Passa al contingut principal

Al bon amic Sadurní Pesquero Ramon (i 5): llibre sobre Freud, abans de morir

El darrer llibre que escriu i publica Sadurní Pesquero Ramon, el dedica a Sigmund Freud. N’obté molts comentaris i felicitacions nombroses, tant de part de familiars seus, com de seguidors i amics interessats a endinsar-s’hi. 


Llegesc, per exemple, això que reprodueix algun article d’opinió, que considera que es tracta d’«un llibre que no hauria de faltar mai a cap biblioteca dedicada al pare de la psicoanàlisi, per la seva aportació en un aspecte controvertit»

Just al costat, m’arriben d’altres opinions i comentaris que no s’hi mostren tan favorables. N'hi ha que, a tall d’exemple, hi diuen això altre: "Sembla que el llibre del Sadurní et va. Com a psicòleg, crec que és interessant, però no crec que si Freud visqués avui fes les mateixes reflexions. Noves tecnologies, ecosistema, migracions, no religions, etc…"

El fet és que vaig dedicar-me a fer-ne difusió a les xarxes. Se n’assabentà Sadurní i em feu arribar el seu agraïment: «Estimat Cil, gràcies davantajades pels fruits de la teva difusió 'MEDIÀTICA", pertot arreu, del meu  llibre. Abraçades. Sadurní».

Per damunt tot, he d’agrair al bon amic taujà, el canonge Gabriel Amengual Coll, que volgués adreçar-me correu manifestant-me:  «Si t'interessa llegir un bon llibre sobre Freud, com és el de Sadurní, tenc un exemplar per a tu. Gabriel».

Li’n vaig agrair l’oferiment i li vaig demanar que em digués on i quan podia passar a recollir-lo. El bon amic taujà, qui des del Departament de Filosofia de la Universitat de les Illes Balears, sempre ha fet costat a l’altre bon amic inquer arrelat al Brasil, em fa a saber abans de Nadal de 2021 que té un llibre (sobre Freud) de Sadurní Pesquero per a mi. I que ens hauríem de posar d’acord on veure’ns per lliurar-me’l.

Essent canonges de la Seu Catedral de Mallorca, tant ell com el rector de la parròquia de Santa Catalina Thomàs, el bon amic Ramon Lladó Rotger, quedam que sigui per mitjà d’aquest que me n’arribi el llibre. Així ho feim el diumenge següent, aprofitant la meva anada dominical a fer-hi sonar l’orgue per acompanyar els càntics de la missa del migdia.

La darrera notícia de Sadurní que m’arriba a Mallorca, des del Brasil, és la felicitació nadalenca que m’envia, i que jo mir de compartir amb la colla d'Amics del Seminari de Mallorca

De retruc, li desig que passin molt bon Nadal 2021 per terres brasileres, amb una abraçada ben forta!

Una mesada i mitja després, m’arriba la notícia del seu «moriment», del seu naixement a la Vida perdurable. Que continuï comunicant-se, instruint-nos, recomanant-nos, estimant-nos... Fins que en el cel ens vegem!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall