Passa al contingut principal

Al pare Antoni Vallespir Llompart, MSSCC, bon amic meu


Quatre anys més jove que jo, el P. Antoni Vallespir Llompart neix a Alcúdia l'any 1948, i mor a Bunyola el 12 d'agost de 2019. Que descansi en pau!


Em ve al cap aquests dies, precisament, que, de preveres joves, tots dos col·laboram dins el Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca: ell com a consiliari de l'Agrupament de Son Sardina, mentre jo faig de consiliari escolta als agrupaments Verge de Lluc i Jaume I -a la parròquia de l'Encarnació-, i a l'agrupament Ramon Llull -a la parròquia de Santa Catalina Thomàs-.

De preveres joves tots dos, és a dir a la dècada dels anys setanta del segle passat!

Aleshores, sent consiliari diocesà del Guiatge de Mallorca, també tenc oportunitat de treballar al seu costat. Som educadors i formadors en la fe d'aquells joves i d'aquelles al·lotes que tan positivament incideixen en les nostres vides i que marquen de manera indeleble les nostres dues existències com a clergues: n'aprenem camins nous de seguiment de Jesús, servint-nos de la La Pregària, La Llei i La Promesa escoltes, uns elements tan enriquidors que ens serveixen de brúixola orientadora, fins i tot avui dia!

El record posteriorment com a prior i superior de la Comunitat dels Missioners dels Sagrats Cors de Jesús i Maria, al monestir de la Real de Palma fins a l'any 2007. A més de compartir-hi vivències de fe cristiana, experiències missioneres de Rwanda i Burundi, també compartim activitats de caire social dins el moviment veïnal de Ciutat, en defensa d'unes millors condicions de vida per al conjunt de la població palmesana i, més concretament, per a la zona de la Real «que volem salvar»...

Veig també la seva figura molt lligada al monestir de Lluc. Hi mantenc trobades esporàdiques quan m'acost al santuari marià. Trob en ell un bon amic i company acollidor, amb qui compartir dèries i il·lusions relacionades amb la vida i l'enfortiment del nostre poble de Mallorca, de la nostra única llengua pròpia, la catalana, de la nostra cultura, de la religiositat popular, del nostre tarannà característic...

Al bar de la plaça, el seu fillol, Toni, m'atén sempre  de manera admirable...

Quan tenc notícies de la malaltia que pateix el P. Antoni, sobre la qual m'informen els seus germans de congregació, mir d'atansar-m'hi. Li ret algunes visites, a la cambra hospitalària on l'atenen amb molta cura els professionals sanitaris que treballen a l'hospital Joan March.

La darrera vegada que puj a veure'l -dissabte 3 d'agost- ho faig empès una mica per les paraules que molt amablement m'adreça un altre bon amic de la mateixa congregació, el P. Josep Amengual.

Em fa a saber que, des de fa alguns dies, el P. Antoni va perdent molt i que els metges que l'atenen noten una davallada forta en el seu delicat estat de salut.

El P. Josep Amengual em diu que l'hem d'acompanyar amb pau i esperança, conscients del camí que fa la seva dolença. Suara mateix ha parlat una bona estona amb ell, fins i tot de coses de la casa, de l'hort, de les festes, de les gallines, etc. Però troba que la seva veu és cada cop més feble.

Fins i tot, em diu, molt fortament impressionat, que fa algunes setmanes el P. Antoni li encomanà que digués unes paraules a la «missa del seu traspàs». I li proposà unes lectures...

Agraint profundament al P. Josep Amengual que m'hagi volgut comunicar aquest avanç de la malaltia del seu germà de congregació, me n'hi vaig tot decidit, a acompanyar el P. Antoni a la seva cambra clínica, la 223 de la planta segona de l'hospital Joan March, ni que sigui per uns instants breus.

Per la finestra que dóna a la terrassa de la seva habitació observ unes vistes fantàstiques de la plana mallorquina que dóna a la badia de Palma. Un panorama que intuesc que representa ben poc per al bon amic Antoni Vallespir. El veig molt dolorit... patint fort a causa de les llagues corporals que el turmenten i fan sofrir...

En entrar-hi, m'adon que roman acompanyat per la seva germana Victòria. No tenc el gust de conèixer-la i la salud efusivament. 

En estrènyer-li la mà, al P. Antoni, el not molt conscient del moment en què es troba: “més a prop que mai del Senyor”... Preparat... A punt de partir d’aquest món... Em desitja molta i molt bona salut i que tot em vagi bé...

Xerram una estona del temps en què treballam junts com a consiliaris escoltes, també amb el P. Vallcaneras, a Sóller... Parlam de Lluc, del seu fillol Toni, de la Real, de les festes de sant Bernat que ja s'acosten... De tot i molt.

Quan entra dins la cambra una altra parella amiga seva que acudeix a visitar-lo, li dic adéu. Tot desitjant-li que obtengui la força que necessita en un moment com aquest. Li reiter la meva amistat sincera i profunda, en tot allò que ell consideri que jo li puc oferir i aportar. Desig que Déu l'ajudi en tot i pertot.

A la sortida del recinte hospitalari, m’alegra veure gent que s'acosta a veure el P. Antoni Vallespir, a acompanyar-lo una estona. Hi veig membres del Consell general de les Germanes de la Caritat que, segons em diuen, també romanen al seu costat des que ha estat ingressat a l'hospital.

El trob molt ben acompanyat durant tot el matí, a l'espera que mossèn Llorenç Lladó li dugui la comunió... El veig amb una gran pau interior! 


No puc deixar de dir que, a mi, em consta que el pare Antoni Vallespir Llompart, al llarg de la seva vida setantina, ha fet molt de bé a molta de gent molt sovint i amb molt d’amor!

Que Déu, i la història humana, ens perdonin, a tots nosaltres, totes i cadascuna de les malifetes que hàgim comès...

Davant la notícia de la seva partida definitiva, del seu retorn a casa, em vull quedar amb això que duc ben gravat dins el cap i dins el cor. Són les paraules que em diu un bon dia el P. Antoni Vallespir, quan roman allotjat en una altra cambra hospitalària del mateix recinte clínic: 

«Amic Cil, et puc assegurar que, de mi, han dit i escrit moltes coses que no són veres...!»

Que descansi en pau, qui, sobretot els darrers anys, ha hagut de navegar enmig d'una mar tan alçurada...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Xerrada quaresmal a l'església de Sant Gaietà, Barcelona

XERRADA QUARESMAL 2025 Cecili Buele i Ramis Església de Sant Gaietà (Barcelona) DILLUNS, 10 DE MARÇ, A LES 19 H Façana de l'església de SANT GAIETÀ (Barcelona) Els quatre dilluns del mes de març de 2025, abans de la Setmana Santa, el P. Miquel Bonet C.R. , teatí mallorquí que regeix l’ església de Sant Gaietà a la ciutat de Barcelona, ha convidat quatre persones perquè hi vagin a «compartir quina és la seva esperança cristiana. Com la viuen en el dia a dia. Són dues dones i dos homes. Els dilluns, de les 19 a les 20 hores, estaran cara a cara ‘sols davant el perill’ dels que s’animin a anar a escoltar-los» . Una d’aquestes quatre persones, un d’aquests dos homes, som jo: el també mallorquí Cecili Buele i Ramis (sacerdot diocesà, casat i enviduat dues vegades). A mode de guió orientatiu, se m’ocorre d’oferir-hi aquest breu resum explicatiu: AMB GANES DE COMPARTIR-HI COM VISC L'ESPERANÇA CRISTIANA - Molt agraït al P. Miquel Bonet , per haver-me convidat a participar en aquesta...

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...