Passa al contingut principal

Al bon amic santjoaner JOAN BARCELÓ I MATAS (2): president engrescat i engrescador

La vida ens duu per viaranys, molt sovint insospitats, que fan del nostre pas per aquest món una aventura veritable i variada en molts d’ordres.

Joan Barceló i Matas, president de l’associació cultural Amics del Seminari de Mallorca, se n’ha anat d’aquest món a l’edat de 73 anys, de manera inesperada. Corprenent.

Els lligams d’amistat que m’hi uneixen, vénen de molt enfora i s’han anat enfortint cada cop més amb el pas del temps. Amb en Joan, hem compartit estada estudiantil al Seminari diocesà de Mallorca durant un bon grapat d’anys. Amb posterioritat, hem compartit tasques polítiques municipals, ell a sant Joan i Manacor, jo a Ciutat. La defensa aferrissada de la cultura nostra, empeltada de catalanitat irrenunciable, ha refermat les nostres dèries polítiques i cíviques.

Entre moltes d’altres, una de les grans dèries i ocupacions que ha tengut en Joan Barceló, com a president de l’associació cultural Amics del Seminari, és la celebració anual d’una Diada Cultural en algun indret diferent, de Mallorca. 

Aquests darrers 10 anys l’associació n’ha arribat a fer vuit. No n’ha fet més, per mor de la pandèmia que ens ha obligat a haver-les de cancel·lar totes, des de l’any 2019 ençà.

Sabem que s’ha exercit com a regidor a l’Ajuntament de Manacor i com a batle a l’Ajuntament de Sant Joan. Curiosament, la primera Diada Cultural d’Amics del Seminari de Mallorca, l’any 2012, fou precisament a Manacor, d’on en Joan va ser regidor. 

I, mira tu per on que la darrera, celebrada l’any 2019, es fa justament a la vila mallorquina de Sant Joan, on el nostre bon amic i gran president  va nàixer, ca créixer i arribà a ser-ne batle per dues vegades consecutives. 

Poca broma, amb aquestes coincidències! 

En Joan neix a Sant Joan i mor residint a Manacor. Fa créixer diades, la primera de les quals es fa a Manacor i la darrera a Sant Joan. Hom pot veure que el pas per aquest món del bon amic Joan Barceló i Matas, no s’ha arribat a deslligar mai de la seva vila natal i la residencial.

Són vuit Diades Culturals que marquen de manera indeleble el pas d’en Joan Barceló per l’associació cultural Amics del Seminari de Mallorca. Tots som testimonis fefaents que les preparava, les organitzava i les realitzava sempre, molt bé, parant esment als detalls més insignificants.

Pràcticament en la seva totalitat revesteixen un esquema que, d’una manera o una altra, es va repetint a cadascuna de les localitats mallorquines on s’han fet: la primera a Manacor (2012), seguida de Petra (2013), Pollença  (2014),  Son Gibert (2015), Valldemossa  (2016),  Campanet (2017), Llucmajor  (2018) i la darrera fins suara mateix a Sant Joan  (2019 -A-):

Recepció a la parròquia, missa en memòria dels companys que ens han deixat, oficiada per algun clergue o pel mateix bisbe de la diòcesi,  concert d’orgue, concert de l’Schola Cantorum, visites guiades, recepció oficial i conferència, dinar de germanor i sobretaula.

En senzill i molt sentit homenatge, he volgut arreplegar un conjunt d’imatges que ajuden a veure la gran personalitat d’un home tan actiu i tan engrescador com en Joan.

Que, des d’allà on és, ens continuï conduint pels viaranys millors.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic capellà, mossèn Joan MARTORELL MIR

Des de la residència de les Germanetes dels Pobres, on resideix des de fa uns anys, m’acaben de comunicar la mort del bon amic i molt bon capellà inquer, mossèn Joan Martorell i Mir , a punt de complir els 97 anys d’edat. Que descansi en pau! Sé que neix a Inca l’any 1925. Estudia al Seminari diocesà de Mallorca i és ordenat prevere a Barcelona l’any 1952 a l’edat de 27 anys, amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic Internacional . S’exerceix com a vicari de Santanyí durant tres anys (1952-54), i com a vicari de Binissalem durant quatre (1954-58). El conec i tract de prop per primera vegada quan s’exerceix com a ecònom de la parròquia d’Algaida on roman durant 16 anys (1958-74). Posteriorment és nomenat rector de Vilafranca (1974-79). Hi resideix cinc anys. L’any 1979 se'n va a la parròquia ciutadana de Santa Catalina Thomàs , com a vicari, on tornam a coincidir i tractar-nos de prop adesiara, durant aquests darrers 42 anys que hi ha romàs. En un moment com aquest, quan e

Trobada informativa sobre grup sinodal «Gent cristiana aporta»

Aquest dimarts 14 de juny hem mantengut la nostra enèsima reunió telemàtica els membres d'un grup superinteressantíssim de 21 persones: "Gent cristiana aporta" . Som persones que aquest darrer mig any ens hem retrobat infinitat de vegades per via telemàtica. Conscients que no tots els catòlics sentim nostàlgia d'un passat eclesiàstic que, per contra, valoram com a ranci i estantís, juntament amb altres sectors de les nostres societats del segle XXI; som d’aquells que preferim mirar-ho tot cap al futur d'aquest món nostre, amb una presència cada cop més visible i més efectiva d'unes esglésies cristianes més agosarades que s'hi apliquin com cal. També la nostra església, la catòlica, la que, malgrat tot, ens estimam, si més no per esser-ne aquella a la qual  hem dedicat la major part dels esforços nostres de cada dia al llarg de la nostra vida septuagenària. Hi creim, de bon de veres, en la força transformadora, revolucionària, radical, anticapitalista i soc

Al bon amic Jaume Muntaner Rullan

Tot d'una que m’assabent que aquest mes d’agost de 2022 s'ha mort el bon amic Jaume Muntaner Rullan , em vénen al cap records nombrosos dels contactes que hem mantengut tot al llarg de les nostres dues vides. Primerament, quan, juntament amb la seva família, viuen a un pis de la plaça del cardenal Reig, la del "supositori", de Palma. I posteriorment, no gaire lluny, al carrer del pare Bartomeu Pou. Jaume Muntaner Rullan , al Seminari Primer record, Seminari diocesà Si mal no record, quan jo ingrés al Seminari, ell ja deu estar fent el segon curs de Filosofia. No en tenc cap imatge seva, del Seminari menor. Sí que el veig dirigint els «Pueri Cantores» , amb un estil elegant ben característic. Sempre ben vestit. Ben pentinat. Amb modals senzillament senyorials. Jaume Muntaner , prefecte dels "Pueri Cantores"  al Seminari diocesà de Mallorca Segon record, Escoltisme És un dels molts consiliaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que a la dècada dels an