Passa al contingut principal

A la vila de Petra, amb companys d'estudis

Dissabte, 18 de maig, vaig tenir l'oportunitat magnífica de fer-me present a la vila de Petra, on un grapat d'antics companys d'estudis eclesiàstics al Seminari Diocesà de Mallorca havien organitzat una Diada cultural Juniperiana.

Em feia molt d'il·lusió tornar a trobar-me amb gent que feia més de quatre dècades i mitja que jo no havia tornat a veure. Tant de promocions anteriors a la meva, de l'any 1968, com de posteriors.

Iniciàrem la jornada amb una missa oficiada per mossèn Lluc Riera i mossèn Santi Cortès, a l'església parroquial de Sant Pere de Petra, on férem memòria dels companys que ens han deixat. Del nostre curs són quatre: Jordi Coch Llompart -de Selva-, Pere Llompart Llompart -de Llubí-, Antoni Mas Colom -de Sóller- i Ramon Serra Isern -de Palma-.


Trobada a l'església parroquial
Durant l'Ofertori, Joan Brunet interpretà magistralment la peça musical Libera me, de Gabriel Fauré, acompanyat a l'orgue per Eduardo Covas, qui ens delità amb un concert exquisit:
  • Largo, de l'òpera de Xerxes, de George F. Haendel
  • Ave Maria, de Franz Schubert, adaptada a l'orgue
  • Marxa solemne, de Fèlix Mendelssohn
  • Preludi, de J.S. Bach

Seguidament, es produí l'actuació d'un grup de l'antiga Schola Cantorum, que dirigit per Tomeu Ripoll interpretà el “Concertet per a la Nostàlgia”:

  • Canticum amoris 'Simon Joannis', de Lluís Millet, dedicada al Seminari Diocesà de Mallorca l'any 1923
  • Onus Verbi Domini, de Domènec Mas i Sarracant, dedicada al Seminari l'any 1916
  • Cant gregorià: Puer natus est nobis (introit de la missa de Nadal); Veni, Creator Spiritus (himne de l'Esperit Sant), Ubi caritas et amor (antífona del Dijous Sant, -Lavatori de peus-)

Seguí a continuació un “Coffee-Break” al batiport del temple petrer, i la visita guiada a l'església convent de Sant Bernadí, on el valencià P. Joan Martí, OFM, rector de la parròquia, ens parlà sobre la figura i l'obra de Juníper Serra.


Diada cultural juniperiana

La jornada del matí culminà amb la recepció al Saló d'Actes del Museu de Juníper Serra, per part del cònsol dels EUA a Mallorca, Tummy Bestard, el director Miquel Llinàs, la secretària de l'Associació Amics del Pare Serra, Catalina Font, i el conferenciant Miquel Jaume, professor de la UIB que ens parlà sobre “Juníper Serra, educador”.

Una ràpida visita guiada al Museu i a la casa pairal del Pare Serra precedí l'anada al dinar que se'ns va servir al restaurant “Es Celler”.

Agraesc ben molt al bon amic i company de lluites pastorals i cíviques, mossèn Miquel Company, rector de la parròquia de la Soledat, a Palma, que m'assabentàs d'una trobada com aquesta sobre la qual jo no n'havia sabut mai res.

Pel que vaig poder esbrinar, fa una quarantena d'anys que els companys d'una promoció es troben anualment. I, des de l'any passat, que es trobaren a Manacor, en una jornada cultural dedicada a mossèn Antoni M. Alcover, obriren la convocatòria a tots els exseminaristes -estudiants, capellans, secularitzats, etc.-.

Enguany ha estat a la vila de Petra, en jornada cultural dedicada a Fra Juníper Serra. I es preveu que l'any que ve es faci a Pollença, homenatjant mossèn Miquel Costa i Llobera.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall