Passa al contingut principal

A la vila de Petra, amb companys d'estudis

Dissabte, 18 de maig, vaig tenir l'oportunitat magnífica de fer-me present a la vila de Petra, on un grapat d'antics companys d'estudis eclesiàstics al Seminari Diocesà de Mallorca havien organitzat una Diada cultural Juniperiana.

Em feia molt d'il·lusió tornar a trobar-me amb gent que feia més de quatre dècades i mitja que jo no havia tornat a veure. Tant de promocions anteriors a la meva, de l'any 1968, com de posteriors.

Iniciàrem la jornada amb una missa oficiada per mossèn Lluc Riera i mossèn Santi Cortès, a l'església parroquial de Sant Pere de Petra, on férem memòria dels companys que ens han deixat. Del nostre curs són quatre: Jordi Coch Llompart -de Selva-, Pere Llompart Llompart -de Llubí-, Antoni Mas Colom -de Sóller- i Ramon Serra Isern -de Palma-.


Trobada a l'església parroquial
Durant l'Ofertori, Joan Brunet interpretà magistralment la peça musical Libera me, de Gabriel Fauré, acompanyat a l'orgue per Eduardo Covas, qui ens delità amb un concert exquisit:
  • Largo, de l'òpera de Xerxes, de George F. Haendel
  • Ave Maria, de Franz Schubert, adaptada a l'orgue
  • Marxa solemne, de Fèlix Mendelssohn
  • Preludi, de J.S. Bach

Seguidament, es produí l'actuació d'un grup de l'antiga Schola Cantorum, que dirigit per Tomeu Ripoll interpretà el “Concertet per a la Nostàlgia”:

  • Canticum amoris 'Simon Joannis', de Lluís Millet, dedicada al Seminari Diocesà de Mallorca l'any 1923
  • Onus Verbi Domini, de Domènec Mas i Sarracant, dedicada al Seminari l'any 1916
  • Cant gregorià: Puer natus est nobis (introit de la missa de Nadal); Veni, Creator Spiritus (himne de l'Esperit Sant), Ubi caritas et amor (antífona del Dijous Sant, -Lavatori de peus-)

Seguí a continuació un “Coffee-Break” al batiport del temple petrer, i la visita guiada a l'església convent de Sant Bernadí, on el valencià P. Joan Martí, OFM, rector de la parròquia, ens parlà sobre la figura i l'obra de Juníper Serra.


Diada cultural juniperiana

La jornada del matí culminà amb la recepció al Saló d'Actes del Museu de Juníper Serra, per part del cònsol dels EUA a Mallorca, Tummy Bestard, el director Miquel Llinàs, la secretària de l'Associació Amics del Pare Serra, Catalina Font, i el conferenciant Miquel Jaume, professor de la UIB que ens parlà sobre “Juníper Serra, educador”.

Una ràpida visita guiada al Museu i a la casa pairal del Pare Serra precedí l'anada al dinar que se'ns va servir al restaurant “Es Celler”.

Agraesc ben molt al bon amic i company de lluites pastorals i cíviques, mossèn Miquel Company, rector de la parròquia de la Soledat, a Palma, que m'assabentàs d'una trobada com aquesta sobre la qual jo no n'havia sabut mai res.

Pel que vaig poder esbrinar, fa una quarantena d'anys que els companys d'una promoció es troben anualment. I, des de l'any passat, que es trobaren a Manacor, en una jornada cultural dedicada a mossèn Antoni M. Alcover, obriren la convocatòria a tots els exseminaristes -estudiants, capellans, secularitzats, etc.-.

Enguany ha estat a la vila de Petra, en jornada cultural dedicada a Fra Juníper Serra. I es preveu que l'any que ve es faci a Pollença, homenatjant mossèn Miquel Costa i Llobera.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic capellà, mossèn Joan MARTORELL MIR

Des de la residència de les Germanetes dels Pobres, on resideix des de fa uns anys, m’acaben de comunicar la mort del bon amic i molt bon capellà inquer, mossèn Joan Martorell i Mir , a punt de complir els 97 anys d’edat. Que descansi en pau! Sé que neix a Inca l’any 1925. Estudia al Seminari diocesà de Mallorca i és ordenat prevere a Barcelona l’any 1952 a l’edat de 27 anys, amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic Internacional . S’exerceix com a vicari de Santanyí durant tres anys (1952-54), i com a vicari de Binissalem durant quatre (1954-58). El conec i tract de prop per primera vegada quan s’exerceix com a ecònom de la parròquia d’Algaida on roman durant 16 anys (1958-74). Posteriorment és nomenat rector de Vilafranca (1974-79). Hi resideix cinc anys. L’any 1979 se'n va a la parròquia ciutadana de Santa Catalina Thomàs , com a vicari, on tornam a coincidir i tractar-nos de prop adesiara, durant aquests darrers 42 anys que hi ha romàs. En un moment com aquest, quan e

Trobada informativa sobre grup sinodal «Gent cristiana aporta»

Aquest dimarts 14 de juny hem mantengut la nostra enèsima reunió telemàtica els membres d'un grup superinteressantíssim de 21 persones: "Gent cristiana aporta" . Som persones que aquest darrer mig any ens hem retrobat infinitat de vegades per via telemàtica. Conscients que no tots els catòlics sentim nostàlgia d'un passat eclesiàstic que, per contra, valoram com a ranci i estantís, juntament amb altres sectors de les nostres societats del segle XXI; som d’aquells que preferim mirar-ho tot cap al futur d'aquest món nostre, amb una presència cada cop més visible i més efectiva d'unes esglésies cristianes més agosarades que s'hi apliquin com cal. També la nostra església, la catòlica, la que, malgrat tot, ens estimam, si més no per esser-ne aquella a la qual  hem dedicat la major part dels esforços nostres de cada dia al llarg de la nostra vida septuagenària. Hi creim, de bon de veres, en la força transformadora, revolucionària, radical, anticapitalista i soc

Al bon amic Jaume Muntaner Rullan

Tot d'una que m’assabent que aquest mes d’agost de 2022 s'ha mort el bon amic Jaume Muntaner Rullan , em vénen al cap records nombrosos dels contactes que hem mantengut tot al llarg de les nostres dues vides. Primerament, quan, juntament amb la seva família, viuen a un pis de la plaça del cardenal Reig, la del "supositori", de Palma. I posteriorment, no gaire lluny, al carrer del pare Bartomeu Pou. Jaume Muntaner Rullan , al Seminari Primer record, Seminari diocesà Si mal no record, quan jo ingrés al Seminari, ell ja deu estar fent el segon curs de Filosofia. No en tenc cap imatge seva, del Seminari menor. Sí que el veig dirigint els «Pueri Cantores» , amb un estil elegant ben característic. Sempre ben vestit. Ben pentinat. Amb modals senzillament senyorials. Jaume Muntaner , prefecte dels "Pueri Cantores"  al Seminari diocesà de Mallorca Segon record, Escoltisme És un dels molts consiliaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que a la dècada dels an