.  Se n'hi anà l’any 1962, un cop ordenat sacerdot. Hi arribà com  a  membre  del  programa  “curas  sin  fronteras”,  finançat  per  Misereor  i  Adveniat alemanys. Hi treballà  com  a  capellà  durant  gairebé  deu  anys  fecunds,  feliços  i  inoblidables.

És llicenciat en Filosofia per la Universitat Federal de Sao Joao del-Rei (1971); llicenciat en Psicologia per la Universitat Federal de l'Estat de Minas Gerais -UFMG- (1972); i doctor en Filosofia per la Universitat de les Illes Balears (UIB) (1999).

A l'actualitat és professor visitant en el Programa de Màster i Doctorat de la Universitat Catòlica de Goiàs (UCG). Fins a la jubilació s'exercí com a professor de la Universitat Federal de l'Estat de Goiàs. 

Té nombrosos assajos publicats, relacionats amb el camp de la subjectivitat creadora, una de les seves àrees d'investigació: sobre Leonardo da Vinci o sobre Joan Miró o sobre Ramon Llull...

M'interessa ben molt que em digui quatre mots sobre aquest fet recent, de l'elecció del nou president del Brasil.

Em contesta tot d'una el correu electrònic que li envio. Comença dient-me que «és per estar bocabadats».

Resumint-ho molt, considera que ha estat una tria que ens demostra tota una sèrie d'elements que incideixen considerablement en el resultat electoral:

Remarca per damunt tot el paper i la força que han tengut les xarxes socials digitals. Insisteix molt en aquest aspecte. 

També assenyala l'esperit d'una gran majoria, tant de rics com de pobres, que es mostren totalment desconfiats dels polítics i governants oportunistes i corruptes, com mai no s'havia vist fins ara. 

Una majoria, tant de rics com de pobres, que se sent acovardida i molt marcada per la violència brutal que provoca més de 64.000 homicidis cada any.

Destaca el perfil messiànic de Bolsonaro, qui fa servir el seu nacionalisme valent i agosarat per amenaçar el capital estranger (i Espanya que ho digui!).

Assenyala els aspectes de la disciplina militar i la consciència moral religiosa, de caire protestant evangèlic, moralista extrem, que tanta força té en societats com la brasilera.

Pronostica que el temps i els fruits diran de què va la irrupció d'aquest polític, militar i religiós Jair Bolsonaro (PSL).

Que un mallorquí de vuitanta anys, arrelat al Brasil des de fa dècades, em digui coses com aquestes, em fa pensar molt, i en moltes coses.

Em fa pensar, per exemple, en la repercussió que tendrà en la resta de països d'Amèrica Llatina una girada cap a la dreta més dura com la brasilera. 

Em fa pensar en els efectes de l'augment considerable d'esglésies cristianes, evangèliques, pentecostals, que fan suport a aquesta dreta més dura com si fos la salvadora de la misèria, en lloc de considerar-la la causant principal. 

Em fa pensar en la manca d'autocrítica veritable per part de les forces polítiques d'esquerres, obrint portes als més alts nivells de corrupció. 

I em fa pensar en la necessària lluita resistent que caldrà promoure...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Xerrada quaresmal a l'església de Sant Gaietà, Barcelona

XERRADA QUARESMAL 2025 Cecili Buele i Ramis Església de Sant Gaietà (Barcelona) DILLUNS, 10 DE MARÇ, A LES 19 H Façana de l'església de SANT GAIETÀ (Barcelona) Els quatre dilluns del mes de març de 2025, abans de la Setmana Santa, el P. Miquel Bonet C.R. , teatí mallorquí que regeix l’ església de Sant Gaietà a la ciutat de Barcelona, ha convidat quatre persones perquè hi vagin a «compartir quina és la seva esperança cristiana. Com la viuen en el dia a dia. Són dues dones i dos homes. Els dilluns, de les 19 a les 20 hores, estaran cara a cara ‘sols davant el perill’ dels que s’animin a anar a escoltar-los» . Una d’aquestes quatre persones, un d’aquests dos homes, som jo: el també mallorquí Cecili Buele i Ramis (sacerdot diocesà, casat i enviduat dues vegades). A mode de guió orientatiu, se m’ocorre d’oferir-hi aquest breu resum explicatiu: AMB GANES DE COMPARTIR-HI COM VISC L'ESPERANÇA CRISTIANA - Molt agraït al P. Miquel Bonet , per haver-me convidat a participar en aquesta...

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...