Passa al contingut principal

A la memòria del bon amic llucmajorer, Anselm Álvarez Santamaria (2)

No passen ni vint-i-quatre hores, des que n’Elvira Calmet em tramet la notícia de la mort de n’Anselm Álvarez, el seu espòs, i ja la  veig escampada arreu de les xarxes de la intercomunicació social més intensa: «Mi amado Marido está ante el Señor. Lo amo y le agradezco por todo su amor»

Quina meravella resulten tots aquests estris tecnològics, aparentment tan insignificants, i, de fet, tan significatius com són els mòbils. Comporten una gran facilitat a l’hora de transmetre coneixement i coneixences! Ho veig com una de les diferències més notòries respecte de cinquanta anys enrere, en la relació entre Perú i Mallorca! 

Anselm Álvarez, a la seva casa de Lima

«En memòria i en record

de qui sent llucmajorer
ha estat un d’aquells primers
que s’atansen de cor
a aquest bell  país andí
que anomenam Perú.

Sens dubte et diu, a tu,
que miris bé son camí.
Tan farcit està de roses,
com de fulles amb espines;
tan farcit de tantes coses,
que acompanyaran son nom:
Tant sa veu com sa figura,
tant son rastre, son visatge
han d'omplir aquest paisatge
d'un indret tan bell del món."

En pocs minuts, arrib a saber, per l’enviament que em fa n’Elvira, que fan comptes d’organitzar-li la vetla a la parròquia limenya de sant Antoni de Pàdua, al districte de Jesús María, avui mateix, des de les 12 del migdia fins a les 10 de la nit. I que l’han d’enterrar demà, 31 de juliol, festa de sant Ignasi de Loiola, a les 9 del matí al Cementeri Britànic...

A la convidada, n’Elvira vol remarcar que n’Anselm, el seu espòs, agrairia que, en lloc de flors, poguessin col·laborar amb el lliurament d’aliments no peribles als menjadors populars que gestiona l’Arquebisbat de Lima. Tot un detall que fa veure de quina pasta està fet aquest matrimoni!

Una mica més tard, la seva filla Sumac que viu i resideix a Mallorca, em fa a saber que celebraran la missa amb mossèn Miquel Company a l’església de Sant Marçal, al terme municipal de Marratxí, dimecres 31 de juliol a les 18:30. 

A la convidada que m’envia afegeix que «Els seus valors i ensenyaments perduraran sempre en els nostres cors. Descansa en pau, estimat espòs i pare».

Finalment, el bon amic Eugeni Garcia, que s’ha vengut a passar una mesada sencera al Perú i que es troba avui a Lima, m’envia a Piura on som ara la imatge de Lima amb el baül on reposen les restes mortals del bon amic llucmajorer Anselm Álvarez... Que ja descansa en pau!

Tot això, i moltíssim més, passa avui dia, al Perú. I a Mallorca, qué?

El meu compte de whatsapp treu fum per tots els costats! Des que ho sé, quan em trob a més de 1.000 km de la ciutat de Lima, he procurat informar, així com he pogut i sabut, les amistats mallorquines més properes, sobre la mort recent del bon amic llucmajorer Anselm Álvarez a la capital del Perú.

Són tantíssimes les que se’n fan ressò, de manera cridanera i expressiva, que em resulta difícil davallar als detalls nombrosos, diversos i valuosíssims, adreçats al company de Seminari difunt i a tota la seva família peruana.

Així i tot, no em puc estar d’arreplegar en aquest blog meu, algunes de les mostres recaptades, si més no perquè serveixin d’ajuda i de suport a la família peruana d’un mallorquí peruanitzat fins al moll dels ossos. Com molt pocs mallorquins aconsegueixen de reeixir-hi en ple segle XXI.

"Aunque no pueda asistir en la pregaria eucaristica por Anselmo, quiero unirme a toda su familia y amigos en la plegaria por su eterno descanso.M.A." (MAS)

«Por favor, le haces llegar a Elvira, que conozco poco, mis sentidas condolencias. Que Anselmo descanse en la paz del Señor. Me da la impresión que no ha sufrido mucho y que pudo vivir plenamente hasta el final. Un fuerte abrazo para Elvira». (IDF)

"Em sap molt de greu no poder acompanyar-vos a l'Eucaristia de Marratxí, però m'uniré a la vostra pregària.per agrair el privilegi d'haver compartit la bondadosa companyia i la ferma amistat amb n'Anselm. A la celebració de diumenge li faré agraīda memòria. Donau el meu condol a la seva filla Sumac." (DMC)

«Ooh, pregarem per ell, que Deu li ajudi. Cil, ¿ha mort n'Anselm? I a on el tenen? Me podries dar el número de n'Elvira. Ja m’he comunicat amb ella , m'avisará per ses exèquies ò lo que li fassin». (MCP)

«Que descansi en PAU!» (PBM)

«Una pregària per ell i per la seva família. Ha arribat al final del trajecte. Ara ja te el descans en Déu i viu per sempre!» (BVV)

«Sempre guardaré un grat record del nostre amic. Una gran persona. El meu condol a tota la seva família i als innombrables amics  que tant l'estimaven.  Al cel sia.» (JSG)

«Moltes gràcies per pasar-me la notícia, em posaré en contacte en n"Elvira. Es clar que pregaré per ell. N'Elvira acaba de comunicar-me que n' Anselm ja no està amb nosaltres» (MgdJA)

«Per favor, si pots compartir  això: Demà farem la missa amb el pare Miquel Company a Sant Marçal, Marratxí, a les 18:30» (SAC)

«Gràcies Cil per recordar-nos a l'amic Anselm, tan bona persona i sempre tan aprop de noltros, ens cuidava com un pare. Descansi en pau, el recordaré sempre. Dona-li el condol a sa família de part meva. Tenc bons records d'ell quan va ser prefecto del 1er curs 1958-59 i també amb el Pueri cantores del 1959. Gràcies Anselm pel teu exemple.» (JBC)

«Descansi en pau Anselm, molt bona persona.» (PPB)

«Hola amics, després de saber que demà dia 31/07/24, a les 18'30h, a Sant Marçal de Marratxí en Miquel Company  celebrarà una missa en memòria del nostre amic i prefecte, ANSELM ÁLVAREZ SANTAMARIA. Als que feis comptes assistir-hi, podrieu confirmar-ho pel WhatsApp, per si hi ha quorum suficient, cantariem alguna cançó. D'aquesta manera li retriem un petit homenatge. Esperam la vostra resposta.» (JBC), «Ens hi veurem» (PS), «No faltaré, Joan.» (PJAB), «Jo també m’apunt» (TMS), «Jo també» (JBC), «Jo també amb en Juan si vols. Ens veurem el Funeral.» (MCC), «M’apunt també» (JAT)

«En M. Company acaba de comunicar-me k demà dimecres dia 31 a les 6:30 és celebrarà el Funeral per el nostre germå Anselm a la parròquia de St. Marçal de Sa Cabaneta. La seva filla mallorquina Zumac, ens demana una pregària per el seu descans etern» (TMF)

«Que, en aquestes hores amargues de desconhort i solitud, sigui, benvolguda esposa i família de l'estimat amic Anselm, el més dolç  condol aquest allau de comunicats cordials i sincers, agraint  la viva empremta d'amorosida i  bondadosa persona que n'Anselm ens ha deixat. Segueix al nostre  costat, ara des del cel, per recórrer amb tu els mateixos viaranys de bondat, generositat i afable serenor.» (DMC)

«Anselm, t'emportes un immens agraïment per la humanitat que ens transmeties tant al Seminari, de prefecte, com convivint a Llucmajor, amb el nostre comú amic Jaume Oliver. M'alegra recordar la jornada que vam passar junts tots tres a Llucmajor, així com la trobada a Son Bono, en el teu darrer viatge a Mallorca. Gràcies a Cil Buele, per facilitar-nos, en el seu viatge a Perú, vius records del nostre estimat Anselm.  Una abraçada a la seva dona Elvira, a la família i amics. Descansi en pau.» (JBR)

«Descansi en n'Anselm molt bona persona i bon prefecte que tenguérem a primer.» (PPB)

«Al cel dies, Anselm i prega per Noltros.» (LLTM)

«Descansi en pau el nostre estimat prefecte Anselm Àlvarez.» (TB)

"Ahir vaig anar amb Na Margalida Colmillo al velatorio de N'Anselm va ser molt emotiu poder resar per ell i dir-li unes paraules amb el nostre idioma i agrair li tot el testimoni de vida que ha viscut aqui a terres peruanes. Te enviat la foto del baül ...." (EGJ)

Responc a n'Eugeni, i i dic "Gràcies, Eugeni, per ser-hi, quant i més si, com diu na Margalida, ets suara mateix el delegat diocesà de Missions a Mallorca. Que Déu t'acompanyi sempre pertot arreu!"

Vet ací algunes mostres de suport i d’ànims a la família Álvarez Calmet que, des de l’illa de Mallorca, arriben fins al Perú.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Amics de seminari, amics per sempre

Transcorreguts més de 60 anys, encara romanen infrangibles els llaços d'una amistat perdurable , iniciada al Seminari diocesà de Mallorca, continuada fora d'aquelles parets durant nombroses dècades seguides, i mantenguda ferma i engrescadora fins avui dia, a cada indret o situació actual que viu cadascun dels prop de tres-cents estudiants d'aleshores... Suara mateix, em sent empès a  cantar i enregistrar pel meu compte, - quedi com quedi aquesta veu meva escardada, ja quasi octogenària -, la cançó que composaren l'any 1964 els bons amics i companys d'estudis eclesiàstics, Mariano Moragues i Andreu Obrador , amb el títol "Amics" .  Tots dos varen saber recollir admirablement i acompanyar musicalment les paraules evangèliques de Jn 15,13-15 . Abans d'esdevenir octogenari, m'entren ganes de dedicar-la a tots i a cadascun dels companys que s'hi passaren, ni que fossin només alguns mesos, en aquell edifici gran i esvelt de Son Gibert... en règim d’

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall