Passa al contingut principal

Al pare Antoni Vallespir Llompart, MSSCC, bon amic meu


Quatre anys més jove que jo, el P. Antoni Vallespir Llompart neix a Alcúdia l'any 1948, i mor a Bunyola el 12 d'agost de 2019. Que descansi en pau!


Em ve al cap aquests dies, precisament, que, de preveres joves, tots dos col·laboram dins el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca: ell com a consiliari de l'Agrupament de Son Sardina, mentre jo faig de consiliari escolta als agrupaments Verge de Lluc i Jaume I -a la parròquia de l'Encarnació-, i a l'agrupament Ramon Llull -a la parròquia de Santa Catalina Thomàs-.

De preveres joves tots dos, és a dir a la dècada dels anys setanta del segle passat!

Aleshores, sent consiliari diocesà del Guiatge de Mallorca, també tenc oportunitat de treballar al seu costat. Som educadors i formadors en la fe d'aquells joves i d'aquelles al·lotes que tan positivament incideixen en les nostres vides i que marquen de manera indeleble les nostres dues existències com a clergues: n'aprenem camins nous de seguiment de Jesús, servint-nos de la La Pregària, La Llei i La Promesa escoltes, uns elements tan enriquidors que ens serveixen de brúixola orientadora, fins i tot avui dia!

El record posteriorment com a prior i superior de la Comunitat dels Missioners dels Sagrats Cors de Jesús i Maria, al monestir de la Real de Palma fins a l'any 2007. A més de compartir-hi vivències de fe cristiana, experiències missioneres de Rwanda i Burundi, també compartim activitats de caire social dins el moviment veïnal de Ciutat, en defensa d'unes millors condicions de vida per al conjunt de la població palmesana i, més concretament, per a la zona de la Real «que volem salvar»...

Veig també la seva figura molt lligada al monestir de Lluc. Hi mantenc trobades esporàdiques quan m'acost al santuari marià. Trob en ell un bon amic i company acollidor, amb qui compartir dèries i il·lusions relacionades amb la vida i l'enfortiment del nostre poble de Mallorca, de la nostra única llengua pròpia, la catalana, de la nostra cultura, de la religiositat popular, del nostre tarannà característic...

Al bar de la plaça, el seu fillol, Toni, m'atén sempre  de manera admirable...

Quan tenc notícies de la malaltia que pateix el P. Antoni, sobre la qual m'informen els seus germans de congregació, mir d'atansar-m'hi. Li ret algunes visites, a la cambra hospitalària on l'atenen amb molta cura els professionals sanitaris que treballen a l'hospital Joan March.

La darrera vegada que puj a veure'l -dissabte 3 d'agost- ho faig empès una mica per les paraules que molt amablement m'adreça un altre bon amic de la mateixa congregació, el P. Josep Amengual.

Em fa a saber que, des de fa alguns dies, el P. Antoni va perdent molt i que els metges que l'atenen noten una davallada forta en el seu delicat estat de salut.

El P. Josep Amengual em diu que l'hem d'acompanyar amb pau i esperança, conscients del camí que fa la seva dolença. Suara mateix ha parlat una bona estona amb ell, fins i tot de coses de la casa, de l'hort, de les festes, de les gallines, etc. Però troba que la seva veu és cada cop més feble.

Fins i tot, em diu, molt fortament impressionat, que fa algunes setmanes el P. Antoni li encomanà que digués unes paraules a la «missa del seu traspàs». I li proposà unes lectures...

Agraint profundament al P. Josep Amengual que m'hagi volgut comunicar aquest avanç de la malaltia del seu germà de congregació, me n'hi vaig tot decidit, a acompanyar el P. Antoni a la seva cambra clínica, la 223 de la planta segona de l'hospital Joan March, ni que sigui per uns instants breus.

Per la finestra que dóna a la terrassa de la seva habitació observ unes vistes fantàstiques de la plana mallorquina que dóna a la badia de Palma. Un panorama que intuesc que representa ben poc per al bon amic Antoni Vallespir. El veig molt dolorit... patint fort a causa de les llagues corporals que el turmenten i fan sofrir...

En entrar-hi, m'adon que roman acompanyat per la seva germana Victòria. No tenc el gust de conèixer-la i la salud efusivament. 

En estrènyer-li la mà, al P. Antoni, el not molt conscient del moment en què es troba: “més a prop que mai del Senyor”... Preparat... A punt de partir d’aquest món... Em desitja molta i molt bona salut i que tot em vagi bé...

Xerram una estona del temps en què treballam junts com a consiliaris escoltes, també amb el P. Vallcaneras, a Sóller... Parlam de Lluc, del seu fillol Toni, de la Real, de les festes de sant Bernat que ja s'acosten... De tot i molt.

Quan entra dins la cambra una altra parella amiga seva que acudeix a visitar-lo, li dic adéu. Tot desitjant-li que obtengui la força que necessita en un moment com aquest. Li reiter la meva amistat sincera i profunda, en tot allò que ell consideri que jo li puc oferir i aportar. Desig que Déu l'ajudi en tot i pertot.

A la sortida del recinte hospitalari, m’alegra veure gent que s'acosta a veure el P. Antoni Vallespir, a acompanyar-lo una estona. Hi veig membres del Consell general de les Germanes de la Caritat que, segons em diuen, també romanen al seu costat des que ha estat ingressat a l'hospital.

El trob molt ben acompanyat durant tot el matí, a l'espera que mossèn Llorenç Lladó li dugui la comunió... El veig amb una gran pau interior! 


No puc deixar de dir que, a mi, em consta que el pare Antoni Vallespir Llompart, al llarg de la seva vida setantina, ha fet molt de bé a molta de gent molt sovint i amb molt d’amor!

Que Déu, i la història humana, ens perdonin, a tots nosaltres, totes i cadascuna de les malifetes que hàgim comès...

Davant la notícia de la seva partida definitiva, del seu retorn a casa, em vull quedar amb això que duc ben gravat dins el cap i dins el cor. Són les paraules que em diu un bon dia el P. Antoni Vallespir, quan roman allotjat en una altra cambra hospitalària del mateix recinte clínic: 

«Amic Cil, et puc assegurar que, de mi, han dit i escrit moltes coses que no són veres...!»

Que descansi en pau, qui, sobretot els darrers anys, ha hagut de navegar enmig d'una mar tan alçurada...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i ...

A la memòria del bon amic llucmajorer, Anselm Álvarez Santamaria (1)

Són les 16:43 de dilluns 29 de juliol, quan, des de Piura estant, m’assabent del que em comunica la bona amiga peruana Elvira Calmet , l’esposa del bon amic llucmajorer Anselm Álvarez Santamaria : «Mi amado Marido está ante el Señor. Lo amo y le agradezco todo su amor» . Anselm i Elvira contrauen matrimoni canònic No fa ni cinc hores que, per whatsapp , em fa a saber que ja l’han ungit amb l’oli sagrat destinat als creients en Jesús , preveient que ja està a punt d’emprendre el camí de retorn cap a la nostra casa definitiva. En un moment com aquest, quan em trob a Piura, a més de 1.000 km de distància de l’ hospital San Judas Tadeo de Lima on l’estan atenent  en els seus darrers instants, no em puc estar de recordar tants i tants moments que hem viscut tots dos plegats... Primerament, tot i que neix a la ciutat de Barcelona el 28 de febrer de 1938, ens coneixem i tractam al Seminari diocesà de Mallorca on estudiam Humanitats, Filosofia i Teologia , els anys 50 i 60 del segle p...

Amics de seminari, amics per sempre

Transcorreguts més de 60 anys, encara romanen infrangibles els llaços d'una amistat perdurable , iniciada al Seminari diocesà de Mallorca, continuada fora d'aquelles parets durant nombroses dècades seguides, i mantenguda ferma i engrescadora fins avui dia, a cada indret o situació actual que viu cadascun dels prop de tres-cents estudiants d'aleshores... Suara mateix, em sent empès a  cantar i enregistrar pel meu compte, - quedi com quedi aquesta veu meva escardada, ja quasi octogenària -, la cançó que composaren l'any 1964 els bons amics i companys d'estudis eclesiàstics, Mariano Moragues i Andreu Obrador , amb el títol "Amics" .  Tots dos varen saber recollir admirablement i acompanyar musicalment les paraules evangèliques de Jn 15,13-15 . Abans d'esdevenir octogenari, m'entren ganes de dedicar-la a tots i a cadascun dels companys que s'hi passaren, ni que fossin només alguns mesos, en aquell edifici gran i esvelt de Son Gibert... en règim d’...