Passa al contingut principal

Guillem Parets i Crespí, impulsor del teatre amateur (2)

Quan acudesc al funeral que se celebra a l'església parroquial de Santa Eugènia, en record del bon amic, antic company d'estudis eclesiàstics i col·lega secularitzat com jo mateix, em ve al cap la seva aportació valuosa a tasques que tenen a veure directament amb el teatre popular.


Com a bon taujà, Guillem Parets i Crespí, no únicament es dedica a tasques culturals relacionades amb la música de caire religiós: creant i dirigint corals nombroses, intervenint amb peces musicals a celebracions litúrgiques, cantant a diverses parròquies de Mallorca...

També es dedica a investigar a fons aspectes relacionats amb la vida de la pagesia mallorquina. Gran coneixedor de la història de Mallorca, fins a detalls increïbles, realitza nombrosos estudis, servint-se dels coneixements adquirits i del tracte directe que manté amb gent de la pagesia.

Un altre aspecte que em sembla rellevant en la seva personalitat culta és la seva dedicació al teatre. No només crea corals, també funda grups de teatre aficionat, que interpreten peces i fan representacions diverses, no solament a la seva vila natal, Santa Eugènia, sinó també en altres indrets de Mallorca: Biniali, Sineu, Petra, Algaida o Palma.

Record haver assistit en ocasions diverses a representacions teatrals del seu grup predilecte, «Molins», al pati de les escoles taujanes o al saló d'actes de sa Nostra, a Can Domenge.

El tracte i la coneixença mútua que mantenim, sobretot a la dècada dels anys noranta, entre ell i na Maria, la seva companya, na Bel, la meva esposa, i jo mateix, ens duu a col·laborar-hi i a facilitar-n'hi tractes.

M'ho recorda i fa avinent el Diccionari del Teatre a les Illes Balears, de Joan Mas i Vives. Un treball valuós de conjunt, sobre l'activitat escènica que es produeix a les Illes, promogut per la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern Balear, coeditat amb Lleonard Muntaner.

Al volum 1 publicat per l'Abadia de Montserrat, pàgina 454, apareix una referència directa i explícita a «Molins», aquest grup de teatre amateur que es funda el 1957 a Santa Eugènia. Precisament l'any següent a l'ordenació sacerdotal de Guillem Parets, qui fa part del grup de tretze capellans mallorquins, els primers que són ordenats pel bisbe basc Jesús Enciso Viana, recent arribat a l'illa.

Aquest grup de teatre, en una primera etapa és dirigit per Miquel Coll Bibiloni, Miquel Rotger i Miquel Buades. Aleshores representen obres com L'amo en Sion, de Miquel Puigserver; La cançó del mar, de Gabriel Cortès; o  Sa neboda de ciutat, de Miquel Coll.

S'hi esmenta que, entre el 1993 i el 1997, el grup de teatre amateur «Molins» de Santa Eugènia, és dirigit per Guillem Parets. Representen un bon repertori de peces teatrals: Aigua de pluja, de Gabriel Cortès; Els senyors de Son Ravell o Els cinc cuixots que té un porcell, de Guillem Coll; Mon pare és un bon partit, d'Antoni Mus, o El metge nou, de Miquel Puigserver.

S'hi diu que aquest grup de teatre que dirigeix Guillem Parets participa a diferents mostres de teatre que tenen lloc a Sineu, Petra o Algaida. També actuen a Biniali i al teatre de Can Domenge de Palma, gràcies a les gestions que realitza na Bel Rosselló, la meva dona, dirigent veïnal del barri del Camp Rodó on roman situat l'edifici i el teatre de Can Domenge, que aleshores és propietat de sa Nostra, caixa d'estalvis.

S'hi diu que el grup desapareix a finals dels anys noranta. I que en formen part, entre d'altres, Maria Martorell, Maria Magdalena Crespí, Jerònia Coll, Francisca Morey, Diego Soler, Bernat Parets, Jaume Ripoll, Bernat Morey, Cristòfol Rigo, Joan Morey, Jaume Crespí, Guillem Parets, Josep Coll, Gabriel Cabot, Cristina Ballester i Rafel Mayol.

Per algun dels racons de ca nostra he de tenir guardat algun vídeo d'aquells que vaig enregistrar en «super 8» -que no som estat capaç de trobar fins ara- on apareix en Guillem dirigint i representant damunt l'escenari algunes d'aquestes obres de teatre esmentades...

Tant de bo que les arribi a trobar algun dia i que pugui oferir-les a qui en tengui algun interès.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Xerrada quaresmal a l'església de Sant Gaietà, Barcelona

XERRADA QUARESMAL 2025 Cecili Buele i Ramis Església de Sant Gaietà (Barcelona) DILLUNS, 10 DE MARÇ, A LES 19 H Façana de l'església de SANT GAIETÀ (Barcelona) Els quatre dilluns del mes de març de 2025, abans de la Setmana Santa, el P. Miquel Bonet C.R. , teatí mallorquí que regeix l’ església de Sant Gaietà a la ciutat de Barcelona, ha convidat quatre persones perquè hi vagin a «compartir quina és la seva esperança cristiana. Com la viuen en el dia a dia. Són dues dones i dos homes. Els dilluns, de les 19 a les 20 hores, estaran cara a cara ‘sols davant el perill’ dels que s’animin a anar a escoltar-los» . Una d’aquestes quatre persones, un d’aquests dos homes, som jo: el també mallorquí Cecili Buele i Ramis (sacerdot diocesà, casat i enviduat dues vegades). A mode de guió orientatiu, se m’ocorre d’oferir-hi aquest breu resum explicatiu: AMB GANES DE COMPARTIR-HI COM VISC L'ESPERANÇA CRISTIANA - Molt agraït al P. Miquel Bonet , per haver-me convidat a participar en aquesta...

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...