Passa al contingut principal

A la mort de Ricard Pedrals


Aquest divendres, 22 de setembre, m'arriba un correu del seu gendre mallorquí, en CoquePiña Valls

Entre d'altres assumptes, em comunica que el seu sogre, en Ricard Pedrals i Blanxart, ens va deixar el proppassat diumenge, 17 de setembre, a l’edat de 97 anys.

M'impressiona fortament aquesta notícia, tot i la seva edat avançada. En pocs segons, em vénen al cap i a la memòria tantíssimes situacions viscudes i compartides... A Mallorca, a Barcelona, a la Colònia de Sant Pere, a la parròquia de Sant Ildefons, al Moviment Escolta i Guiatge...

Més encara, quan el seu gendre em fa a saber que «aquests dies, mon pare m’ha fet recordar que li vàreu dedicar unes línies... Això m’ha conduït a agrair-vos aquelles paraules tan plenes d’estima i respecte adreçades al pare de la meva dona, l’avi dels meus fills...»

Efectivament, me l'estim molt, el Ricard! És per a mi un dels referents més ferms que mantenc vius, en l'exercici de la tasca sacerdotal, sobretot com a consiliaris escoltes catòlics...

Recollint expressions del seu gendre mallorquí, «acomiadar i plorar en Ricard, malgrat el consol que ens proporcionava la seva ferma convicció en el més enllà, es fa emocionalment més complicat assistint aquests dies a l’agressió que estem patint al País. Conscient de la decepció i tristor que manifestaria pel fet que els seus revivim aquesta resurrecció d’incomprensió i la recuperació d’actituds antigues. Actituds dels mateixos que diuen que ens volen entre els seus malgrat que no ens han volgut mai com som. Tot i això, la Serenor que practicava en Ricard, que va fer de l’exemple l’única forma de pedagogia, ens acompanya des d’on és ara.»

Estic segur que han de ser moltes, moltíssimes, les persones que, com jo mateix, en aquests moments tan transcendentals per als Països Catalans, ens sentim empresos a mostrar el nostre afecte entranyable i la nostra estima immesurable envers d'una persona tan lluitadora alhora que tan comprensiva com Ricard Pedrals, home de seny asserenat i de serenor assenyada.

A la gent que pentura no sap de qui ni de què parl, li recoman que entri a les xarxes de la intercomunicació més social, on podrà veure'n dades «tumultuàries» que s'hi relacionen.

Ricard Pedrals i Blanxart (Granollers, Vallès Oriental, 8 de juliol de 1920 - 17 de setembre de 2017) va ser un capellà i pedagog català, reconegut per impulsar l’Escoltisme catòlic català. L’any 1978 es va secularitzar, es va casar i va tenir dos fills.

Fill del metge Ricard Pedrals i Marsà i de Maria Blanxart i Abril, va fer els seus primers estudis a les vedrunes de Granollers i després als germans de La Salle.

Acabada la guerra civil el 1939, fa el servei militar a Girona prop de la frontera amb França. Malalt, és enviat a l'Hospital Militar de Barcelona. En surt amb una baixa temporal. Amb la casa familiar de Granollers bombardejada, la família s’instal·la a Barcelona.

Estudia a la Universitat de Barcelona la carrera de Filosofia i Lletres (1941-46) on obté el títol de llicenciat. Entra al Seminari de Barcelona l’any 1946. Coneix Mn. Antoni Batlle, i, a partir d’aquí comença a fer activitats escoltes dins el seminari i al Casal de Montserrat, passant per totes les etapes escoltes.

Ordenat sacerdot a la basílica de Sant Josep Oriol el 1951, és nomenat vicari a Esparreguera i a Vilanova i la Geltrú. Substitueix a poc a poc Mn. Antoni Batlle (que l’ha nomenat successor) en les tasques de l’Escotisme als agrupaments confessionals dels Minyons de Muntanya fins a la seva mort el 1955.

L’any 1956 es crea la Delegació Diocesana d'Escoltisme i és nomenat consiliari diocesà, que en la pràctica és interdiocesà, de la Diòcesi de Barcelona, Vic, Girona, Solsona, etc. Roman a l’Escoltisme fins a l’any 1972.

Viu el Concili Vaticà II amb tot el que representa de renovació teològica, litúrgica i pastoral, al si de l’Església i de l’Escoltisme...

Ricard Pedrals esdevé una de les cares més visibles de l'església catalana contra la repressió franquista. Entre els més de seixanta capellans i religiosos barcelonins, és una d'aquelles 462 persones més controlades per la policia durant el franquisme. Expedientat i acusat pel Tribunal d'Ordre Públic, amb quatre capellans més, és condemnat a un any de presó a complir al penal de Zamora.

El 1976 comunica al bisbe Narcís Jubany la seva voluntat de secularitzar-se, es casa i esdevé pare de família amb dos fills/es. Professionalment es dedica a l’ensenyament. Continua donant classes a l’escola municipal Reina Violant d'Hongria de Barcelona, i es jubila com funcionari.

Continua animant grups de laics (parròquia de Sant IIdefons,..).

El 1979 accepta de figurar a la candidatura del Bloc d’Esquerres i d’Alliberament Nacional BEAN que impulsa Lluís Maria Xirinacs. Esdevé president de l’Associació de Funcionaris Jubilats.

Mor dia 17 de setembre de 2017, a l'edat de 97 anys.

Que descansi en pau, qui ha lluitat tant per la seva implantació damunt del Planeta!

Comentaris

 1. El camí s'ha allunyat, ha fuit i l'ha convidat. Ell ha acceptat de caminar-hi. N'ha arribat a la fi. Gaudeix de la plenitud i vetla per tots!

  ResponElimina
 2. Lloable tasca la de fer conèixer personatges que tenen quelcom a dir i diuen coses molt més dignes d'escoltar que les d'en Rajoy i companyia.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Molt agraït per aqueixa lloança teva tan valuosa, bon amic Manuel

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Al bon amic capellà, mossèn Joan MARTORELL MIR

Des de la residència de les Germanetes dels Pobres, on resideix des de fa uns anys, m’acaben de comunicar la mort del bon amic i molt bon capellà inquer, mossèn Joan Martorell i Mir , a punt de complir els 97 anys d’edat. Que descansi en pau! Sé que neix a Inca l’any 1925. Estudia al Seminari diocesà de Mallorca i és ordenat prevere a Barcelona l’any 1952 a l’edat de 27 anys, amb motiu de la celebració del Congrés Eucarístic Internacional . S’exerceix com a vicari de Santanyí durant tres anys (1952-54), i com a vicari de Binissalem durant quatre (1954-58). El conec i tract de prop per primera vegada quan s’exerceix com a ecònom de la parròquia d’Algaida on roman durant 16 anys (1958-74). Posteriorment és nomenat rector de Vilafranca (1974-79). Hi resideix cinc anys. L’any 1979 se'n va a la parròquia ciutadana de Santa Catalina Thomàs , com a vicari, on tornam a coincidir i tractar-nos de prop adesiara, durant aquests darrers 42 anys que hi ha romàs. En un moment com aquest, quan e

Trobada informativa sobre grup sinodal «Gent cristiana aporta»

Aquest dimarts 14 de juny hem mantengut la nostra enèsima reunió telemàtica els membres d'un grup superinteressantíssim de 21 persones: "Gent cristiana aporta" . Som persones que aquest darrer mig any ens hem retrobat infinitat de vegades per via telemàtica. Conscients que no tots els catòlics sentim nostàlgia d'un passat eclesiàstic que, per contra, valoram com a ranci i estantís, juntament amb altres sectors de les nostres societats del segle XXI; som d’aquells que preferim mirar-ho tot cap al futur d'aquest món nostre, amb una presència cada cop més visible i més efectiva d'unes esglésies cristianes més agosarades que s'hi apliquin com cal. També la nostra església, la catòlica, la que, malgrat tot, ens estimam, si més no per esser-ne aquella a la qual  hem dedicat la major part dels esforços nostres de cada dia al llarg de la nostra vida septuagenària. Hi creim, de bon de veres, en la força transformadora, revolucionària, radical, anticapitalista i soc

Al bon amic Jaume Muntaner Rullan

Tot d'una que m’assabent que aquest mes d’agost de 2022 s'ha mort el bon amic Jaume Muntaner Rullan , em vénen al cap records nombrosos dels contactes que hem mantengut tot al llarg de les nostres dues vides. Primerament, quan, juntament amb la seva família, viuen a un pis de la plaça del cardenal Reig, la del "supositori", de Palma. I posteriorment, no gaire lluny, al carrer del pare Bartomeu Pou. Jaume Muntaner Rullan , al Seminari Primer record, Seminari diocesà Si mal no record, quan jo ingrés al Seminari, ell ja deu estar fent el segon curs de Filosofia. No en tenc cap imatge seva, del Seminari menor. Sí que el veig dirigint els «Pueri Cantores» , amb un estil elegant ben característic. Sempre ben vestit. Ben pentinat. Amb modals senzillament senyorials. Jaume Muntaner , prefecte dels "Pueri Cantores"  al Seminari diocesà de Mallorca Segon record, Escoltisme És un dels molts consiliaris del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca que a la dècada dels an