Passa al contingut principal

Trobada a Búger, sobre canvis fets pel papa Francesc

La pregunta que un bon dia formula el bon amic inquer Bernat Forteza, i que recull com a pròpia també el grup constituït a Mallorca amb el nom de «Gent cristiana aporta», convida a compartir opinions, idees i plantejaments en torn de la figura del papa Francesc.

Qui més qui manco es fa una idea del tarannà i formes d’exercir el pontificat que adopta el primer papa argentí en tota la història de l’Església catòlica. Cadascú se’l mira des de la perspectiva pròpia i mira de traure’n conclusions. A vegades compartides, d’altres diametralment oposades.

Conscients que no tothom se'l mira amb els mateixos ulls, els organitzadors de la trobada s’esmercen a preparar-la amb molta de cura. Són els primers a fer-se presents a la vila de Búger on l’han programada: Bernat Forteza, Miquel Monroig i Bernat Vicens. No s’hi ha pogut fer present el quart membre que completa l’equip organitzador, Miquel Toledo, per motius personals indefugibles.

Sí que hi han acudit els dos més veterans, Jaume Sancho i Tomeu Suau. Una hora abans d’iniciar-se la trobada, tots cinc ja ocupaven taula al Bar cas Rector de Búger, prenent un cafè.

A poc a poc, han anat arribant la resta de participants: fins a 16 que hi han acudit en persona (10 homes i 6 dones), mentre que mossèn Llorenç Tous s’hi ha afegit per vídeo trucada des de Ceinos de Campos (Valladolid), amb ganes de dir-hi la seva durant uns breus minuts.

Ens hi hem fet presents i hi hem pres part activa, aportant-hi allò que hem considerat oportú, després de la introducció i presentació de l’acte que hi ha fet l’autor de la iniciativa, Bernat Forteza.

Amb les seves paraules inicials, després d’agrair-ne la presència, ha convidat la concurrència a participar-hi activament.

A més d’ell, hi han intervengut els altres dos membres de la mesa, Bernat Vicens i Miquel Monroig. Cadascú fent-hi aportacions que assenyalaven els aspectes positius d’actuacions papals encaminades a «netejar» una església que s’ha anat embrutant a les totes aquestes darreres dècades, i que el papa Francesc, amb les seves paraules i els seus gestos, s’està afanyant a transformar fins allà on li permet la seva condició de jerarca de l’església.

S’han fet referències als ensenyaments, les paraules, els documents, les exhortacions, els discursos, les improvisacions, les lectures en públic, tot quant té a veure amb el pronunciament oral o escrit d’un papa que fa veure ben a les clares que té resposta prompta, clara i directa sobre qualsevol pregunta o qüestió que li puguin formular.

La seva condició «d’home del Sud» el fa més obert, manco europeitzant, més sensible a les realitats socials de pobresa i de misèria que conformen les poblacions majoritàries arreu del planeta. I alhora el fa més exigent de cara al que considera del tot inajornable, com és ara el respecte envers la natura, envers les poblacions indígenes, els infants desprotegits, les dones maltractades, la pobresa feminitzada, l’abús sexual de menors, etc.

Amb la participació oberta i directa de tothom que hi ha volgut dir la seva, s’han  vist i presentat postures i opinions diverses en relació amb la valoració que en fa cadascun dels assistents, sobre els canvis realitzats pel papa Francesc des que inicia el pontificat el mes de març de l’any 2013. 

Sembla opinió comunament acceptada que ha mirat de davallar d’aquell pedestal en què els papes s’han anat col·locant al llarg del temps, i que ha intentat reduir i minimitzar la pompa luxosa que envolta l’ambient vaticà. Fins allà on li han deixat, és clar. Encara hi queda molt a fer.

Mentre n’hi ha que no dubten gens ni mica a mostrar-se fans entusiastes d’un papa com aquest, altres li retrauen certes «ficades de pota» (conclusions massa tímides de l'Assemblea Especial del Sínode dels Bisbes per a la regió Panamazònica (6-27 d'octubre de 2019) o alguns «desencerts» ( l'Audiència papal al president de la República de Rwanda, el genocida Paul Kagame el 20 de març de 2017), que atribueixen més directament als assessors i consellers que l’envolten. 

Han estat més de dues hores seguides d’intercanvi d’opinions, en un ambient de respecte mutu, d’exposició, breu en alguns casos i més extensa en altres, del propi parer sobre un assumpte que tothom considera que val la pena de tractar.

Consideren bo i profitós parar-hi esment, si més no, de cara a cercar i trobar la manera més efectiva de «desclericalitzar» una institució com l’Església, dins la qual «el capellà comanda en tot i per tot». Fa i desfà, segons els seus capricis propis. Donant la impressió que no solament no se’n fia, de la gent, sinó que en alguns casos arriba a oposar-se tan frontalment a iniciatives de gent laica que, en no sortir d’ell, es mostra incapaç de valorar-les com a positives. I les rebutja totalment, o se’n desinteressa.

No sembla que vagi en la línia marcada pel papa Francesc, qui no es cansa de reclamar als pastors que s'avesin a fer "olor d'ovella", de tant de tractar-les.

En una intervenció breu, he mirat de valorar molt positivament aquesta trobada realitzada a Búger. Crec que no hauria de ser-ne l’única, sinó la primera de tota una sèrie que ens aniria bé de continuar. Si cal, amb altres temàtiques.

Comentaris

  1. Hi ha molt per dir encara, ben necessàries més reunions. Però si ses paraules no se posen en acció des de baix i els sacerdots i laics no sortim de la nostra zona de confortable , veig molt dificil

    ResponElimina
  2. el canvi que necessitem. I en aquest punt només se pot canviar convertint les ensenyances de Jesús en obres. Difícil per molts!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Segona trobada a Búger (Amics del papa Francesc i Gent cristiana aporta)

Després que els bons amics Bernat Forteza , Bernat Vicens i Miquel Monroig organitzen una primera trobada a la vila mallorquina de Búger, el mes de febrer, sobre el papa Francesc i els canvis que ha operat dins l’Església catòlica, en public informacions que queden recollides en aquest blog meu . Pocs dies després sorgeix la idea de programar-ne una segona:  «No pensau que GENT CRISTIANA APORTA podria fer molt més per a Mallorca, per exemple, fer una recerca i unes propostes per trobar un nou bisbe (segons criteris evangèlics i no només de cúria vaticana) o votam per perllongar l'actual bisbe que ja té el temps exhaurtit...?» Ho planteja el bon amic Guillem Ramis Moneny. Trobant ressò en els organitzadors i participants en la primera, en convoquen la segona: per al dia 4 d’abril. És una trobada interessant, oberta a tothom que tengui ganes de dir-hi la seva i d'aportar-n'hi opinions, suggeriments, parers... al Teatre Parroquial de Búger. En aquesta segona ocasió, hi tra...

El Bisbe que necessita la Diòcesi de Mallorca

L'any 2012 el bon amic campaneter Ferran Bellver Silván escriu un text que cau com anell al dit en el col·loqui programat per al dia 4 d'abril de 2025 al Teatre Parroquial de Búger. Els col·lectius "Amics del papa Francesc" i "Gent cristiana aporta" hi conviden tothom que hi estigui interessat a respondre-hi això: 1. Quin bisbe volem? 2. Pla de Pastoral 2025 3. Punts calents per interioritzar  Compartint la idea que aquest escrit de l'amic campaneter pot servir de material de treball que es pot sumar a les opinions d'altres participants, m'afany a publicar-lo en aquest blog meu, per si por resultar profitós per a qualcú: FERRAN BELLVER   cantant el salm del dia a l'església de Santa Margalida "Vivim temps de canvi, de profundes transformacions, i vet aquí que a la Diòcesi de Mallorca també toca ara canviar el primer servidor de tots els cristians que, miraculosament, encara conservam la fe, el pastor i líder espiritual. Els preveres ...

Francesc Esperança, "l'autobiografia" del papa Francesc

La mort sobtada del papa Francesc , en bon Dilluns de Pasqua 2025 , no m’ha permès de llegir totalment el llibre sobre la seva «autobiografia» (potser sigui la primera d'un papa!) que vaig adquirir a principis de la quaresma, a la ciutat de Barcelona. Així i tot, el consider força recomanable a l’hora d’endinsar-nos en la personalitat d’aquest personatge tan singular, en ple segle XXI: el primer papa sud-americà, el primer papa jesuïta i el primer papa que pren el nom de Francesc . Tres qualificatius que defineixen a la perfecció el gran llegat que ens deixa. Portada del llibre FRANCESC ESPERANÇA Moltes de gràcies, papa Francesc ! Que Déu vos ho pag, com vos ho mereixeu, Ell qui en sap, qui pot i qui segurament també vol. En bon primer Divendres de Quaresma, mentre acudesc a la llibreria barcelonina Alibri Llibres del carrer de Balmes 26, acompanyant-hi l’autor mallorquí del llibre «Quadern de quaresma» , el bon amic Miquel Àngel Lladó , mir de pegar una ullada a publicacions més ...