Passa al contingut principal

MARIANO MORAGUES: Ja hi tornam a ser; altra nafra: "els Jordis" (17-10-2017)


Bona gent: Aquesta gent del PP i aliats no donen respirall i jo no tenc aturall, he de compartir els meus pensaments, que és una manera catàrquica de processar la indignació. Digau el que trobeu i vos ho agrairé. Salut i resistència.

Ferides
Hi ha ferides que deixen cicatriu i les cicatrius són el record permanent d’un mal sofert. Quasi tots el pobles tenen cicatrius d'històries desagradables. La guerra civil va deixar ferides que encara no han tancat i la memòria del que passà està viva.

Catalunya té moltes cicatrius i algunes molt antigues estan ben presents dins la memòria i remouen indignacions perquè feriren la seva dignitat. Felip V, 11 de setembre de 1714 i el Decret de Nova Planta, amb la derrota, la pèrdua dels furs, la centralització i la imposició del castellà, encara supuren dins l’imaginari català.

Si botam al 1934 l’aniquilació de la curta República Catalana proclamada per Companys i el seu posterior ominós judici i l’assassinat són petjades gravades dins la memòria dels catalans.

Tot els fets des de la guerra civil: 194 bombardejos de Barcelona per les tropes de Franco, Hitler i Mussolini, la supressió de l’autonomia catalana, la repressió del catalanisme i de la llengua desfermada pel franquisme, anticatalanisme visceral sembrat dins els espanyols (i mallorquins) avui encara dura i es manifesta constantment (“a por ellos").

Per més inri, contra l’Estatut aprovat el 2006 pel Parlament, les Corts Generals (després de ser retallat) i referendat pel 73.90% dels catalans, el PP presenta un recurs d’inconstitucionalitat davant el TC i fa una replegada de firmes amb verí anticatalanista per tot Espanya.

El TC acaba pegant tal mossegada a l'Estatut que perd elements essencials. Aquests fets cauen com un mal te toc pesta i el poble català indignat respon amb una manifestació de més d’un milió de persones baix el lema “Som una nació, nosaltres decidim”.

Aquesta ferida ignominiosa encara regalima ràbia, allunyant Catalunya d’una Espanya que la maltracta i humilia; a partir d’aquí l’independentisme creix any rere any exponencialment.

Per acabar-ho de confitar, davant el referèndum del Govern de la Generalitat els cau una calabruixada d’improperis mediàtics, de denúncies de la fiscalia, de multes, detencions, de garrotades... que obrim totes les cicatrius arreplegades durant segles i pareix que el poble català ja no està dispost a aguantar per més temps la incomprensió, les agressions i falta de respecte de l’estat espanyol.

Fart i cansat que li potegin l’autogovern, la dignitat i li munyin el doblers, el poble català ha dit, no ens entenen, que cadascú faci els comptes a ca seva i conclou, si vols llevar teranyines, mata l’aranya.

Tant de punyir l’ase, arriba a alçar el cul. Les cicatrius reconvertides en ferida oberta sembla que ja no tancaran.



Mariano Moragues Ribes de Pina
DNI: 41331435-k

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic Xavier Taltavull Estrañy

Amb motiu de la mort del bon amic Xavier Taltavull Estrañy,  presideix la celebració de la missa funeral a la parròquia de Santa Catalina Thomàs, a Palma, el P. Jaume Reynés i Matas , MSSCC.     Hi concelebren el rector de la parròquia i canonge de la Seu Catedral de Mallorca, mossèn Ramon Lladó Rotger , juntament amb mossèn Bartomeu Suau Mayol . Abans de començar la misssa, expressament i directa el P. Reynés em demana de dir-hi unes paraules, al final. Cosa que faig amb molt de gust, abans que en pronunciï també unes altres la seva filla Maria del Mar Taltavull Machado.   Em semblen tan extraordinàriament belles, emotives i expressives, que no em puc estat de demanar-li'n còpia escrita.  Molt amablement me les passa. Així puc tenir el plaer de publicar-les aquí mateix per a qui pugui tenir-hi interès: «En Xavier Taltavull era una persona EXTRAORDINÀRIA. SENSIBLE a les belles paraules... fins i tot per whatsapp. SENSIBLE a l’elegància, la bellesa física i els bons perfums. SENSIBL

Al bon amic i condeixeble santamarier Nadal Trias Orell

Com amb la resta de cinc companys condeixebles que ja se n’han anat d’aquest món cap a la dimensió desconeguda, que, segons els creients, el Senyor i Déu de l’univers manté reservada per a la humanitat sencera ( Pere Llompart , Toni Mas , Pere Ramis , Ramon Serra , Joan Riera ...), també amb el santamarier Nadal Trias Orell m’uneixen vincles d’amistat, des que compartim estudis eclesiàstics al Seminari diocesà de Mallorca, com a llatinistes, humanistes, filòsofs i teòlegs a les dècades dels anys cinquanta i seixanta del segle passat. Més encara, pel fet que, com amants de la música pianística, tots dos arribam a interpretar plegats en públic, a quatre mans, algunes peces musicals emprant-hi el «Playel», davant la concurrència nombrosa que es fa present al saló d’actes. Ell, a la part alta del teclat, jo a la part baixa.  De manera molt singular, mantenc molt viu el record de la interpretació pianística que feim a quatre mans, en Nadal i jo, d’aquella famosa peça musical del compositor

Més d'un centenar de capellans catòlics mallorquins secularitzats

Gràcies a la col·laboració de bons amics i companys de lluites pastorals i cíviques, primer, per devers les costes pacífiques “Ximbotanes”, l'actual rector de la Parròquia de la Soledat, mossèn Miquel Company i Bisbal ; i llavors el puigpunyentí Pere Barceló Barceló , podem tenir accés a una llista de secularitzats mallorquins (que ultrapassa el centenar), amb noms i llinatges. S'agrairia que, si qualcú pot acabar de completar-ne les dades (adreça domiciliària, adreça electrònica, telèfon, blog, web, facebook, twiter... o qualsevol altra) que hi facilitin la comunicació, vulgui aportar-les. Tant ho pot fer redactant un comentari a aquest post, com també adreçant-se'n al correu rodamon@cecili.cat. He de dir que no tenc record de conèixer-ne alguns dels 11 primers, com tampoc no arrib a saber ben bé qui són alguns dels 5 darrers. Això s'explicaria, crec jo, pel fet que som -encara ara, i Déu vulgui que per molts d'anys- el més jove de la generació de preveres mall