Passa al contingut principal

A la vila de Petra, amb companys d'estudis

Dissabte, 18 de maig, vaig tenir l'oportunitat magnífica de fer-me present a la vila de Petra, on un grapat d'antics companys d'estudis eclesiàstics al Seminari Diocesà de Mallorca havien organitzat una Diada cultural Juniperiana.

Em feia molt d'il·lusió tornar a trobar-me amb gent que feia més de quatre dècades i mitja que jo no havia tornat a veure. Tant de promocions anteriors a la meva, de l'any 1968, com de posteriors.

Iniciàrem la jornada amb una missa oficiada per mossèn Lluc Riera i mossèn Santi Cortès, a l'església parroquial de Sant Pere de Petra, on férem memòria dels companys que ens han deixat. Del nostre curs són quatre: Jordi Coch Llompart -de Selva-, Pere Llompart Llompart -de Llubí-, Antoni Mas Colom -de Sóller- i Ramon Serra Isern -de Palma-.


Trobada a l'església parroquial
Durant l'Ofertori, Joan Brunet interpretà magistralment la peça musical Libera me, de Gabriel Fauré, acompanyat a l'orgue per Eduardo Covas, qui ens delità amb un concert exquisit:
  • Largo, de l'òpera de Xerxes, de George F. Haendel
  • Ave Maria, de Franz Schubert, adaptada a l'orgue
  • Marxa solemne, de Fèlix Mendelssohn
  • Preludi, de J.S. Bach

Seguidament, es produí l'actuació d'un grup de l'antiga Schola Cantorum, que dirigit per Tomeu Ripoll interpretà el “Concertet per a la Nostàlgia”:

  • Canticum amoris 'Simon Joannis', de Lluís Millet, dedicada al Seminari Diocesà de Mallorca l'any 1923
  • Onus Verbi Domini, de Domènec Mas i Sarracant, dedicada al Seminari l'any 1916
  • Cant gregorià: Puer natus est nobis (introit de la missa de Nadal); Veni, Creator Spiritus (himne de l'Esperit Sant), Ubi caritas et amor (antífona del Dijous Sant, -Lavatori de peus-)

Seguí a continuació un “Coffee-Break” al batiport del temple petrer, i la visita guiada a l'església convent de Sant Bernadí, on el valencià P. Joan Martí, OFM, rector de la parròquia, ens parlà sobre la figura i l'obra de Juníper Serra.


Diada cultural juniperiana

La jornada del matí culminà amb la recepció al Saló d'Actes del Museu de Juníper Serra, per part del cònsol dels EUA a Mallorca, Tummy Bestard, el director Miquel Llinàs, la secretària de l'Associació Amics del Pare Serra, Catalina Font, i el conferenciant Miquel Jaume, professor de la UIB que ens parlà sobre “Juníper Serra, educador”.

Una ràpida visita guiada al Museu i a la casa pairal del Pare Serra precedí l'anada al dinar que se'ns va servir al restaurant “Es Celler”.

Agraesc ben molt al bon amic i company de lluites pastorals i cíviques, mossèn Miquel Company, rector de la parròquia de la Soledat, a Palma, que m'assabentàs d'una trobada com aquesta sobre la qual jo no n'havia sabut mai res.

Pel que vaig poder esbrinar, fa una quarantena d'anys que els companys d'una promoció es troben anualment. I, des de l'any passat, que es trobaren a Manacor, en una jornada cultural dedicada a mossèn Antoni M. Alcover, obriren la convocatòria a tots els exseminaristes -estudiants, capellans, secularitzats, etc.-.

Enguany ha estat a la vila de Petra, en jornada cultural dedicada a Fra Juníper Serra. I es preveu que l'any que ve es faci a Pollença, homenatjant mossèn Miquel Costa i Llobera.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...

Francesc Esperança, "l'autobiografia" del papa Francesc

La mort sobtada del papa Francesc , en bon Dilluns de Pasqua 2025 , no m’ha permès de llegir totalment el llibre sobre la seva «autobiografia» (potser sigui la primera d'un papa!) que vaig adquirir a principis de la quaresma, a la ciutat de Barcelona. Així i tot, el consider força recomanable a l’hora d’endinsar-nos en la personalitat d’aquest personatge tan singular, en ple segle XXI: el primer papa sud-americà, el primer papa jesuïta i el primer papa que pren el nom de Francesc . Tres qualificatius que defineixen a la perfecció el gran llegat que ens deixa. Portada del llibre FRANCESC ESPERANÇA Moltes de gràcies, papa Francesc ! Que Déu vos ho pag, com vos ho mereixeu, Ell qui en sap, qui pot i qui segurament també vol. En bon primer Divendres de Quaresma, mentre acudesc a la llibreria barcelonina Alibri Llibres del carrer de Balmes 26, acompanyant-hi l’autor mallorquí del llibre «Quadern de quaresma» , el bon amic Miquel Àngel Lladó , mir de pegar una ullada a publicacions més ...